Tästä on tarjouspyynnössä mainittu seuraavasti: "Linjan 40 reitillä Tunnelitien alikulkusillan kohdalla on liikennemerkein osoitettu korkeusrajoitus siten, että ajoneuvon suurin sallittu korkeus on 3,7 metriä."
---------- Viestit yhdistetty klo 19:06 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 18:55 ----------
Noilla PL:n VDL-sähköbusseillä samoin kuin Tammelundin vastaavilla pystyy käsittääkseni ajamaan yhdellä latauksella parisataa kilometriä talvipakkasella. Näin kesäkeleillä päästäneen lähemmäs 300 km:iä. Käytännössä pitkänkin päivän pystyisi siten ajamaan yhdellä latauksella. Linkkerin 55 kWh:n akuilla sen sijaan toimintasäde lasketaan kymmenissä kilometreissä.
To 30.4.
NF #1127 / 502
VDL:n suomenkielisen esittelyprosyyrin mukaan SLE-129 electricin korkeus on 3.430 mm. Sitä en tiedä, onko tuossa huomioitu virroitin.
Avoin data ei tosiaan ole vedenpitävää. Onko kukaan sitten tarkistanut, puuttuuko datasta tuon päivän kohdalla linjan 51 lähtöjä? Jos puuttuu, niin sittenhän siinä kohdassa on voinut kulkea jokin autoyksilö, joka ei jostain syystä lähettänyt signaalia.
Reittiloki kertoo seuraavaa: https://reittiloki.hsl.fi/journey/20...ate=2020-04-21 Tuon mukaan vain alkumatka olisi ajettu 481:lla. Muuta tietoa lähdöstä ei löydy.
Toleranssia tai ei, saman korkeustiedon (3710 mm) ajoneuvorekisteri kertoo myös Tammelundin Liikenteen vastaaville Sähkö-Citeoille. Lukema voi vaikuttaa suurelta, saman korkuinenhan oli aikanaan Lahti 471 Golden Eagle - Lahden Autokorin taannoinen lippulaiva. Mutta periaatteessa Citea SLE-120 / SLE 129 electricin virroittimen ohjausraudan korkein kohta voi ulottua yllättävänkin ylös - ja se tämän korkeusasian tässä ratkaisee. Aiemmin mainitsemassani esitteessä kyseisen sähköbussimallin suurimmaksi korkeudeksi ilman virroitinta mutta kattohelmat huomioiden ilmoitetaan 3430 mm. Eihän tuosta ole enää kuin 28 cm rekisteritiedon lukemaan. Se on oikeastaan aika vähän - varsinkin jos pitää arvioida silmämääräisesti katutasolta katsoen.
Laitan linkiksi vielä kuvan Tammelundin vastaavasta sähköbussista, siinä näkyy kattohelmoja hyvinkin selvästi, mutta myös sitä korkeammalle yltäviä virroittimen osia ja rakenteita. Ei liene epäselvyyttä, että ainakin jonkin verran yli kolmen ja puolen metrin mennään.