Tämä on juuri sitä hiekkalaatikkopolitiikkaa ja kengännumeroleikkiä.
Kertoo omalla karulla tavallaan, miten tärkeää olisi yhdistää pk-seudun kunnat, koska mitään ei voida suunnitella järkevästi. Näitä kummallisuuksia on paljon enemmänkin, vaikka ei aiheeseen kuulukaan. Yksi esimerkki silti. Miten Paloheinästä tai Maunulasta tai Pakilasta pääsee kivasti Tammistoon? Vastaus: autolla tai kävellen. Jos tehtäisiin alle kilometri uutta katua ja yksi silta, h67 voisi jatkaa Tammiston kautta Jumbolle asti. Pieni parannus, valtava vaikutus.
Yöbussissa on tunnelmaa
Miksiköhän Jokeri II on suunniteltu 'vain' Myyrmäkeen asti, kun melkein samalla vaivalla sen voisi vetää Matinkylään asti, eli Myyrmäki - Lähderanta - Viherlaakso - Kehä II - Matinkylä, toki lähderannan ja viherlaakson voi jättää väliinkin, varsinkin jo Kehä II:sen jatko joskus hamasssa tulevaisuudessa toteutuu. Ajoaika tietysti kasvaa ja automäärä lisääntyy = hinta nousee, en tiedä sitten olisiko toi jatko kannattava?
Yöbussissa on tunnelmaa
Eikös ainakin jossain suunnitelmissa Jokeri II ole jaettu kahtia (Vuosaari-Myyrmäki ja Myyrmäki-Matinkylä). Ja tässä viestiketjussa on puhuttu nimenomaan Helsingin poikittaisliikenteen kehittämisestä. Osuus Myyrmäki-Matinkylähän sijaitsee kokonaan Vantaalla ja Espoossa.
Tämä Hesarin uutinen http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/.../1135239893973 poikittaisliikenteen parantamisesta on mielenkiintoinen. Missä ja kuka tämän asian (tuen) lopullisesti päätti? Asiasta en löytänyt mitään LVM:n tiedotetta. http://www.lvm.fi/web/fi/tiedotteet
Hesarin jutussa myös todetaan
Poikittaisliikenteen kehittämissuunnitelmassa ei kuitenkaan puhuta näistä linjoista mitään, paitsi h59:n osalta sen yhdistämisestä h50:n kanssa (h50:n lakkauttaminen).Alunperin kirjoittanut HS 2.10.2008
Onko kellään tietoa, miten 51:n, 52:n, 52A:n ja 59:n liikennöinti paranee ja milloin?
Viimeisin muokkaaja vko; 02.10.2008 kello 14:18. Syy: lainaus korjattu jälleen
Kiitoksia tiedosta. Minulla on käsitteet vähän hakusessa, joten tarkoittaako "vuoro" tai "ruuhkavuoro" siis sitä, että esim. jos nykytilanteessa autoja lähtee 4 krt tuntiin, niin parannuksen jälkeen niitä lähtee 5 krt.
Kyse siis on ilmeisesti vuorovälin tihentämisestä ruuhka-aikana, autoja ei kait tule lisää tuon toimenpiteen seurauksena.
Ruuhkavuoron lisääminen tarkoittaa, että linjalle tulee nimenomaan yksi linja-auto lisää ruuhka-aikoina. Tällöin vuoroväliä voidaan tihentää autojen ajoaikoja pienentämättä.
Ainakin Helsingin Bussiliikenteellä vuoro käsitetään yleensä auton työpäiväksi, kun taas matkustajien suussa vuoro useimmiten tarkoittaa yhtä lähtöä.
T: Tuomas Lehti
Rattiriemua-blogini, Facebook-seinäni
Kirjoitan tällä foorumilla yksityishenkilönä enkä minkään yhtiön, yhtymän, yhdistyksen tms. edustajana.
Ok selvä. Tämä merkinnee sitä, että nk. "lähtöjä" voi olla tunnissa esim 2 kpl enemmän kuin nykyisin?
Riippuu linjan pituudesta sikäli kuin asiasta mitään ymmärrän.
Linjalla 51 vuoroväli on tällä hetkellä ruuhka-aikoina 13 minuuttia ja linjaa ajetaan 9 autolla. Kierrosaika on siten 9 x 13 min = 117 min. Yhden lisävuoron myötä keskimääräistä vuoroväliä voidaan lyhentää 11,7 minuuttiin. Tässä vielä vastaavat luvut muille tihennettäville linjoille:
52: 7 x 16,7 = 117 -> 8 x 14,6 = 117
52A: 4 x 19 = 76 -> 5 x 15,2 = 76
59: 5 x 12 = 60 -> 6 x 10 = 60