Tätä olen miettinyt itsekin. Miten vaikuttaa se, että 1970-luvulla linja-autot olivat suosittu kulkutapa ja joukkoliikennealaa arvostettiin. Silloin sekä linja-autojen ajaminen, että reittien suunnitteleminen oli muodikasta. Alalle tuli motivoituneita ja kyvykkäitä ihmisiä.
Nykyään bussien käyttö on laskenut reilusti ja suuressa osassa maata käyttäjinä ovat vain harvalukuinen koululaisten joukko, kalustona jo 15-20 vuotta palvellut auto ja autoa ajaa kohta eläkkeelle siirtyvä kuljettaja. Bussiyhtiön talous on jo vuosia ollut miinusmerkkinen ja edessä on pian lakkauttaminen, kun ostoliikenteen määrärahoja karsitaan ja käyttö yhä laskee. Reitit ovat 1930-1960-luvuilta peräisin ja aikoinaan ammatti-ihmisten suunnittelemia. Nykypäivänä tuskin alalle saataisiin läheskään yhtä kyvykkäitä suunnittelijoita, ketäpä nyt motivoisi erityisesti koululaislinjojen suunnittelu kuihtuvalla alalla. Tuo arvostuksen lasku vaikuttaa varmasti myös VR:llä, nykyiset konduktöörithän ovat tulleet alalle junien kultakautena ja ovat ylpeitä työstään. Tiedä sitten, miten käy, kun väki siirtyy eläkkeelle ja konduktöörit sekä bussikuskit tulevat työllisyyskursseilta.
Mitenkähän tätä kehitystä voisi kääntää? Minä luottaisin raideliikenteeseen isojen kaupunkien paikallisliikenteessä ja kaukoliikenteessä isojen kaupunkiseutujen välillä. Maaseutuliikenne on vaikea pala, täytyneeköhän se puoli jättää sitten suosiolla yksityisautoille, kun kutsujoukkoliikenne ei ole minusta kovin vetovoimainen vaihtoehto yksityisautolle ja busseja tuskin saadaan tarpeeksi usein kulkemaan. Yhdyskuntarakennesuunnittelulla, valistuksella, kepillä ja porkkanalla voitaisiin tietysti saada ihmiset muutamaan raiteiden varteen. Miten olisi vaikka alennettu tulovero ekologisen asuintavan (ekokerrostalo radan varrella) valinneille ja korotettu vero ympäristökuormitusta enemmän asumismuodollaan (omakotitalo haja-asutusalueella) aiheuttaville?
Jos tällä foorumilla pyörii iäkkäitä ihmisiä, voisitte laittaa kommenttia, että miten iso hyppäys on tapahtunut siinä, miten merkittävää joukkoliikenne on ollut ihmisten arkipäivässä ja alan arvostuksessa. Kiinnostaisi kuulla.