Vähän valitettavan tiiviiseen se numero on kyllä tungettu. Katselin itse tänään samaa asiaa, kun tulin Itäkeskuksesta 550:lla.
Ja huomasin, että aika orjallisesti sitä korttia lukijalla käytettiin, vaikka kautta oli voimassa. Kalliita, kultaisia minuutteja meni hukkaan!![]()
1. Oranssi väri on liikenneturvallisuuden kannaltakin hyvä väri
2. Punainen väri linjatunnuksen taustana on käsittämätön idea
3. Vanhemman Jokerin istuin oli mukavampi eli ergonomisemmin muotoiltu.
4. STOP- valo on tärkeä informaatio eikä sen tule vilkkua.
5. Samantien olisi voitu siirtyä siihen, että kuljettaja myy lippuja tasarahalla.
6. Polvitila on hieman pienempi kuin vanhoissa Jokereissa, mutta riittää minun kokoiselle.
7. Onko tarkoitus brandina jatkossa puhua käsitteestä Runkolinja 550 ? siis siten että Jokeri-sana jää pois.
---------- Viestit yhdistetty klo 21:47 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 21:44 ----------
8. Ajoin kaksi matkaa uudella "postiautolla". kyytiin tuli myös kaksi tarkastajaa ja vartija . He palvelivat erittäin ystävällisesti matkustajaa, jolla oli väärä lippu. Kävivät ostamassa matkustajalle kuljettajalta lipun eivätkä perineet tarkastusmaksua. Kohdat 1 - 7 perustuvat tekemiini pikahavantoihin.
Mitä reittiä nuo oranssi-valkeat ajavat varikolta linjalle? Tänään tuli tyhjä tuollainen vastaan Huopalahdentiellä klo 13.25. Oliko se menossa Ruskeasuolta Otaniemeen/Westendiin?
"Puolet asunnosta on oltava kylpyhuonetta siltä varalta, että sinne tulee joskus joku invalidi suihkuun."
– Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa
Jos minä ajaisin Ruskeasuon varikolta tyhjänä Westendinasemalle menisin juuri tuota reittiä. Eli: Huopalahdentieltä edelleen Kuusi- ja Lehtisaaren kautta Keilaniemeen ja siitä pienen Länsiväylän pätkän jälkeen saavutaankin määränpäähän. Tätä reittiä käytän kun on siirtoajoja Ilmalasta Westendinasemalle
Joukkoliikenneharrastaja
Ainakin HSL Liikenteessä blogissa on hyvin yksiselitteisesti kerrottu Jokeri-sanan jäävän pois käytöstä.
Tänään kohtasin oranssi-valkean Lapinmäentiellä. Siinä luki oranssilla Helsingin Bussiliikenne ja linjatunnuksen paikalla oli valkealla pohjalla sininen HelB-logo. Kun tuohon kerran saa valkoisenkin, niin eikö linjatunnusta voisi esittää ihan vaan valkoisin numeroin mustalla pohjalla? Siten se olisi kaikkein selkein. Epäilen, että siihen vielä mennään, kunhan joku näkövammaisten etujärjestö nostaa asiasta metelin.
Saako bussipuolella päättää hallireitin itsenäisesti? Matkustajapalveluahan se hallisivu ei ole, joten siinä mielessä sillä ei ole tietenkään (yleisölle) väliä.
"Puolet asunnosta on oltava kylpyhuonetta siltä varalta, että sinne tulee joskus joku invalidi suihkuun."
– Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa
Niin olisi, esimerkkinä vaikkapa uudet ratikat. Erittäin hyvin näkee linjan kaukaakin. Tänään pistin merkille, että minun on erittäin hankala lukea uuden 550:n linjatunnusta. Toki tiedän, että oranssi auto on aina 550, mutta noin periaatteessa linjatunnus on tehty turhan sekavaksi.
Ennenhän myös HKL:n bussipuolella hallireitit olivat tarkoin määriteltyjä (hallireitti luki siis vuorokirjassa) ja niillä piti jopa kuljettaa matkustajia. Näin ei ole kuitenkaan enää vuosiin ollut, vaan yleensä siirtoajot tulee ajaa "nopeinta/lyhyintä mahdollista reittiä", joka on siten kuljettajan itsensä tieto-taidon ja kaupunkituntemuksen varassa.Alunperin kirjoittanut 339-DF
Joukkoliikenneharrastaja
Valitettavasti Jokeri perustuu siihen aikaan, jolloin kaksinumeroiset linjanumerot olivat yksiselitteisesti varattuja kaupunkien sisäisille linjoille. Runkolinjojen parempi numerointi vaatisi muutenkin totaalista numeroremonttia, jotta numeroista 11-20 saataisiin pois kaikki ei-runkolinjat (eli 14 ja 18 voitaisiin jättää, jos ne vain oranssitettaisiin samalla). Yksinumeroiset nyt ovat selvästi pois laskuista; ne ovat Helsingissä ratikoita. Enkä nyt tiedä onko 15 kuitenkaan sen parempi runkolinjanumero kuin 550. Ei ainakaan HSL-alueen omaksutussa kulttuurissa, jonka muuttaminen on erittäin työlästä. 550:llä vain on liikaa tunnettuutta, että sitä olisi varaa muuttaa. Olisi mielenkiintoista tehdä joskus testi ihmisille, että mainitsevat kolme ensimmäisenä mieleen tulevaa linjanumeroa. Voisin kuvitella, että 550 saa helposti paljon vastauksia.
Mutta jos numeroita lähdettäisiin muuttamaan, tekisin niistä ennemmin jonkun kirjain + numero -sarjan. Esim. A1-A9, B1-B9 tai R1-R9. A niin kuin ensimmäinen, A-luokka. B niin kuin Bussi isolla beellä. R niin kuin runkolinja.
---------- Viestit yhdistetty klo 12:10 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 12:07 ----------
Mitä tulee niihin linjakilpiin, kokeilisin ensin vain himmentää sitä väritaustaa, jos vain paneelin tekniikka sen mahdollistaa. Luulisi, jos siitä saa eri värisävyjäkin, mutta en tiedä ovatko ne silti ihan aitoa RGB-tekniikkaa (vaikkakin toki ihan jollain eri väriavaruudella kuin vaikka RGB-näytöt).
Entäs sitten kun samaa reittiosuutta kulkee useita runkolinjoja?
Itse vertailin vastaantulevien bussien linjakilpien selkeyttä ja tämä "metro-oranssinpunaisella" pohjalla oleva numero "550" erottuu selkeästi vasta noi 50 metrin päässä bussista (minulla on normaali värinäkö ja selvitän testin puhtain paperin), kun taas normaalin led-kilpisen bussin numero erottuu jo hyvinkin kaukaa. Epäilen suurimpana syynä olevan nimenomaan tuon punaisen taustavärin "aggressiivisuus" (ja toki myös liian tiiviisti olevat kapeat numerot).
Olin aluksi innossani näistä värillisistä linjanumeronäytöistä, mutta nyt on kyllä myönnettävä sen olevat epäonnistunein yksityiskohta uuden runkobussilinjan, "550", lanseerauksessa.
Joukkoliikenneharrastaja
Joskus muistan Helbilläkin olleen sarjakirjoihin merkittynä reitti varikolta/-lle. Miksi lie ei enää nykyään ole?
Tuohan olisi kyllä fiksua, sillä välillä ajoajat siirtymiin on aivan hullun tiukkoja, ja olisi hyvä tietää mitä reittiä pitkin suunnittelijat ovat päässeet sellaisiin minuutti määriin. Se auttaisi myös uusia kuljettajia ja vanhojakin, jotka ajavat jotain uutta reittiä![]()
Eilen olin kehä 1:n ja Turunväylän liittymän paikkeilla iltapäivällä kytiksellä ja vähän väliä Helsingin suunnasta kaartoi Helbin autoja siirtoajossa suuntana "Kehä 1 Länteen"
Kuvitelkaapa tuohon linjakilven päälle vähän kuraa ja loskaa, sitä mitä lentää taas parin-kolmen kuukauden päästä
Tässä kuvassa voi verrata kilpien näkyvyyseroa hyvin
http://jlf.fi/galleria/showphoto.php...e-1335&cat=510
Viimeisin muokkaaja Nak; 14.08.2013 kello 15:39. Syy: Typot
Ylläoleva teksti edustaa vain kirjoittajan omaa näkemystä asiasta