Kyllä, YT-neuvottelut alkavat ensi viikon maanantaina, tarkoituksena todellakin irtisanoa 40 henkilöä. Irtisanomiset eivät kuitenkaan koske kuljettajia.
Lisäksi harkinnassa on yhden varikon sulkeminen. Varikkoa ei kuitenkaan ole nimetty YT-neuvottelukutsussa, joka on varikon ilmoitustaululla, mutta eiköhän se kohtuullisen varmaa ole, että Koskela pienimpänä lopetetaan. Jos lopetettava varikko olisi Varha tai Ruha, olisi ongelmana, että minne autot. Ruha toisaalta on vasta pistetty kuntoon, joten sekin puoltaa sitä, että Ruhan varikkoa ei lakkauteta. Kaikki siis viittaa siihen, että se varikko jolta itse ajan, olisi poistumassa vuodenvaihteessa.
Ei kai vaan Helbillä ole taas kuski pula edessä syksyllä 2011? Kuulin tosin Helbillä ajavalta kaverilta, että ensi vuoden alusta alkaen palkkaero on uuden kuskin osalta enää 30 senttiä tunnilta akt:n eduksi. En ole tarkkaan laskenut, mutta linjoille 194 ja 195 sekä lentokentän pakettiin tarvittaneen jopa noin 100 kuljettajaa ja vaikka Helb hävisi mm. Larun paketin on henkilöstö tilanne tällä hetkellä kuitenkin se, että "ylimääräisiä" kuljettajia ei ole kuin jonkin verran. Lisäksi täytyy huomioida suurten ikäluokkien eläköityminen ja muu luonnollinen poistuma.
Ongelmat ne vaan eivät ole ohi, päinvastoin:
HS: Helsingin Bussiliikenne tarvitsee tukea kaupungilta
http://www.hs.fi/artikkeli/1135263255622?ref=rss
Mitähän EU-komissio tykkää tällaisesta meiningistä?
Sakari Kestinen
Pitäisiköhän palata takaisin vanhaan hyvään liikennelaitosaikaan? Voitaisiin todeta että yhtiöittämiskokeilu meni mönkään ja liitetään Helb takaisin osaksi HKL:ääEi ole enää sitä ongelmaa että tilajaa ja tuottaja on samaa firmaa...
En myöskään osaa nähdä mitään hyvää kilpailuttamisessa. Kaupungin ei olisi pakko kilpailuttaa omaa liikennettään, mutta kun Brysselissä aivastetaan niin Suomessa kumarretaan.![]()
Päinvastoin, Vantaalla ja Espoossa ollaan erittäin tyytyväisiä kun bussiyritykset yksityistettiin ja vielä hyvissä ajoissa. Helbin ongelma on nimenomaan se, että sitä ei olla yksityistetty. Vantaalla ja Espoossa naureskellaan kun Helsingin kaupunki rahoittaa Helbbiä, kun Vantaalla ja Espoossa tappion kantaa itse bussiyritykset eikä kaupunki. Veolia ja Nobina tekevät Helbin tavoin tällä hetkellä miljoonatappiota, lähde kauppalehti.![]()
Tuossahan on vielä sellainen erikoisuus, että kun Helb ajaa myös sellaisia linjoja jotka eivät käykään Helsingissä (esim. 510) joten jos näistä tulee tappiota, Helsingin kaupunki tukee Espoon ja Vantaan sisäistä (tai näiden välistä) liikennettä. Espoo ja Vantaa sen sijaan eivät samanlaista suoraa tukea Helsingin sisäisille linjoille anna.
HKL-Bussiliikenne ja sen seuraaja Helb eivät koskaan toimintansa aikana ole kattaneet kustannuksiaan. Ainoa poikkeus oli STA:n yhdistymisen yhteydessä tehty tilinpäätösjärjestely. En halua veroillani tukea kelvotonta toimintaa!
Lienee Helbillä jonkinlaista pulaa kuljettajista, mol.fi:ssä haetaan 20 kuljettajaa ja YLE:n uutisissa puhutaan 180:sta kuljettajasta.
Viimeisin muokkaaja kuukanko; 25.02.2011 kello 08:27. Syy: ylimääräiset kysymysmerkit
Eikös nykyajan kilpailutetussa liikenteessä tällaiseen jatkuvaan kilpailuttamiseen ja työnantajan vaihtoon pidä suhtautua siten että mikään ei ole ikuista! Itse olen palvelualalla ja joka kolmas vuosi saa jännittää miten duunipaikan käy! Näin se maailma vaan nykyään eu-maailmassa menee!
Helbin ongelmien ratkaisu ei kuulu toimenkuvaani, mutta mikäli tässä kirjoituksessa on yhtään totuuden siementä niin en ihmettele että firmassa ovi käy tiuhaan.
Tilanne, mikä nytten vallitsee, ei kyllä ole järin innostava, kun HelB saa käytännössä jatkaa tappion tekemistä. Oikeasti yksityisillä yrityksillä tulee jossain vaiheessa se kassan pohja vastaan, jos koittaa pysyä mukana hintatasossa ja mitä muutakaan tällainen aiheuttaa kuin vääristää kilpailua?
Vaikka HelBin tarjoustaso olisi parantunut kannattavuudeltaan vuosien takaisesta, niin olisi jo korkea aika voittaa liikennettä sellaisella hinnalla, että siitä jäisi jo jotain katettakin, eikä vaan tehtäisi lisää velkaa edellisten päälle. No, ehkäpä M.O.T. tai muu tutkiva asiaohjelma jaksaisi nähdä hieman mielenkiintoa ja kysellä mielipiteitä EU:ta myöten.
Kierre on syntynyt, mikäpä sen katkaisisi?
Viimeisin muokkaaja kuukanko; 26.02.2011 kello 10:23. Syy: poistettu vastaus tuhottuun viestiin