Eilen oli YTV:n päämajan lipputangossa valtiolippu kuulema puolivälissä. Hevosmiesten uutistoimiston mukaan olisi ko. henkilön eläkkeelle siirtyminen koittanut ensi vuonna. Nyt sydänkohtaus aamupostia hakiessa postilaatikolta.
Hyvin surullista...
Mitähän vaikutuksia poismeno tuokaan Vantaan liikennesuunnitelmille?
61:sen katkaisulla haetaan kuulemma paremmin pitäviä aikatauluja junalta lentokentälle meneville. (Tikkurila - L-kenttä)
Joukkoliikennesuunnittelija Heimo Nikkanen, jonka viimeiseksi työksi jäi luonnos Vantaan uudeksi linjastosuunnitelmaksi, kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen 11.-12. huhtikuuta välisenä yönä.
Keskiviikkoiltana Nikkanen oli esittelemässä linjastosuunnitelmaa Korson aluetoimikunnalle. Sieltä hän ei päässyt kotiin saakka, vaan kuoli matkalla kotipihalleen, josta hänet varhain aamulla löydettiin.
Vuoden lopussa Nikkanen olisi jäänyt eläkkeelle.
Viimeisin muokkaaja melfstro; 13.04.2007 kello 22:26.
Viimeisin muokkaaja kuukanko; 14.04.2007 kello 13:41. Syy: lisätty lainaus
Todella järkyttävä ihmiskohtalo, ei voi muuta sanoa. Jotenkin tulee tunne, että viimeistään esimiesten pitäisi nähdä ja puuttua asioihin, kun ne menevät liian tiukaksi ja paineet kasvavat liiaksi. Ei kenenkään tarvitse kuolla työnsä takia/vuoksi. Lisäksi julkisuuden aiheuttama stressi oli varmasti valtaisa. "Julkinen kivitys"-vertauskuva tulee mieleeni, valitettavasti.
Mutta kuten kaikki tiedämme, mitä sanotaan jälkiviisaudesta, niin siihen taidan minäkin nyt syyllistyä. Pahoitteluni siitä.
Osaanottoni omaisille. Tiedän, miltä tuntuu menettää läheinen, lopullisesti.
Vantaan suunnitelma ei tästä huolimatta miksikään muuttu ja on puutteellinen. Mutta tässä ei ole mitään henkilökohtaista asianomaista kohtaan. Työ ja ihminen ovat kaksi eri asiaa. Tulevaisuus on ilmanmuuta raideliikenteessä joukkoliikenteen runkona, se on hyvä tavoite. Mutta kaikilla Vantaan alueilla se ei ole mahdollista, joten suorat seutulinjat toimivat niissä tapauksissa runkolinjoina (esim. 731). Otetaanpa "tuumaustauko" tähän asiaan; kehäradankin (mahdolliseen) valmistumiseen lienee vielä tovi aikaa.
Viimeisin muokkaaja vristo; 14.04.2007 kello 05:31.
Joukkoliikenneharrastaja
Eikä pelkästään täsmällisyyttä, vaan myös selkeyttä (maalaiset eivät ymmärrä, että lentokentältä pääsee Tikkurilaan bussilla, jonka määränpää onkin Mellunmäki). Vantaa on vaatinut 61:n katkaisua jo ennen varsinaista Vantaan linjastosuunnitelmaa ja nyt katkaisu on vain otettu osaksi tätä suunnitelmaa. Linja todennäköisesti katkaistaan syksyllä 2008, vaikka linjastosuunnitelman toteuttaminen hidastuisikin muuten.
61:n perustaminen on kyllä ollut selvästi paras uudistus Vantaan sisäisessä joukkoliikenteessä vuosiin. 61:stä on tullut aito runkolinja ja matkustajamäärät ovat lähteneet selvään kasvuun. Linjan katkaisu todennäköisesti vähentää matkustajamääriä selvästi, vaikka sillä saataisiinkin jonkun verran lisää lentomatkustajia kyytiin. Vantaa haluaa nyt priorisoida lentomatkustajat omien asukkaidensa edelle.
Mielestäni 61:tä ei kannata katkaista nyt, kun kehäradan rakentaminen häämöttää näköpiirissä. Kehäradan valmistuessa pikalinjaa lentokenttä - Tikkurila ei enää tarvita, mutta 61:n kaltainen matkalla olevaa maankäyttöä palveleva linja tarvitaan edelleen. Jos lentokentälle halutaan välttämättä oma linja Tikkurilasta, niin sitten 61:tä ei pidä katkaista, vaan siirtää toinen päättäri lentokentältä esim. Kartanonkoskelle tai Aviapolis-alueelle.
Siis onko tämä "tyhmyys" seurausta siitä että ytv vaatii määränpäät bussien linjakilpiin, jolloin siellä 61:ssä lukee vain "Mellunmäki Mellungsbacka", eikä sanaakaan Tikkurilasta tai junasta? Kun maalaiset kuitenkin ymmärtää että bussilla jonka määränpää on Tampere, pääsee Hämeenlinnaan ja Valkeakoskelle, kun asian vain esittää linjakilvissä...
Kieltämättä harvakseltaan Tampereella liikkuvana on hankalaa heti hoksata että bussilla jonka otsassa lukee esim. IKURI pääseekin keskustaan...
Aikanaan kun linjan 61 busseissa esiintyi myös tekstiä "Mellunmäki-Tikkurila-Lentoasema" tämä oli aiheuttanut hämmennystä Tikkurilassa, kun joku ulkomaalainen oli eksynyt Mellunmäkeen menevään autoon.
Ei luulisi kuitenkaan olevan mahdotonta ohjelmoida kilpiä siten että lentoasemalta tultaessa lukisi "Tikkurila-Mellunmäki / Dickursby-Mellungsbacka" ja sitten Tikkurilassa kilpi vaihdettaisiin muotoon "Mellunmäki Mellungsbacka". Ja vielä kun kilvityksen saisi kytkettyä samaan järjestelmään liikennevaloetuuksien ja rahastuslaitteiden kanssa, niin ei olisi kilvitys edes kuljettajien muistamisesta kiinni.
Kyse ei voi olla pelkistä bussien määränpääkilvistä, vaan ensisijaisesti pitäisi panostaa informaatioon itse lentoasemalla (ja lentoaseman joukkoliikenneyhteyksiä esittelevässä materiaalissa, johon tutustutaan jo ennen kuin edes ollaan lentokentällä). Tuskinpa lentokentällä kuitenkaan kovin moni menee bussien lähtöalueelle seisoskelemaan ja katsoo, koska ohi menee bussi jossa lukee "Tikkurila"![]()
Voisinkohan niihin linjakilpiin jotenkin laittaa että "Lentoasema-Tikkurilan Rautatieasema-Mellunmäki"? Ei tunnu kovin isolta asialta, ja jos oikein haluaa pelata varman päälle, että turistit tajuavat niin laitetaan vielä jotenkin että "Tikkurilasta vaihtoyhteys kaukojuniin".
Jotta sekaannus olisi pieni, niin tehtäisiin sellainen uusi lippu, jossa olisi Junamatka, ja vielä oikeus nuosta 61:seen, ilman että tarvitsi maksaa erillistä kertalippua. Tämä ratkaisu ei huonontaisi vantaalaisten palveluita, vaan olisi entistä helpompi ja selkeämpi ratkaisu turisteille. Eli kaikki olisivat siten tyytyväisiä, kun 61:stä ei tarvitsi katkaista.
Toisaalta, voisi tehdä erillisen pikalinjan, vaikkapa 61Z, joka olisi Lentoasema-Tikkurila suora, ilman muita pysähdyksiä. Pois lukien Tikkurilassa muutamat, ja Lentoaseman päässä muutamat. Ehkäpä se voisi olla U-linja/Junabussi , joka olisi sitten laitettu kaukojunien aikataulujen mukaan.
Vaihtoehtoja on monia, mutta itse en kannata 61:sen katkaisemista.
Viimeisin muokkaaja Aleksi.K; 14.04.2007 kello 23:44. Syy: Selkeytetty tekemällä kappalejako
Tyhmä ei se joka myy, vaan se joka ostaa.
Minulla on havaintoja linjan 61 matkustajamääristä vuosien ajalta. Omien bongausteni perusteella linjan 61 matkustajista hyvin pieni vähemmistö matkustaa osuudelle Vantaanportti - Lentoasema tai nousee kyytiin tältä väliltä. Yleensä lentokentälle menee tai sieltä tulee 0-2 matkustajaa, joissakin ruuhka-ajan vuoroissa voi olla jopa kymmenenkin matkustajaa kyydissä bussin saapuessa lentokentältä Tasetielle. Mikäli linja muuttuisi pikalinjaksi Tikkurilan ja Lentoaseman välillä, muutamaa ruuhkalähtöä lukuunottamatta kaikki lähdöt voitaisiin matkustajamäärän perusteella ajaa henkilöautolla. Eri asia sitten on olisiko tuollainen kovin järkevää rahankäyttöä.
Nyt kun olen ajanut kyseistä linjaa (eilen lauantaina 14.04.2007) voin jotenkin kommentoida tätäkin. Jep Lentokentä-Tikkurila-Mellunmäki suunnassa suurin osa porukasta tuli nimen omaan jumbon pysäkiltä (Auto tuli melkein täyteen) ja lentokentältä tuli suhteellisen vähän porukkaa (1-10 henkilöä per lähtö), ja Mellunmäki-Tikkurila-Lentoasema suunnassa suurin osa porukasta jäi jumbon pysäkillä poisja alle 10 henkilöä jatkoi lentokentälle asti.
Viimeisin muokkaaja vko; 15.04.2007 kello 16:07. Syy: lainausta lyhennetty
Viime sunnuntaina (15.04.2007) ilmestyneessä Vantaan Sanomissa oli YTV:n Niilo Järviluoman ja Outi Janhusen tekemä hieno muistokirjoitus Heimo Nikkasesta. Kyseisessä muistokirjoituksessa mainittiin, että Vantaan linjastosuunnitelma poiki paljon kritiikkiä - osa palautteesta oli henkilökohtaista ja Nikkaseen kohdistuvaa.
Tämä valitettava tapahtuma todisti jälleen kerran sen, miten tärkeää olisi käsitellä ikävätkin asiat nimenomaan asioina eikä henkilöidä nitä. En ole valitettavasti itsekään ehkä osannut aina käsitellä asioita puhtaasti asioina...![]()
We komen aan in Erps-Kwerps.