Vantaan linjastosuunnitelma 2007-2011

a__m

Suljettu tunnus
Liittynyt
1 Heinäkuu 2005
Viestit
507
Vantaan bussilinjasto uudistuu lähivuosina tuntuvasti. Merkittävin muutos on siirtyminen vaiheittain raideliikenteeseen perustuvaan runkoverkkoon, jota liityntälinjat täydentävät. Seutulinjoja muutetaan liityntälinjoiksi ja lakkautetaan sekä kehitetään poikittaisliikennettä. Tavoitteena on, että liityntäliikennealueilla seutulinjojen vuoroväli harvenee, mutta Vantaan sisäisten linjojen vuoromäärä jopa kaksinkertaistuu nykyisestä.

Suunnitelman mukaan uusia liityntäliikenteen alueita ovat Askisto, Varisto, Kivistö, Reuna, Vestra, Kuninkaala, Kuusikko, Päiväkumpu ja Kuninkaanmäen itäosa.

Luonnos kokonaisuudessaan löytyy YTV:n internet-sivustolta osoitteesta http://www.ytv.fi/NR/rdonlyres/F9F4FD2A-8010-45F0-846D-9DD9D95C6DFA/0/VANLI_310107_nettiin.pdf
 
Vantaan bussilinjasto uudistuu lähivuosina tuntuvasti.

Tuli tässä pientä kritiikinpoikasta esille. Linja 71 on esitetty suunnitelmassa lakkautettavaksi. Tämä poistaa tunnin välein ympäri viikon toimivan kulkuyhteyden Malminiityn lähiön itäpuolelta. Pellolle Malminiityn ja Hiekkaharjun välille on ilmeisesti tarkoitus kaavoittaa lisää asumista, joten tarjontaa pitäisi pikemminkin lisätä.

Tikkurilan ja Mellunmäen välillä on esitetty linjalle 62 vuoroväliksi 20 minuuttia. Nykyisin linjalla on tarjontaa arkisin 10-12 minuutin välein aamusta iltaan, lauantaisin 12 minuutin välein ja sunnuntaisin 20 minuutin välein. Tämä kyllä heikentää yhteyksiä Itä-Helsingistä ja Jakomäestä Tikkurilan suuntaan. Myös vaihtoyhteydet Hakunilasta junaan ja metroon heikentyvät.

Kolmas kritiikkini on periaatteellinen. Kun kalliilla rahalla on tehty moottoriteitä seudullemme, olisi sääli jättää ne vain henkilöautoilijoiden käyttöön. Minun mielestäni myös bussien tulisi ottaa hyöty näistä väylistä, jotta väylien varrella asuvilla joukkoliikenteen käyttäjillä olisi edes jotain kompensaatiota hyvien kulkuyhteyksien muodossa sille, kun näistä moottoriteistä tulee melua alueille. Siksipä 732:sta ei tulisi siirtää vanhalle tielle, vaan tarjota Mikkolan suuresta kerrostalolähiöstä nopea yhteys Helsingin keskustaan suoraan moottoritien kautta. Tämä yhteys pesee henkilöauton tuolla välillä ihan eri tavalla kuin hitaampi reitti tai vaihtoyhteys Korsoon ja siitä K-junalla köröttely perille asti.
 
Jos tämä kaikki oikeasti tapahtuu kuin mitä suunnitelmassa esitetään on jo suuri ihme, sillä näytää siltä, että joka puolella Vantaata tulisi palvelut lähes kaksinkertaisiksi nykyiseen verrattuna. Tätä kuitenkin suuresti epäilen, sillä ainakaan Leppävaaran liityntäliikenne ei ole enää sillä tasolla kuin mitä se parin ensimmäisen vuoden aikana oli. Tuntuu lähes mahdottomalta ajatella, että uudet linjat 50 ja 52 tarjoaisivat ruuhka-aikoina keskimäärin 5 min vuorovälin Myyrmäen ja Tikkurilan välille, johon lisättynä päälle vielä 53 ja 54 yhteinen 15 min vuoroväli. Eli kyseiselle välille olisi ruuhka-aikaan 16 autoa per suunta eli lähes tuo kaksinkertainen määrä nykyiseen verrattuna.

Mutta kokonaisuudessaan tuleva linjasto näyttää erittäin onnistuneelta:

Esimerkiksi linjojen 61 ja 68 uudelleenjärjestely vaikuttaa järkevältä, kunhan porrastukset saadaan kohdilleen myös linjan 62 kanssa. Toisaalta hiukan jäi pohdituttamaan tuo 61:n katkaisu kahdeksi erilliseksi linjaksi, sillä 61 tällä hetkellä muodostaa eräänlaisen rungon aluekeskusten välille.

Liityntäliikenteessä näyttää olevan tavoitteena "jokaiselta junalta jokaiselle junalle" -periaate, jolloin 20 min muodostuu vakioksi useille liityntälinjoille jopa sunnuntaisin. Sopisi tällainen käytäntö Leppävaaraankin! Itselläni loksahti suu auki, kun huomasin Vierumäkeen ja Pohjois-Nikinmäkeen tulevan 20 min vuorovälillä kulkevan sunnuntailiikenteen. Siis saman verran kuin tämänhetkinen Keskustan ja Munkkivuoren vuoroväli sunnuntaisin. Hmm...

Negatiiviset piirteet löytyvät sitten suunnitellusta bussiliikenteestä:

Mielestäni Pähkinärinne - Hämeenkylä -alueelta Keskustaan nopein yhteys on ja tulee olemaan linja 363 ja tälle kaavaillaan vuorovälien harvennusta sekä reittimuutosta Konalan kautta.

Vantaanlaaksossa tullaan todennäköisesti myös kaipaamaan lakkautettavia linjoja 415, 451 ja 474.

Myöskin Mikkolasta Keskustaan käytetään nykyään hyvin paljon nopeaa 731:stä, joka tullaan siirtämään melkein kymmenen minuuttia hitaammalle reitille.

Mielenkiintoiselta vaikuttaa linjan 615 jakaminen kahdelle eri linjalle. Tämäkin tulee todennäköisesti aiheuttamaan hämminkiä alussa, mutta päällisinpuolin tuo 615/616-reitistö tuntuu hyvältä ainakin ajatellen kasvavaa Kartanonkosken aluetta.

Koko remonttihan tapahtuu neljässä vuodessa, joka on todella vähän nähden siihen, että käytänössä kaikki Vantaan linjat tulevat muuttumaan. Lisäksi olisi mielenkiintoista tietää toteutetaanko Seudullisessa joukkoliikennesuunnitelmassa suunniteltuja muutoksia. Nehän kohdistuivat linjaan 68 sekä 46 ja 69 yhdistämiseen.

Mitäs muut ovat mieltä tästä remontista??;)
 
Kivoja suunnitelmia.

On Vantaalla monta linjaa, joilla ei niin kauheasti kulkijoita ole. Silti esim. 611 ja 623 lakkauttaminen tuntuu oudohkolta. Samaten Vihdintien suunnan hoitaminen yhdellä, Pitäjänmäen kautta ajavalla seutulinjalla ei oikein tunnu luontevalta.

Sekä Hämeentien-Mäkelänkadun että Mannerheimintien suunnasta tultaessa bussit tyhjenevät melkoisesti ennen keskustaa. Monet matkustajat vaihtavat nykyäänkin kulkuneuvoja. Monilla vantaalaisilla matka vaikkapa jokerilinjan tai metron varrelle muuttuu suunnitelmien myötä ylimääräisen vaihdon sisältäväksi. Ymmärrän kyllä junaliikenteen tehostamisen vaativan jonkinlaista bussiliikenteen muokkaamista. Mielestäni matkustaminen vaikeutui aivan tarpeeksi jo Tikkurilan kaupunkiradan myötä.

Eivät vaan mahdu oikein ymmärrykseen nuo suunnitelmat - hyvin matkustajia kerääviä linjoja pitäisi kehittää eikä sotkea.
 
Esimerkki liitynnästä

Monilla vantaalaisilla matka vaikkapa jokerilinjan tai metron varrelle muuttuu suunnitelmien myötä ylimääräisen vaihdon sisältäväksi.

Otetaanpa esimerkki. Matkustaja tahtoo Malminiityn lähiöstä Vuosaaren sellaiseen osaan, johon mennään liityntäbussilla ja viikonloppuna, jolloin suora yhteys keskustaan puuttuu uudessa suunnitelmassa.

1. vaihtoehto: bussi Tikkurilaan, juna keskustaan, metro Vuosaareen, liityntäbussi perille. 2. vaihtoehto: bussi Tikkurilaan, juna Oulunkylään, Jokeri Itäkeskukseen, metro Vuosaareen, bussi perille. 3. vaihtoehto: bussi Tikkurilaan, bussi Mellunmäkeen, metro Itäkeskukseen, metro Vuosaareen, bussi perille. 4. vaihtoehto: bussi Tikkurilaan, juna Malmille, bussi Vuosaareen, bussi perille. Kun nyt voi mennä 623:lla nopeasti keskustaan, sieltä metrolla Vuosaareen ja bussilla perille. Kaksi vaihtoa, mutta menettelee.

On se liityntäliikenne aikamoinen kirous täydessä mitassaan. Vaihtoja, vaihtoja, odotuksia ja vielä kerran vaihtoja. Kun eihän niitä kaikkia aikatauluja millään saada yhteen sopimaan. Epämiellyttävää minusta, jos vaihtoehtona on yksi vaihto Helsingin keskustassa, vaikka matka kestäisi hieman pidempään.
 
Minusta suunnitelma on varsin hyvä ja noudattaa kannattamaani linjaa, jossa raideliikenteestä tulee YTV-alueen joukkoliikenteen runko. Vantaa näyttää nyt ymmärtäneen, että YTV:n lähijunaliikenne on metrojärjestelmä. Pisara-rata, vielä niin hyvä tulee. Joidenkin matkustajien matkat muuttuvat tosin vaihdollisiksi, mutta eräiden alueiden paikallinen joukkoliikennetarjonta kasvaa.

Seuraavaksi Espoo kokenee tällaisen uudistuksen Länsimetron valmistuttua. Samaten kuin Helsinki kaavailee "Isoa Liityntää", mutta toivottavasti Helsingissä osataan käyttää myös raitiovaunuja raideliikenteen runkolinjoina. Minun mielestäni suuntaus on juuri oikea.
 
Viimeksi muokattu:
Vs: Esimerkki liitynnästä

Otetaanpa esimerkki. Matkustaja tahtoo Malminiityn lähiöstä Vuosaaren sellaiseen osaan, johon mennään liityntäbussilla ja viikonloppuna, jolloin suora yhteys keskustaan puuttuu uudessa suunnitelmassa.
Poikittaislinjalla v59 Mellunmäkeen (kävelyä pysäkille noin 1km) ja sieltä linja h78 Vuosaareen. Ainakin itse menisin noin.
 
Viimeksi muokattu:
Martinlaakson radan vaikutusalueella on alueita, joilla siirtyminen liityntäliikenteeseen on perusteltua. Siellähän bussilinjastoa ei muutettu ollenkaan Leppävaaran kaupunkiradan valmistuessa, vaikka M-junien vuoroväli tiheni selvästi. Lisäksi sisäinen linjasto Myyrmäkeen ja Martinlaaksoon on jo kattava, joten liityntäliikenne poistaa seutuliikenteen ja sisäisen liikenteen päällekkäisyyksiä.

Sen sijaan Keravan kaupunkiradan vaikutusalueella liityntä tehtiin jo varsin tehokkaaksi kaupunkiradan valmistuessa. Vaikea kuvitella, miksi nyt pitäisi tehdä tehokkaampaa liityntää kuin vajaat kolme vuotta sitten.

Liityntälinjojen rinnalle tulevien bussilinjojen muuttaminen kulkemaan nopeinta reittiä moottoritieltä juna-asemalle ei mielestäni ole hyvä ratkaisu. Moottoriteiden ja juna-asemien välissä on paljon alueita (esim. Mikkola 731:lla, Havukoski 732/734:llä, Kaivoksela 452:lla, Kivimäki 453:lla), joilta pitää jatkossa käytännössä kävellä bussille (liityntälinja lähtisi kuitenkin väärään suuntaan, eikä aikatauluja olisi tahdistettu bussiin vaan junaan). Valtaosa Helsingin keskustaan menevien bussilinjojen matkustajista tulee nyt juna-aseman ja moottoritien välistä, ei juna-asemalta.

Vihdintiellä linjat 324 ja 345 voisi muuttaa liityntälinjoiksi Martinlaaksoon tai Myyrmäkeen ja vastineeksi perustaa sitten seutulinjan Martinlaakso - Myyrmäki - Vihdintie - Helsinki, jolle voisi vaihtaa sitten kaikilta Myyrmäen liityntälinjoilta.

Vantaan sisäisessä poikittaisliikenteessä kehitys näyttää kääntyvän väärään suuntaan. Edellinen linjastosuunnitelma painotti vahvoja runkolinjoja. Vantaan kaupunki suunnitteli silloin itse sisäisen liikenteensä ja siellä puhuttiin helsinkimäisestä liikenteessä, jossa matkustajien ei tarvitse tuijotella aikatauluja. Suunnitelmasta ehti toteutua linja 61. Nyt YTV on pirstomassa poikittaislinjaston takaisin hajanaiseksi ja pätkimässä heilureita. Tälläkin foorumilla on moneen kertaan todettu, miten vahvat runkolinjat ja heilurilinjat lisäävät matkustajamääriä.
 
Vs: Esimerkki liitynnästä

Poikittaislinjalla v59 Mellunmäkeen (kävelyä pysäkille noin 1km) ja sieltä linja h78 Vuosaareen. Ainakin itse menisin noin.

Sujuuhan se näinkin. Mutta 78 ei mene esimerkiksi Kallahteen tai Meri-Rastilaan. Nämä kaksi valittua aluetta voivat olla melkein mitkä tahansa, tuossa kohtaa nyt sattui olemaan sopivilla kävelymatkoilla yhteys, mutta aina ei näin ole, jos siirrytään useammilla suunnilla liityntään. Erityisesti vanhemmalle väelle olisi tärkeää, jotta pääsisi lyhyillä kävelymatkoilla, vaikka matka kestäisi kauankin.

Tulevaisuudessa voi joutua menemään vaikkapa Espoonlahdesta sinne Malminiittyyn. Liityntä Matinkylän metroasemalle, metro keskustaan, pitkä kävely Kaisaniemen laitureille, K-juna Tikkurilaan, liityntäbussi perille. Nyt pääsee yhdellä vaihdolla keskustassa, vaikka pitkä kävelymatka onkin Kampista Rautatientorille, joka lienee suunniteltu länsimetroa avittamaan.
 
Vs: Esimerkki liitynnästä

Liityntä Matinkylän metroasemalle, metro keskustaan, pitkä kävely Kaisaniemen laitureille, K-juna Tikkurilaan, liityntäbussi perille. Nyt pääsee yhdellä vaihdolla keskustassa, vaikka pitkä kävelymatka onkin Kampista Rautatientorille, joka lienee suunniteltu länsimetroa avittamaan.
Kävisihän se niinkin, että Espoonlahdesta Kauklahden asemalle bussilla, sieltä Pasilaan S/U-junalla ja sieltä millä tahansa pääradan junalla Tiksiin, josta liitynnällä perille. Ainakin olisi vähemmän kävelymatkaa verrattuna Rautatientori – Kaisaniemen laiturit -yhteyteen.
 
Tarkemmin suunnitelmaa tutkiessa löytyivät arviot siitä, kuinka moni milläkin alueella siirtyy liityntäliikenteen käyttäjäksi.

Haluaisin nähdä arvion siitäkin, kuinka moni seutulinjojen reitin varrella työssä käyvä suoran yhteyden poistuessa ajaa autolla matkansa. Helsingin keskustassa työssä käyvät tietysti pääsevät kätevästi junalla sinne. Liityntäkulkuneuvoksi uskon usein valittavan auton. Tuostakaan ei ollut arviota.

Jospa vielä useampi ymmärtäisi ajaa autolla Helsingin alueella sijaitseville asemille. Sillä välttäisi sekä seutulipun että ruuhkat keskustassa.

Aika moni auton omistaja käyttää joukkoliikennettä nimenomaan suorilla matkoilla joko seutubussissa tai kiskoliikenteessä. En jaksa uskoa liityntäliikenteen suosioon. Ruuhka-aikaan pysäkiltä, jota ennen useimmin käytin, kulkevat linjat Helsinkiin, Myyrmäkeen ja lähelle Tikkurilaan. Kyllä Helsingin autoon eniten on nousijoita. Tikkurilaan menijöistä vain harva menee asemalle asti. Pääsevätpä nyt suunnitelijat näyttämään kansalaisille, jotka eivät itse tajua omaa parastaan vaan matkustavat kuten haluavat.
 
Viimeksi muokattu:
Vihdintiellä linjat 324 ja 345 voisi muuttaa liityntälinjoiksi Martinlaaksoon tai Myyrmäkeen ja vastineeksi perustaa sitten seutulinjan Martinlaakso - Myyrmäki - Vihdintie - Helsinki, jolle voisi vaihtaa sitten kaikilta Myyrmäen liityntälinjoilta.

Samainen linja, heitetään sille vaikka numero 350, voisi varmaankin palvella Rajatorppaa ajamalla Nuijatietä kerrostaloalueen keskeltä.
 
Vs: Esimerkki liitynnästä

78 ei mene esimerkiksi Kallahteen tai Meri-Rastilaan.
Ennen metroa 78 palveli noitakin alueita, päätepysäkki oli Leikosaarentien ja Kallahdenraitin risteyksessä. Sieltä ajettiin Uutelan, nykyisen Aurinkolahden kautta Vuosaarentielle.
 
Viimeksi muokattu:
Palvelutaso näyttää heikentyvän huomattavasti Hämeenlinnanväylällä! Linjoilla 452 ja 453 hyvin suuri osa matkustajista matkustaa vain Helsingin puolella. Mahtaa tulla tulevaisuudessa täysiä autoja...
 
Vantaan linjastosuunnitelma 2008-2011

Itseäni koskettaa sillä tavoin, että paljon käyttämäni linja 360, joka menee lähes oven edestä Pitskuun ja keskustaan, lopetetaan eikä korvaavaa linjaa tule. Nyyh.

Muutenkin tulee vähän se olo, että olikos se liityntäliikenne nyt kuitenkaan oikea ratkaisu.. en ennusta hyvää kulkumuoto-osuuden kehitykselle..

- Janne
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Takaisin
Ylös