HSL:n kesäaikataulut 2023

Rattivaunu

Tunnistettu jäsen
Liittynyt
24 Kesäkuu 2005
Viestit
5,485
HSL-alueen kesäaikataulutietoja pääsee katsomaan kuntayhtymän sähköisistä palveluista kuten reittioppaasta. Aikataulutietoja voi tarkastella myös HSL:n sivujen tämän alueen avulla.

Minä en tällä kertaa havainnut kesäaikatauluissa itseni kannalta mitään kovin ihmeellistä, tai ainakaan kovin odottamatonta.
 
Paljonkos tuo liikenne vähenee suurinpiirtein kesäisin?

Liikennöintisuunnitelma sanoo, että ma-to olisi 867:n auton verran liikennettä ja perjantaisin 887 ensi kesänä, kun taas kuukankorven sivuston mukaan tammikuussa oli 1089 auton verran ilman pienkalustolinjoja, mutta en tiedä kummasta arjen luvusta on kyse. Perjantain luvuissa on ainakin aikaisemmin ollut liikennöintisuunnitelmissa laskettuna erikseen illan lisäautoja, vaikka käytännössä niitä ei ole enempää kuin ruuhkassa, koska autot ovat olleet eri paketissa. Tammikuun jäkeen on myös Kivenlahden metron linjasto aloittanut, ettei se todennäköisesti ole enää ihan tuo luku, mutta vastaavasti liikennöintisuunnitelma on tammikuulta ja siihenkin on sen jälkeen on voinut tulla muutoksia, mutta ne antavat silti jonkinlaisen kuvan.
 
Merkittävä ero on se, että kesällä ruuhkissa vuoroväli on pidempi kuin talvella. Huomattavan monella linjalla kesällä ei ruuhkatihennystä esiinny lainkaan, vuoroväli on siis tasainen läpi päivän. Ja niillä linjoilla, joilla vuoroväli tihenee, se tihenee vain vähän talveen verrattuna.

Joillakin linjoilla on nk. kesäsesonki. Ainakin 24 on sellainen linja, jolla kesällä liikenne onkin talvea tiheämpää. Tihennetty liikenne 24:llä alkaa sitäpaitsi jo 5.6., eli pari viikkoa ennen varsinaista kesäaikataulukautta.

Raideliikennepuolelta voisi mainita ratikat, joilla arkiliikenne on keskipäivälläkin talvea harvempaa. Tosin kuluneena talvena ratikkaliikennettä jouduttiin harventamaan aika ajoin henkilöstövajeen takia, mutta se on oma lukunsa.
 
Takaisin
Ylös