Raitiolinjastosuunnitelmassa on kyllä ihan selkeästi selostettu Jätkäsaaren tulevat muutokset. Vuonna 2017 linja 7 alkaa kulkemaan nykyistä 9:n reittiä Länsiterminaalille. Linja 9 puolestaan kulkee uutta Välimerenkadun rataa pitkin Saukonpaaden kääntöpaikalle (tapahtuuko tämä jo 2017, sitä en tiedä) Lopullisessa tilanteessa vuonna 2023 (arvio) linja 7 jatketaan Länsiterminaalilta Melkin laiturille ja linjat 8 ja 9 jatketaan Saukonpaadesta Länsiterminaalille.
Ajetaanko 2, 3 ja 7 samalla kalustolla? Siis malliin seiskalla Pasilaan, jossa vaihtuu kakkoseksi, josta Eteläsatamaan, jossa vaihtuu kolmoseksi, josta Kuusitielle, jossa ympäri ja sama toisin päin, 3-2-7? Tavoitteena häiriöistä ketjureaktio joka linjalle?
Vai enkö vain ymmärtänyt?
Siltähän tuo kuulostaa. Tosin lisäbonuksena tulee mahdollisuus hypätä yksi vaihe yli häiriön sattuessa
---------- Viestit yhdistetty klo 12:50 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 12:48 ----------
Tietääkö muuten kukaan, onko Kuusitien lenkille tulossa jotain remonttia? Nythän siinä ei ole kyytiin nousijoille pysäkkiä tuossa silmukassa. Kiinnostaa ihan siksikin, että eräs työpisteistäni on siinä 100 m päässä tuosta silmukasta...
Tässä nyt elävä esimerkki siitä, miten ihmiset heräävät myöhään kysymyksineen. Ja ollaan sentään jlf:llä, joten väki kaiketi seuraa asioita tarkemmin kuin peruspentit.
Näistähän on puhuttu foorumilla paljon, ja Raitiokin on muutoksia selostanut useaan otteeseen. Vähän kertausta:
Tammikuussa, kun LTR2 otetaan käyttöön, linjat 6T ja 9 pitenevät Tyynenmerenkadun eteläpäähän. Tai ainakin tavoite on, että rata on käytössä, kun uusi terminaali avautuu.
Elokuussa muuttuvat linjojen 1, 2, 3, 7, 9 reitit ja vuoroväleissä tapahtuu lisäksi muutoksia linjoilla 6 ja 8. Tuleeko samaan aikaan muutoksia linjoille 4 ja 10, en tiedä. Nehän jäävät Manskulle kahdestaan.
Linjan 1 uusi reitti on Käpylä–Sörnäinen–Ooppera–Arkadiankatu–Erottaja–Fre da–Perämiehenkatu, vuorovälipyrkimys on 10 min ja liikennöintiajat ovat nykyistä laajemmat. Linjaa liikennöidään päivittäin, viikonloppuisinkin alkuiltaan asti.
Linjat 2, 3 ja 7 yhdistetään kalustokierroltaan. Ratkaisu on osittan tilapäinen luonteeltaan ja purkautuu linjan 7 osalta, kun Rusinapuiston silmukka valmistuu Tukholmankadun poskeen ja kun Itä-Pasilan raiteisto mahdollistaa linjan 2 kääntämisen siellä. Linja alkaa Länsiterminaalilta (siltä uudelta), ajaa seiskan tunnuksilla Kampin läpi ja Mikonkadulle, siitä nykyseiskan reittiä Pasilaan. Länsi-Pasilassa vaihdetaan tunnusta ja ajetaan kakkosen kilvin Eltsuun, mistä nykykakkosen reittiä Runeberginkadulle. Sitten Arkadiankatua Lasipalatsille ja Aleksilta jälleen nykykakkosta Olympiaterminaalille. Fredan rata Kampissa jää vaille linjaliikennettä. Olympiaterminaalilta jatketaan kolmosen kilvin nykykolmosen reittiä koko matka Eltsuun saakka ja vielä edelleen Reijolankadun uutta rataa pitkin Kuusitielle. Silmukalle ei tehdä ainakaan tässä vaiheessa muutoksia, vaan tarkoitus on, että vaunut poimivat lähtiessään matkustajia vasta Jalavatieltä. Tilaahan siellä kyllä olisi kapealle korokkeelle, mutta könkkölöitsijät eivät niistä pidä, joten me kaikki saamme nyt sitten kävellä Jalavatielle asti päästäksemme kolmosen kyytiin.
Linja 9 siirtyy Jätkässä Saukonpaateen, minne mennään uutta Välimerenkatua pitkin. Päättärinvaihdon peruste Jätkässä on yöliikenteen helpompi järjestäminen.
Uudisratojen pitäisi olla käytössä elokuussa, mutta ilmeisesti ainakaan Reijola ei ole silloin vielä valmis, joten 3 kääntyy aluksi Töölön hallilla.
Raitiolinjoilla pyritään 10 min vuoroväleihin kautta päivän, joten linjojen 6 ja 8 tihennetty ruuhkaliikenne päättyy.
Linjasto on laadittu niin, että useilla yhteysväleillä kulkee kaksi linjaa, jolloin ne voidaan tahdistaa keskenään. Toistaiseksi tällaisia tahdistuksia ei ole käytännössä juuri tehty, vaikka ne mahdollisia olisivatkin olleet (3/9, 6/8). Minusta mielenkiintoisinta onkin juuri se, miten nämä tahdistukset toteutuvat.
Lisäksi kiinnostaa, millaiset tauot linjalle 2/3/7 tulee tunnuksenvaihtopisteisiin. Säännöllisyyttähän se lisäisi, jos OLYssa seistäisiin 10 min, mutta käytettävyyttä se tietysti heikentäisi aika olennaisesti.
"Puolet asunnosta on oltava kylpyhuonetta siltä varalta, että sinne tulee joskus joku invalidi suihkuun."
– Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa
On oikein, että 4 ja 10 ovat tulevaisuudessakin muita tiheämpiä linjoja, mutta kyllä ne saisi tihentää siihen mitä ne olivat takavuosina. Olen koko ajan kummastellut, että mikä tarkoitus on sillä, että vain ne kulkevat Cityn ja Oopperan väliä Manskua pitkin, vai onko siinäkin taas samanlainen ajatus kuin sillä, että 2 poistuu Fredalta: käyttäkää busseja. Jos näin on, niin suuntaus on täysin väärä. Vaikka raitioliikennettä lisättäisiin uusille alueille, miksi sitä vähennetään entisiltä reiteiltä?
Värikynäjannuille palvelutaso on sivuseikka liikennepeliä pelatessa. Mahtanevatkohan tuntea koko käsitettä.
Aivan yhtä lailla voitaisiin kysyä, miksi tehdään matalalattiaratikoita huonojalkaisia ajatellen ja samalla haluttaisiin nostaa keskinopeutta pysäkkiväliä kasvattamalla, jolloin huonojalkaiset eivät enää jaksa kävellä pysäkille. Seudun liikennesuunnittelun kohdejoukko lienee se osa 20-40-vuotiaasta väestöstä, jolla on rajattomasti aikaa seisoskella vaihtopysäkeillä.
"Puolet asunnosta on oltava kylpyhuonetta siltä varalta, että sinne tulee joskus joku invalidi suihkuun."
– Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa
Jees, kiitokset 339-DFlle selostuksesta. En ehkä ihan ymmärrä, mikä kiire linjastomuutosta on aloitella ennen kuin radat ovat valmiit, väliaikaisjärjestelyin, mutta kait siihen on värikynämiehillä hyvät perusteet.
http://hsl01.hosting.documenta.fi/ko...017468-2-1.PDF
Linkin takaa 17.1.2017 päivitetty ehdotus liikennesuunnitelmaksi.
Positiivista mm. eräät johdonmukaiset linjanumerointimuutokset: linjasta h72 tulee h61 ja linja h68 muuttuu linjaksi h78.