Sivu 2 / 2 EnsimmäinenEnsimmäinen 12
Näytetään tulokset 16-16/16

Viestiketju: Sisäisten ja seutulinjojen ajoajat

 1. #16

  Liittynyt
  17.03.2006
  Viestejä
  94

  oletus Vs: Sisäisten ja seutulinjojen ajoajat

  Lainaus Alunperin kirjoittanut late- Näytä viesti
  Ajoaikojen korjaaminen taitaakin olla pitkälti liikennöitsijöiden aktiivisuudesta kiinni. Periaatteessa toteutuneet ajoajat näkee matkakorttijärjestelmän tai helmin avulla, mutta niitä ei seurata säännöllisesti eikä automaattisesti. Jos liikennöitsijä valittaa toistuvasta myöhästelystä, kierrosaikaa voidaan korjata.
  Käsittääkseni sekä HKL että YTV käyttävät matkakorttijärjestelmän ajoaikoja aikataulusuunnitteluun. Ajoajoista voidaan muodostaa esimerkiksi linkkikohtaisia (paras suomennos voisi varmaan olla yhteysväli) keskimääräisiä ajoaikoja liikennöintijaksoittain, joita voidaan sitten käyttää aikataulusuunnitteluun. Lisäksi esimerkiksi PLJ:n eri vaihtoehtojen mallitarkasteluissa olettaisin matka-aikojen pohjautuvan matkakorttijärjestelmän aineistoon, jota on tarpeen mukaan esimerkiksi uusilla yhteyksillä täydennetty.

  Kuljettajien virheellisen käytön (suuri osa varmasti tahatonta) vuoksi aineistosta ei saa suoraan kovin hyvää matka-aineistoa. Sen vuoksi aineistoa voi tarkentaa esimerkiksi tarkastelemalla matka-aikoja päätepysäkkiä edeltävälle pysäkille, josta tehdään loppumatkalle järjestelmään kirjautunutta aikaa todellisempi arvaus.

  Säännööllistä ajoaikojen tarkkailua ei varmaan kukaan jaksa tehdä. Tässä täytyy toki arvioida antaako esimerkiksi lokakuun tai tammikuun viikon aineiston tarkastelu riittävän luotettavan tuloksen vai kuinka paljon enemmän pitäisi aineistoa olla. Lisäksi helposti vertaillaan vain ajoaikojen keskiarvoja. Tällöin tilanne voi näyttää hyvältä, vaikka melko usea lähtö ei ehdi seuraavan sivun lähtöön täsmällisesti. Tämän vuoksi keskipoikkeamien laskentakin olisi hyvä tehdä.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut late- Näytä viesti
  Osin tällä on myös vaikutusta raitiovaunujen hitauspuheisiin. HKL:llä vertaillaan usein liikennemuotoja aikataulunmukaisten ajoaikojen pohjalta koska todellisten ajoaikojen selvittäminen on huonosti suunniteltujen järjestelmien ansiosta työlästä. Silloin sivuutetaan herkästi se, ettei raitiovaunuliikenteessä ole tapana säännöllisesti ajaa rajusti myöhässä. Vain liikenteen katkaisevat liikennehäiriöt aiheuttavat tällaista.
  Raitioliikenteen työnjohto tosin on huomattavasti bussiliikenteen työnjohtoa aktiivisempaa. Ei ole mielestäni erityisen poikkeuksellista, että sinällään normaalitilanteessa jokin vaunu kääntyy aiemmin takaisin päin, koska on reippaasti myöhässä. Bussiliikenteessä tätä ei harrasteta varmaan sen vuoksi, että tällöin menetettäisiin korvauksia lähdöistä. Tosin kyllähän niitä omatoimisia kuljettajiakin näkee. Esimerkiksi Lauttasaaressa tämä onnistuisi siten, että ajatetaan lähtö suoraan Meripuistotien kautta Lauttasaarentielle tai Itälahdenkatua Wavulinintielle, kun lähtö on riittävästi myöhässä.
  Viimeisin muokkaaja vko; 06.02.2007 kello 10:43. Syy: lainaus korjattu

Sivu 2 / 2 EnsimmäinenEnsimmäinen 12

Vastaavia viestiketjuja

 1. Helsingin sisäisten bussilinjojen historia
  kirjoittanut TSH foorumissa HSL-alueen paikallisliikenne
  Vastauksia: 2
  Viimeisin viesti: 12.04.2008, 05:13
 2. 600-sarjan seutulinjojen reitit
  kirjoittanut Resiina foorumissa HSL-alueen paikallisliikenne
  Vastauksia: 6
  Viimeisin viesti: 21.02.2008, 13:23
 3. 700-sarjan seutulinjojen reitit
  kirjoittanut Miska foorumissa HSL-alueen paikallisliikenne
  Vastauksia: 34
  Viimeisin viesti: 30.08.2007, 15:56

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •