Vinkkejä kuinka matkustaa halvemmalla HSL-liikenteessä?

Kerrotko mistä löysit kyseisen hinnan tuolle välille? Itse en yrityksistä huolimatta löytänyt.

Vaikka kirjoitat "hauskasti", minun on vaikea uskoa, että et ymmärtäisi Minä vain viestin merkitystä. Ilmeisesti on niin, että kaukojunaan Pasilassa nouseva matkustaja ei pysty ostamaan lippua kuin vasta Leppävaaran jälkeen, joten jos määränpää on Leppävaarassa, matkasta tulee ilmainen. Mitä konduktööri sitten tuolla välillä tekee, jää arvoitukseksi.

Helsingin ja Pasilan välillä lie tilanne sama.
 
Vaikka kirjoitat "hauskasti", minun on vaikea uskoa, että et ymmärtäisi Minä vain viestin merkitystä. Ilmeisesti on niin, että kaukojunaan Pasilassa nouseva matkustaja ei pysty ostamaan lippua kuin vasta Leppävaaran jälkeen, joten jos määränpää on Leppävaarassa, matkasta tulee ilmainen. Mitä konduktööri sitten tuolla välillä tekee, jää arvoitukseksi.

Helsingin ja Pasilan välillä lie tilanne sama.

Tai pystyy ostamaan, mutta konduktööri aloittaa kierroksen ilmeisesti vasta Pasilan jälkeen eikä ehdi paljoakaan kiertää junaa ennen kuin se on jo Leppävaarassa. Jos matkustaa Pasilasta Leppävaaraan hakeutuen sopivaan kohtaan junaa, on se ehkä moraalisesti arvelluttavaa, mutta täysin sopimusehtojen mukaista.
 
Ei HSL-liikennettä mutta HSL-aluetta kuitenkin. Museoratikassa otetaan vastaan kolmea ulkomaanvaluuttaa (SEK, GBP, USD). Kurssit ovat yleensä kohtalaisen epäedullisia, mutta nyt on käynyt niin, että 4£ hinnasta on itse asiassa tullut eurohintaa halvempi. Kannattaa siis kaivaa matkoilta jääneet punnat (setelit) nyt esille ja käyttää ne museoratikkamatkaan. Vaihtorahat tulevat euroina, joten vaikkapa 20£ setelillä maksava saa 20€ takaisin.
 
Jos kulkee pelkällä lähijunalla Kirkkonummen ja Helsingin välillä säännöllisesti mutta kuitenkin sen verran harvoin, ettei kausilipun hankkiminen kannata, tulee edullisemmaksi ostaa VR:n lähiliikenteen 10 matkan sarjalippu Kirkkonummi–Järvenpää. Tällaisella sarjalipulla voi matkustaa miltä tahansa asemalta näiden asemien välillä kyseisillä rataosuuksilla (eli koko HSL-alueen lähijunat kehärataa lukuunottamatta). Ja koska vaihto sallitaan tehtäväksi myös Helsingin päärautatieasemalla, Kirkkonummelta voi siten matkustaa Helsinkiin tällaisella sarjalipulla. Eihän tarkastaja voi tietää, teetkö vaihtoa vai et.

Nykyään sarjalippu Kirkkonummi–Järvenpää maksaa 51,20 €, joten yhden matkan hinnaksi tulee 5,12 €. Vastaavasti lähiseutu 3 -lipun hinta on 6,30 €.

Lippu kannattaa hankkia paperisena, jotta matkan suuntaa ei tarvitse lähtiessä määritellä ja siten pikavisiiteillä saattaa ehtiä jopa samalla lipulla takaisin lipun voimassaolon puitteissa.

Sarjalippu on nykyään voimassa 4 kuukautta, joten käytännössä sen hankkiminen kannattaa jos kulkee 4 kuukauden aikana vähintään 5 edestakaista matkaa Kirkkonummelta Helsinkiin, pelkkää lähijunaa käyttäen.

Samaa keinoa voi tietty myös käyttää Keravalta kulkiessa. Myös Siuntiosta kulkiessa säästöä tulisi hiukan, koska 10 matkan Siuntio–Järvenpää sarjalippu maksaa 61,60 €.
 
Viimeksi muokattu:
Helsinki-Sipoo 848:lla, 6 euron kertalippu on halvempi kuin mikään HSL:n lippu, jos ei tarvitse vaihtaa.
 
Helsinki-Sipoo 848:lla, 6 euron kertalippu on halvempi kuin mikään HSL:n lippu, jos ei tarvitse vaihtaa.
Savonlinjalla lippu Helsingistä Söderkullaan esimerkiksi ensi tiistaiksi maksaa halvimmillaan euron ja kalleimmillaankin alle vitosen, eli tuosta 848:stakin voi vielä säästää muutaman euron.
 
Opiskelijat: Jos HSL-alueella ei tarvitse lipun kuin lähijunaan, eli lipulla ei tarvitse vaihtaa bussiin niin tulee halvimmaksi ostaa lähijunalippu Helsinki - Järvenpää hintaan 2,75e. Lipulla voi matkustaa kaksi tuntia ja ainakin se kelvannee pääradan varrella ja kehäradalla. Voi siis matkustaa vaikka Helsingistä Keravalle hintaan 2,75e, normaalin ABCD-lipun asemesta, joka maksaa 4,50. Järvenpäähän asti ei ole pakko matkustaa sillä kukaan ei tarkista missä jäät pois, ja lähijunalipulla saa vaikka jäädä joka asemalla pois kahden tunnin ajan. Toki sitten jos haluaa vaikka aivan eri suuntaan Kirkkonummelle, voi ostaa lipun Järvenpää-Kirkkonummi (2,75e) ja sillä voi matkustaa Kirkkonummelle mistä tahansa HSL-alueelta.
 
Onko ketjuun tarkoitus kerätä sekä sallittuja että (ainakin teoriassa) kiellettyjä vinkkejä halvempiin matkoihin? Nythän ketjussa on ehtinyt olla jo molempia. Ja mikäli tarkoitus on sallia kaikenlaiset vinkit, pitäisikö velvoittaa kertomaan, mikäli vinkki on (ainakin teoriassa) kielletty?

Omani ainakin on laillinen, ihan hsl ohjeen mukaan sallittu. Ostin CD-lipun kirkkonummelta tullessa, viimeinen asema ennen B-vyöhykettä on Tuomarila, joten jäin pois, ja omat matkani alkavat aina joka tapauksessa asemalta, ja päättyvät asemalle. Mutta tuon junamatkan aikana sain puhelun, joka vaatii myös A-vyöhykeen, mutta hsl mobiili ei moiseen taivu. Kortilla en enään pidä arvoa. Mutta jäin tosiaan pois junasta Tuomarilassa, ja kävelin toiselle ovelle, jolla seisoi vartijat, näytin tavallisen matkakortin, jolla on ABC-lippu, vartija totesi homman olevan laillinen.
 
Toki sitten jos haluaa vaikka aivan eri suuntaan Kirkkonummelle, voi ostaa lipun Järvenpää-Kirkkonummi (2,75e) ja sillä voi matkustaa Kirkkonummelle mistä tahansa HSL-alueelta.

Tämä on kyllä innovatiivinen vinkki, kiitos! Olen huomannut aiemmin, että välillä VR-lippu Järvenpään kaupungin alueelle tulee halvemmaksi kuin HSL-lippu pääradalla, mutta en olisi itse tajunnut, että voi ostaa lipun Järvenpäästä Kirkkonummelle. Kehäradalta/Kehäradalle ei voine matkustaa Järvenpään ja Kirkkonummen välisellä lipulla?
 
Takaisin
Ylös