Tällaisiin kysymyksiin vastaaminen johtaa helposti vain omiin mielikuviin tukeutumisiin. Ja sitten on niin, että sellaiset merkit ja mallit, joita on hyvin paljon liikenteessä, myös hyvin usein joutuvat erilaisiin "tilanteisiin". Esimerkiksi eräs tunnettu alustamerkki ja sen hyvin suosittu malli nousivat esille takavuosina Onnettomuustutkintakeskuksen bussipaloraporteissa osaksi sen takia, että juuri sen tyypin autoja oli seudulla pitkissä vuoroissa lähes kaikilla suunnilla ja kaikilla firmoilla.
Nykyään autojen poisvaihtamisiin ilmeisesti vaikuttavat enenevässä määrin erilaiset sähköviat. Esimerkiksi ovien turvalaitteet saattavat alkaa temppuilla eikä liikennöiminen ovivikaisella autolla ole mahdollista. Kojelaudassa taas saattaa joskus palaa tarpeettomasti jokin varoitusvalo, jonka palaessa kuitenkaan ei olisi suositeltavaa ajaa lainkaan.
Erilaiset mekaaniset esim. alustatekniset viat eivät enää nykyään keskeyttäne matkantekoa siinä laajuudessa kuin joskus aiemmin. Seudun yleisimmät alustatyypit Volvo B10B ja Scania L94UB näyttäisivät olevan hyvin toimintavarmoja malleja. Huonolla kunnossapidolla nekin toki saadaan rikkoontumaan.
Vaihtoehtoisilla polttoaineilla kulkevat autot ovat oma lukunsa. On kaikkien alalla työskentelevien tuntema tosiasia, että Helsingin Bussiliikenne on kuluvan vuoden aikana luopunut kuudesta vuoden 2002 maakaasutelistä, nimenomaan luotettavuusongemien takia. Niissäkin autoissa tosin koritekniset viat olivat ainakin yksi osa ongelmista, vaikkeivät välttämättä suurin.