En pidä minäkään, olen nyt kesällä joutunut usein noiden kyytiin linjalla h39 ja mielestäni ovat meluisia, ovien toiminta hidasta ja penkitys epäonnistunut. Eivät mielestäni eroa paljonkaan tammelundin vanhemmista mersuista.
Mitä te pidätte niistä?
Minä en ainakaan pidä niistä niin paljon koska vaihteet vaihtuvat usein myöhässä
ja tärisevät aika paljon. Miten ne sitten on saaneet the bus of the year 2007 palkinnon? Sitä en kyllä ymmärrä.
Mitä te luulette?
En pidä minäkään, olen nyt kesällä joutunut usein noiden kyytiin linjalla h39 ja mielestäni ovat meluisia, ovien toiminta hidasta ja penkitys epäonnistunut. Eivät mielestäni eroa paljonkaan tammelundin vanhemmista mersuista.
Mielelläni menen H43:lla Helb 707:n kyydissä. Miellyttävää kulkua, ainoa miinus on tuon pätkän vaivaiset 35 istumapaikkaa jotka ovat H43:lle aika vähän.
Meluisuutta joka mainittiin ylempänä en pystyisi allekirjoittamaan edes ase ohimolla?
We komen aan in Erps-Kwerps.
Lienisi jo aika luopua erillisestä käsitteestä yhtenäisrakenteinen kun puhutaan modernista kaupunkibussista. Nykyaikaisessa kaupunkibussissa, oli kyse sitten Lahti Scalasta Scanian alustalla tai MAN Lion's Citystä, koko auto on kantavaa rakennetta eikä auton alla ole varsinaisesti mitään runkoa. Vaikka Scania toimittaakin Lahden Autokorille teoriassa ajokuntoisen alustan koritettavaksi, niin lopullisen auton kantavat rakenteet kokoaa pääasiassa Lahden Autokori.
Volvon linja-autotehtaalla Puolassa voidaan vielä vähemmän puhua alustoista kun auto kootaan akseleista ja voimansiirron komponenteista alkaen paikan päällä. Osat toimitetaan toki muualta, mutta kokoamistyö tehdään vasta Puolan tehtaan tuotantolinjalla.
Auton kokoamistavalla ja materiaaleilla varmasti onkin huomattava merkitys nitisevien äänien syntymiseen, mutta niin sanotusta yhtenäisrakenteisuudesta ei kyllä enää tarvitsisi puhua.
--
Lauri Räty
Ennemminkin vaihteet vaihtuvat liian aikaisin! Juuri kun kone rupeaa vetämään paremmin, seuraava vaihde päälle ja köhköh. Turbokoneisissa MANteleissä se ei juurikaan haittaa, kun kone on ruudikas, mutta vapaastihengittävällä koneella olevat lyhyet MANit ovat laiskoja. Siksipä ajankin usein niitä kaasupoljin täyskaasu (kick-down-)asennossa, jolloin ajetaan pienemmällä vaihteella ja korkeammilla kierroksilla. Kulku tulee näin huomattavasti reippaammaksi ja koneen hörinä on erittäin asjanmukainen; tulee peräti vanhat hyvät ajat mieleen. Yksilöstä riippuen äänistä tulee mieleen vanhaa Scaniaa ja jopa Leylandia sekä AEC:tä.
Muuten, käykääpä matkustamassa HelB 504:llä, jos se vain sattuu olemaan linjalla, se on todella upeaääninen!![]()
Viimeisin muokkaaja Camo Lissabone; 17.07.2008 kello 10:48.
!sillöM !sillöM !sillöM !sillöM !sillöM !sillöM !sillöM !sillöM !sillöM !sillöM !sillöM !sillöM !sillöM !sillöM
Mielestäni tuo "Minimanne" on ihan hyvä linjoilla, joissa ei ole pahemmin yli 60 km/h rajoituksia. Näitä ovat omien kokemuksien perusteella esimerkiksi e23, jonka reitillä yleisin rajoitus on 40. Sinne se soveltuu oikein hyvin, paikkamäärä on myös riittävä sinne. Toinen ääripää on esimerkiksi 345. Ajetaan kahdeksaakymppiä kaasu pohjassa käytännössä Ruskeasuolta aina Rinnekodintien risteykseen. Sinne Minimanne ei mielestäni sovellu yhtään. Kuten todettua, niin kone on siinä melkosen laiska ja kiihtyminen nollasta sataan vie suunnilleen puoli minuuttia. Sitten se isketään tuollaiselle pitkälle seutulinjalle. Paikkalukunsa puolesta ehkä riittävä, mutta muuten ei..
Tyhmä ei se joka myy, vaan se joka ostaa.
Minimanne olisi juuri sopiva keskikaupunkilinjoille:
- Paljon ovia ja koko pituudelta matala lattia, jolloin matkustajat vaihtuvat nopeasti.
- Seisomapaikkoja suositaan, keskustassa ei pitkiä matkoja matkustella, joten istumapaikoille ei ole yhtä paljon tarvetta.
- Vaihteistossa sopivat välitykset noin 40 km/t asti.
- Lyhyt akseliväli tuo ketteryyttä.
Ei ole mitään järkeä ajaa vakiovuoromaista 345:sta raa'alla katurilla, mutta niin pääkaupunkiseudulla vain tehdään. Ei ole myöskään mitään järkeä ajaa esimerkiksi h23:sta pitkällä ja kankealla Scania-kalustolla, mutta niin pääkaupunkiseudulla vain tehdään.
Itse ajaisin mieluiten oviautomatiikka päällä. Alkuaikoina 700-sarjalaisissa sellainen oli, vaikkakin hieman liian nopeaksi säädetty, mutta nyt ei taida toimia enää yhdessäkään kunnolla.
Äänimaailmasta olen samaa mieltä Camon kanssa. Ensin kunnon höristelyt pienillä vaihteilla, ja perään kuutosvaihteen sirinä-hurina. Jos malttaa ajaa melko tarkkaan neljääkymppiä, saa palkinnokseen vitosen vihellys-ujellusta.![]()
T: Tuomas Lehti
Rattiriemua-blogini, Facebook-seinäni
Kirjoitan tällä foorumilla yksityishenkilönä enkä minkään yhtiön, yhtymän, yhdistyksen tms. edustajana.
We komen aan in Erps-Kwerps.
Onko niissä sellainen? Sen verran kun olen yrittänyt etupenkistä seurata niin ihankuin keski ja takaovi aukeaisivat vain takanappia painamalla?
Haluaisittekos muuten kuskit kertoa mitä se meinaa kun ainakin tuo 707 jättää usein keskioven avautumisen kesken ja se hirveä summeri soi kunnes ovi on kiinni?
Minä puolestani kehun näitä saksalaisia kulkimia. Mielestäni ne ovat uljaan näköisiä, käyntiääni on rouhean jykevä, nopeita liikkeissään ja tasakulkuisia. Ainoat seikat jotka eivät niin miellytä ovat sisävärit, vaihteiston oudohko välitys joka aiheuttaa silmiinpistävän helposti nykivää ajoa sekä moottorin kehittämä hukkalämpö joka puskee matkustamoonkin. Joku toinenkin täällä kommentoi tuota vaihteistoa, olisiko siinä sitten korjaamisen paikka vai eivätkö kuljettajat ole tottuneet MAN:in vaihteistoon ja kulkutyyliin? Itse ihmetteln kovasti noitten lyhyitten autojen sijoittelua pitkille seutulinjoille, mutta ajokaluston käyttötarkoituksen unohtamisessa on meillä jo perinteitä, onhan MB O 405 ja Scania MaxCi autoja jo kauan käytetty aivan vääränlaisilla linjoilla...
Vauhtia vaunuun!
MANnien oviautomatiikka on samantyylinen kuin vuoden 2000 MB O405N:ssä, eli ovia voi käyttää punaisista nappuloista täysin manuaalisestikin, kuten useimmat kuljettajat tekevätkin.
Jos oviautomatiikka on kytkettynä kojetaulussa olevasta keinukytkimestä, takaovet aukeavat itsekseen, kun etuovet avaa ja sulkeutuvat saman tien kun matkustaja on astunut ulos, eli käytännössä aivan liian nopeasti. Järjestelmä on jaettu kahteen piiriin, eli jos pysähtymismerkinantonappia on painettu matkustamon keskiosassa, aukeavat vain keskiovet, ja jos takaa, vain takaovet. Tämäkin aiheuttaa hämminkiä matkustajien keskuudessa.
Joskus käy niinkin, etteivät ovet sulkeudukaan automaattisesti. Ja jos etuovia ei tarvitse avata, ja avataan väärän merkinantopiirin ovi, tai vaikka oikeankin, joko sulkeutuvat automaattisesti tai sitten eivät.
Eli kuten sanottua, jos se toimisi kuten Mersuissa tai OmniCityissä, olisi kiva, mutta kun ei, niin ajan sitten minäkin yleensä ilman.
Ovilta tuntuvat paineet välillä loppuvan kesken, mutta sen tarkemmin en osaa sanoa. Onko mahdollisesti sähköpuolen vikaa MUXien, FFRien, generaattorihäiriöiden ja muiden jatkoksi...?
T: Tuomas Lehti
Rattiriemua-blogini, Facebook-seinäni
Kirjoitan tällä foorumilla yksityishenkilönä enkä minkään yhtiön, yhtymän, yhdistyksen tms. edustajana.
no ulkonäöltään lion's on mun mielestä ihan ok. istumajärjestys on vähän hikinen. volvo 8700 on paras![]()