Menneisyydestä tosiaan löytyy linjoja, jotka minusta olisivat saaneet jäädä sellaiselleen. Tuo mainitsemasi Alppilaan ajanut 78 oli ihan kiinnostava, samoin aikoinaan 54 jatkoi Itäkeskuksen ohi Vuosaaren suuntaan ja edelleen Vuosaaren pohjoiselle ostoskeskukselle. Ja onhan Itä-Helsingin alueelta sinänsä muitakin yhteyksiä kuin metro muualle seudulla. 2000-luvun llinjastosta voisi mainita ainakin linjat 16,54,58,59,78,79,519/520,522/554 + Mellunmäestä Vantaan suuntaan lähtevä linjat.
Kuitenkin Itä-Helsingin joukkoliikennelinjastossa on vahva puumaisuuden tuntu, eli muutamalle keskusasemalle (Herttoniemi,Itäkeskus,Mellumäki) pääset kyllä, mutta lähiöiden sisältä ei ole mitenkään automaattisesti ole yhteyksiä muualle kuin lähimmille metroasemille. 78 ja 79 tosiaan merkittävät poikkeukset tässä, 58 varauksella.
Pahimmat puutteet siis musta Itä-Helsingin joukkoliikennelinjastossa tällä hetkellä ovat ja viimeiset pari vuosikymmentä ovat olleet: 1) Laajasalosta ei pääse minnekkään muualle kuin Herttoniemen metroasemalle (päiväliikenteessä) 2) Myllypurosta (länsiosista) ei pääse minnekään muuaalle kuin Itiäkeskukseen ja Myllypuron metroasemille 3) Kontulasta ei pääse Jakomäen tai Koskelan suuntiin 4) Pohjois-Vuosaaresta ei pääse Itäkeskukseen tai sen ohi Itäväylän suuntaan 5) Roihuvuoresta ei pääse muualle kuin Itäkeskukseen tai Herttoniemeen.
---------- Viestit yhdistetty klo 02:57 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 02:33 ----------
Kommentoin nyt esimerkinomaisesti Laaksolahden tilannetta, kun siellä vuosina asuneena tunnen jonkin verran alueen liikenneoloja
Nykyiset linjat 15, 25 ja 565 muodostaisivat minusta jo itsessään kohtuullisen runkolinjaston Laaksolahdessa ja sieltä pois, etenkin jos kulkisivat 10-15 min välein (myös) arkisin keskellä päivää sekä lauantaisin. Nykyinen 321 (ex. 315) on tuolta ollut aina nopein yhteys Helsingin keskustaan, tosin ei A-juna + laiturin yli vaihto joka junalta kulkevaan 25:een huono sekään olisi. Myöskin yhteys 15 + S/U/E-juna on nopeampi kuin moni kuvittelee, jos vaihto vain osuu kohdalle. 247/248:n tehtävä on tällä hetkellä lähinnä suoran keskustayhteyden tarjoaminen Viherlaakson ja Karakallion ydinalueilta, Laaksolahdesta se on vaihtoehtoihin nähden hidas ja reitti totaalisesti pilattu töyssyillä.
Linjan 560 avaaminen loi tuonne vaihtoehtoisen yhteyden Malmin suuntaan (aiemmin 248 tai 315/321 + 512/554) ja Kehäradan avaaminen on jonkin verran nopeuttanut yhteyksiä Itä-Vantaalle. Espoon kaupunkirata voisi avata tuonne uusia mahdollisuuksia liityntäliikenteen suhteen ja tiheästi kulkeva linja 20 tai 25 Munkkiniemeen Helsingin kantakaupungin verkon piiriin voisi myös olla kiinnostava kehittämiskohde.
Disclaimer: Laaksolahdessa joukkoliikenneyhteyksien hyvyys tai huonous riippuu hyvin paljon siitä, että missä kohdassa aluetta satut asumaan.