Toisaalta opiskelijat tuovat vähemmän lipputuloja 50% alennuksen vuoksi. Mielestäni 102:n ja 103:n kalusto pitäisi ehdottomasti muuttaa teli-tai jopa nivelkalustoksi. On paljon vähemmän kuormittuneita linjoja (vaikka 512/A), joilla on vaadittu telikalustoa. Herää kysymys, millä perusteella kunkin linjan kalustokoko määrätään kun se ei tunnu aina menevän yksiin kuormituksen suhteen. 102:n ja 103:n yhteinen vuoroväli aamuruuhkassa on 4 min ja suurella kalustolla tätä voisi harventaa vaikka 6 minuuttiin.
Viimeisin muokkaaja vko; 11.12.2006 kello 01:53. Syy: lainaus korjattu
Se on varmaan totta. Mutta HKL:n kustannusselvityksen perusteellahan tuolla tavalla ei saa laskea.Pitää tuijottaa vain kokonaiskustannuksia, jolloin 550 26:lla autolla on tosi kallis. (Siksihän ratikatkin ovat virallisen liturgian mukaan olevinaan kalliita, vaikka nousua kohden ne ovat oikeasti todella halpoja, niin kuin Jokerikin hyvän kuormituksen ansiosta varmaan on.)
Tietääkö kukaan, onko Jokerin matkustajamääriä laskettu viime aikoina?
Tuusulantien pysäkillä on silloin tällöin kolmekin peräkkäistä vuoroa joutunut ajamaan ohi täysinä. Nykyään teen tuossa paikassa rutiininomaisesti ylimääräisen vaihdon, jos jonkin muun linjan bussi tulee ensin. Eipä ehdi nukkua, lukea eikä rakastua, niinkuin mainoksessa sanottiin, mutta on tuo 550 bussilinjaksi silti ihan hyvä. Kyllä vaan kaipuu olisi jo multippelisporaa kohtaan...
"Pirjon krouvin" eli Pirjontien itäpään risteyksestä on ollut valot pois pelistä jo yli viikon. Alkuun se tiesi busseille tuskallisen hitaita vasemmalle kääntymisiä, mutta ilmeisesti vakinaisesti tuota reittiä ajavat kuljettajat ovat nyt oppineet antamaan busseille tietä, kun tuostakin mennään kohtuullisen sujuvasti. Olisko teli-Volvon karisma ollut vähän avuksi![]()
Jokeri on malliesimerkki loistavasta linjasta. Olen aina maininnut esimerkkinä loistavasta joukkoliikenteestä kotilinjani raitiolinja 4:n mutta ei tuo Jokeri muutamankymmenen kokeilun perusteella häviä juurikaan. Lähinnä juuri vuorovälit ja tarkoituksenmukaiset pysähdyspaikat.
Jokerille olisi kyllä kiva saada valoetuudet Otaniemessä Vuorimiehentien ja Otaniementien risteykseen. Tässä risteyksessähän ei ole varsinaisia liikennevaloja. Aika usein Tapiolasta tullessa joudutaan odottamaan kyseisessä paikassa, jotta päästään vapaasti kääntymään.
Ilmeisesti valoetuuksia olisi tulossa myöhemmin myös Espoon puolelle, mutta myös reaaliaikaiset pysäkki-informaatiojärjestelmät Espoon puolella ainakin Leppävaaraan ja Otaniemeen.
Lisäksi olen myös ihmetellyt sitä, että miksi Vuorimiehentiellä ei ole Jokeri-pysäkkiä. Tekniikantieltä, Vuorimiehentieltä sekä Miestentieltä kun on suht pitkät kävelymatkat lähimmälle Jokeri-pysäkille eli Alvar Aallon puiston pysäkille. Vuorimiehentien Jokeri-pysäkkiparilla saataisiin siirrettyä linja 52 Otakaaren päättelle palvelemaan Otakaarta, koska muistelen yhtenä 52:n nykyisen reitin syynä olevan tuo Vuorimiehentie - Leppävaara -osuus.
No se on PALJON! Mielestäni tuo ja täällä kerrotut kokemukset siitä, miten telibussin kapasiteetti on paikoin riittämätön, ovat jo riittäviä perusteluja sille, että linja pitäisi siirtää raiteille. Mitä pikemmin, sen parempi. Saataisiin nopeutta ja sujuvuuttakin lisää, ainakin Espoon päässä. Matkustajamäärä varmaan 25 000:n paremmalla puolella raideratkaisuna...
Viimeisin muokkaaja kuukanko; 11.12.2006 kello 18:51. Syy: päivitetty lainattuun viestiin tehdyt korjaukset
Tosta telibussin riittämättömyydestä, että kapasitteetti loppuu kesken sen verran, että niin käy periaatteessa aamu-ja iltaruuhka aikaan. Ja sekin on tunnin haarukassa kun bussit on oikeesti täynnä ihan viimistä seisomapaikkaa myöten.
Eli en tiedä oikein tosta raiteille siirtämisestä, onko se loppuenlopuksi järkevää. Mutta toi liikennevaloetuus juttu Tapiolaan on kyllä mun mielestä ainakin ehdottomasti saatava. Liian paljon aikaa hävii liian usein siinä, että odottaa Tapiolan aukion liikennevaloissa punasissa kun ketään ei näy missään ja silti kääntyville on vihreet.
Toihan se taitaa olla poikittaisliikenteen ongelma muutenkin: matkustajia riittää lähinnä työ- ja koulumatkustusaikaan ja huipputunnin mukaan on tehtävä kalustoinvestoinnit. Mutta jos halutaan, että homma toimii ruuhka-aikaan, niin ei ole muitakaan keinoja, jos bussi kerran on liian pieni. Bussin kalustokokoa ei voi kasvattaa, ja jo 5 min vuoroväli on liian tiheä, jotta liikenne olisi sujuvaa. Katselen itse auton ikkunasta joka aamu Kehä I:llä Perkkaan kohdalla sumpussa enemmän tai vähemmän peräkkäin kulkevia sinivihreitä...
Otaniementielle ollaan ilmeisesti rakentamassa kiertoliittymiä oikein urakalla, ja nämä toimivat parhaiten ilman valo-ohjausta.
Linja 52 toimii kuitenkin myös linjan 510 apulinjana ja nopeana yhteytenä pohjois-Leppävaarasta Tapiolaan. Eli nyt kun e52 palvelee laajasti Otaniemeen ja Tapiolaan menijöitä, sillä saadaan kevennettyä linjan 510 maksimikuormia Leppävaaran pohjoispuolella.
Jostain syystä täällä ei ole enää ollenkaan (uusia) nivelautoja. Saahan bussistakin ison, kun käyttää vaikka 2-nivelisiä autoja, mutta pk-seudun "standardi" näyttäisi kai nyt olevan tuo telibussi. Kun linjan 17 korvaamista ratikalla laskettiin HKL:ssa, siinäkin otettiin huomioon vain telibussin kapasiteetti eikä puhuttu nivelistä mitään, eli käsittäisin, että ne eivät ole vaihtoehto. En tiedä, miksi.
Telibussi on hankintahinnaltaan edullisempi kuin nivelbussi eikä liikenteen tilaajaorganisaatiot anna nivelbusseista tarpeeksi paljon enemmän pisteitä kilpailtuksessa, jotta nivelbussien hankinta olisi kannattavaa. Tällä hetkellä pohjoismaisten valmistajien tehtailta ei taida tulla ulos kovinkaan luotettavia nivelbusseja. Evobusin ja MANnin valmistamien nivelbussien soveltuvuutta suomalaisiin oloihin taas ei kukaan liikennöitsijä ole vielä halunnut lähteä testaamaan käytännössä. Tosin noita saksalaisia nivelbusseja on kyllä käytössä naapurimaissamme...
Nivelbussi olisi matkustusmukavuudeltaan huomattavasti parempi kuin telibussi. Liian suuri osa PK-seudulla liikennöivistä telibusseista on varustettu olemattomalla jousituksella. Nivelbussi kulkisi tien epätasaisuuksien yli keinuen - eikä tärähtäen/rymisten niin kuin telibussi.
We komen aan in Erps-Kwerps.