Näytetään tulokset 1-3/3

Viestiketju: Helsingin sisäisten bussilinjojen historia

 1. #1
  TSH
  TSH ei ole kirjautuneena

  Liittynyt
  20.02.2008
  Viestejä
  34

  oletus Helsingin sisäisten bussilinjojen historia

  Tietääkö joku mistä löytyisi tietoa Helsingin sisäisten bussilinjojen historiasta ja niiden entisistä reiteistä

 2. #2
  kemkim avatar
  Liittynyt
  24.09.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  2703

  oletus Vs: Helsingin sisäisten bussilinjojen historia

  Lainaus Alunperin kirjoittanut TSH Näytä viesti
  Tietääkö joku mistä löytyisi tietoa Helsingin sisäisten bussilinjojen historiasta ja niiden entisistä reiteistä
  Nimimerkillä Resiina saattaisi olla tästä hyviä tietoja, muistelen hänen kertoilleen asiasta täällä jokunen aika sitten. Viimeisin suuri linjastoremontti tehtiin 1970-luvulla. Linjat ovat säilyneet silloisessa asussaan aika pitkälti tähän päivään saakka, sillä ne palvelevat matkustajia hyvin. Toinen syy on se, että tuohon aikaan joukkoliikenteen suunnittelu oli muodikas ala ja sinne menivät parhaat insinöörit. Tänä päivänä suunnittelun taso ei ole samaa luokkaa, sillä ala ei ole enää arvostettu ja tuskinpa saataisiin enää yhtä hyviä linjoja aikaiseksi. Alan arvostus on kuitenkin hienoisessa nousussa kuten koko joukkoliikenteen arvostuskin, kun ympäristöasiat tulevat nykyään yhä enemmän esille.
  Yöbussissa on tunnelmaa

 3. #3
  Tunnistettu jäsen Rattivaunu avatar
  Liittynyt
  24.06.2005
  Viestejä
  4813

  oletus Vs: Helsingin sisäisten bussilinjojen historia

  Lainaus Alunperin kirjoittanut TSH Näytä viesti
  Tietääkö joku mistä löytyisi tietoa Helsingin sisäisten bussilinjojen historiasta ja niiden entisistä reiteistä
  Yksissä kansissa ei ole missään kovinkaan kattavaa linjahistoriikkia.

  Helsingin bussilinjoista on kirjoitettu RAITIO-lehden useissa numeroissa jatkokertomusperiaatteella. Ne numerot on suurimmaksi osaksi myyty loppuun. Suomen Raitiotieseura Ry:n jäsenet toki voivat lainata vanhoja lehtiä yhdistyksen arkistosta.

  Merkittävimmät rakenteelliset muutokset linjoissa oikeastaan ovat tapahtuneet metron käyttöönoton myötä, jolloin Rautatientorilta Helsingin itäosiin bussiliikennettä jäi oikeastaan vain yöajaksi ja itäosien bussiliikenne muuttui syöttöliikenteeksi. Tikkurilan kaupunkiradan käyttöönoton yhteydessä vastaavalla tavoin bussiliikenne väheni - tosin pienemmässä mittakaavassa - Rautatientorin ja Koillis-Helsingin välillä (linjat 73 ja 74 katkaistiin Hakaniemeen ja joitakin linjoja lakkautettiin / korvattiin liityntälinjoilla). Poikittaisliikennettä on vahvistettu 1970-luvulta alkaen. Sillä saralla on toki edelleen tekemistä, mutta ennen 1970-lukua poikittaislinjoja oli todella vähän. Leppävaaran kaupunkirata sitävastoin ei muuttanut Helsingin bussilinjoja oikeastaan lainkaan, paitsi että samoihin aikoihin Haagan alueen liikenneyhteyksien muuttuessa entistäkin junapainotteisemmiksi linjat 32 ja 41 yhdistettiin nykyisenlaiseksi linjaksi 41.

  Bussilinjaston verkko muilla kuin edellä kerrotulla raskaan raideliikenteen vaikutusalueella on pysynyt useiden vuosikymmenien ajan yllättävänkin samanlaisena. Joitakin linjojen uudelleenjärjestelyitä on tapahtunut, kuten Lauttasaaren aikanaan raskaimman linjan 21 yhdistäminen Oulunkylän ja Länsi-Pakilan linjoihin 65 ja 66 vuonna 1979 sekä keskustalinjojen 14 ja 18 jatkaminen Pajamäkeen ja Munkkivuoreen 1980-luvulla, jolloin tunnukset 35 ja 36 poistuivat linjakartalta. Muut muutokset ovat usein olleet vain yksittäisiä pienehköjä päivityksiä (johtuen esim. katujärjestelyistä tai uudesta maankäytöstä tai esim. linjojen nopeutuksista esimerkkinä linjojen 62 ja 64 oikaisu Käpylässä 1980-luvun lopulla). Jotkut linjamuutokset on toteutettu puhtaasti säästösyistä (päällekkäisyyksiä esimerkiksi seutuliikenteen kanssa on poistettu ja näin ollen esim. linja 46 muuttui aikanaan ensin ruuhkalinjaksi ja sittemmin korvautui syöttölinjalla 46T.).

  Linjojen numerointiperuste on ollut nykyisenlainen vuoden 1966 alusta lähtien. Ennen tuota ajankohtaa numerointi oli huomattavan sattumanvarainen, kun taas nykyisinkin käytössäolevan järjestelmän pohjana on postinumerot + periaate että poikittaislinjat ovat pääosin 50-sarjaa.

Vastaavia viestiketjuja

 1. Helsingin bussilinjojen korvaaminen metroilla, raitiovaunuilla sekä johdinautoilla
  kirjoittanut Knightrider foorumissa Kehittämishankkeet
  Vastauksia: 5
  Viimeisin viesti: 07.01.2011, 14:19
 2. VR:n kalustohankintojen vaikea historia
  kirjoittanut Kani foorumissa Junat
  Vastauksia: 99
  Viimeisin viesti: 30.11.2009, 01:31
 3. HKL: Helsingin liitosalueen bussilinjojen suunnitelmat valmistuivat
  kirjoittanut RSS foorumissa Joukkoliikenneuutiset
  Vastauksia: 0
  Viimeisin viesti: 28.11.2008, 16:30
 4. Sisäisten ja seutulinjojen ajoajat
  kirjoittanut Resiina foorumissa HSL-alueen paikallisliikenne
  Vastauksia: 15
  Viimeisin viesti: 06.02.2007, 00:30
 5. Historia avartaa
  kirjoittanut Antero Alku foorumissa Metrot
  Vastauksia: 14
  Viimeisin viesti: 05.12.2006, 16:38

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •