Olisihan se kovin hienoa, jos vaikka P. Tyllilän nivel-wiima ajelelisi päivät pitkät jotain 510:ppiä. Se nyt itse asiassa voisinkin onnistua. Veolialla varmaan riittää kuljettajia ja kalustoa hoitamaan sen yhen sivun 143:sta. Eikös Taksikuljetuksellakin ole semmoinen pieni Mersu? Jossain kuvassa ole nähnyt, se melkeen kävisi jo 35 paikkaisesta Mannesta. Voisi hyvinkin sopia e23:n iltalähtöihin. Eli kyllä noita vaihtoehtoja riittää..
Tyhmä ei se joka myy, vaan se joka ostaa.
Helsingin Bussiliikenne oy ongelmat kuljettajavajeen suhteen ratkeaisivat kertaheitolla, kun palkkavinoutuma oikaistaisiin ja Helbin kuljettajat olisivat samapalkkaisia samaa työtä tekeviin kollegoihin nähden.
Helbillä suuresta potentiaalista johtuen on hyvät mahdollisuudet taata jokaiselle jotakin hyvää.
Tosiasia on, että Helbin kuljettajat ovat ovat työaikamuodostaan riippuen vähintään 2500 euroa - 5500 euroa vuodessa vähemmän hankkivia kuin kollegat Veolialla ja Concordialla sekä kaikissa muissa PKS:lla operoivissa linja-autoyrityksissä.
Muuten kun itse olen ryhmäni vanhin ylimääräinen kuljettaja, niin annan nuorempien valita ajot mitä haluavat ja vanha tekee mikä muille ei kelpaa.
Melko yllättävää, että tänään ei ole raportoitu yhdestäkään ajamattomasta lähdöstä ainakaan tuon listan mukaan..
Tyhmä ei se joka myy, vaan se joka ostaa.
No joo, oli siellä eilen ollutkin ihan myöhäisillalle jatkuneita ajamattomuuksia muutamilla tärkeillä runkobussilinjoilla, kuten h39, h41 ja h65B sekä h65X.Huomioni mukaan monet noista arkipäivien ajamattomista lähdöistä olivat juurikin ruuhkasarjoja, enimmäkseen näköjään aamupätkiä, mutta oli siellä kokonaisiakin ruuhkasarjoja vailla kuljettajaa.
Viimeisin muokkaaja vristo; 16.08.2008 kello 11:56.
Joukkoliikenneharrastaja
Liikenteen tilaajat eivät ole osanneet alun perin varautua liikennöintisopimuksissa tälläisiin tilanteisiin ja useimmissa sopimuksissa liikennöitsijät velvoitetaan ilmoittamaan ajamattomista lähdöistä vasta jälkikäteen. Tämän vuoden alusta alkaneissa sopimuksissa HKL on ottanut käyttöön ajamattomien lähtöjen ennakkoilmoituksen, jossa ajamattomuuden sakot ovat pienemmät, jos ajamattomuudesta ilmoitetaan vähintään 10 minuuttia ennen lähtöä. Varmasti aika lyhyen ajan sisään saadaan järjestelmät sille tasolle, että liikennöitsijöiden tekemistä ennakkoilmoituksista välittyy automaattisesti tiedot HKL:n www-sivuille ja Omat lähdöt -palveluun.
Onko varmasti selvitetty kaikki mahdollisuudet kouluttaa nykyistä enemmän maahanmuuttajia kuskinhommiin? Kyllä noita tummia näkyy aika paljon bussin ratissa ja hyvin he tuntuvat pärjäävän. Ovat usein jopa iloisempia ja palvelualttiimpia kuin suomalaiset. Käsittääkseni edelleen esimerkiksi somalialaisten työttömyysaste on noin 50 %, joten työvoimatoimistot voisivat tehostaa tiedottamista heille. Varma ja vakituinen työsuhde olisi ainakin minusta aika houkutteleva heikäläisille.
Yöbussissa on tunnelmaa
Muutaman viime vuoden aikana sekä TTS:n että ex. Hgin kaupungin liikennealan ammattioppilaitoksen opettajien kertoman mukaan opiskelijahaussa on varsinkin maahanmuuttajissa ollut suhteellisen paljon hakijoita, jotka eivät täytä lähellekään kurssille pääsyn kriteerejä. Tämän vuoksi viime aikoina on lisätty ns. preppauskursseja, joissa tutustutaan alaan ja suomalaisiin työelämän perusperiaatteisiin, onpa jonkin verran suomen kielen opiskeluakin mukana. Tämän valmennusjakson läpäisseet voivat sitten aloittaa varsinaisen puolivuotisen ammattitutkintoon tähtäävän linja-autonkuljettajakurssin.
Toki tällaista kurssittamista voidaan laajentaa vaikka kuinka paljon, maksaja vaan pitäisi etsiä siihenkin. Viime kädessä meidän veronmaksajien taskuistahan se raha taas kaivetaan.
Talvimaisemia Urho Kekkosen kansallispuistosta
Tässä onkin eräs "villakoiran ydin"; kaikilla ei ole tarvittavia valmiuksia bussikuljettajan raskaaseen ammattiin. Se voi kuullostaa "helpolta ratin vääntämiseltä", mutta voi äärimmäisessä tapauksessa olla erittäin kuluttavaa niin henkilökohtaisesti kuin perhesuhteidenkin kannalta. Toki parhaimmillaan se on erittäin itsenäistä ja mukavaa asiakaspalvelutyötä mukavassa ja alati vaihtuvassa työympäristössä. Ja kun alla on kunnossa oleva ja mukavasti kulkeva työkalukin, niin mikäs siinä on duunia paiskiessa kauniiden tyttöjen hymyillessä taustapeilissä.
Joukkoliikenneharrastaja
Onko nykyään sellaisia ammatteja, jotka EIVÄT olisi raskaita? Toiset ovat fyysisesti raskaita, toiset psyykkisesti. Bussinkuljettajan ammatti on minusta keskimääräistä vähemmän raskas, sillä se ei vaadi fyysistä ponnistelua ja monimutkaisia kaavojakaan ei tarvitse ajatella. Pääosin se on aika rutiininomaisesti menevä työtä, jossa reaktiokyky liikennetilanteisiin ja asiakaspalvelutaito ovat tärkeässä osassa. Asiakaspalvelukin on yksinkertaisia ihmissuhdetaitoja, jossa maahanmuuttajat ovat aika osaavia, etelän maissa kun muita ihmisiä on tapana kohdella hyvin ja jutellaan paljon.
Sovittujen sääntöjen noudattaminen voi olla ongelmallista, Suomessahan ollaan maailman ykkösiä Japanin ja Saksan ohella siinä, että ollaan täsmällisiä ja hoidetaan asiat viimeistä piirtoa myöten hyvin. Etelän maissa taas toisten ihmisten kunnioittaminen menee ykköseksi ja työn laatu ei ole niin olennaista, kunhan päivä kerrallaan selvitään. Liikenteessä se tosin korostuu ikävästi vastuuttomana käyttäytymisenä tai että töihin ei tulla ajoissa ja asenteitahan on tunnetusti vaikea muuttaa.
Yöbussissa on tunnelmaa
On kuitenkin paljon ihmisiä, joilla ei ole näitä taitoja siinä määrin tai heidän asenteensa on sellainen, etteivät sovellu alalle. Myös sellaisia, jotka haluaisivat ja hakevat alalle. Säännöllisyys ja tunnollisuus on yksi sellaisia asioita, sillä yhdelläkään bussiyrityksellä ei ole ns. joustavia työaikoja kuljettajien suhteen. Minuuttipeliä se on. Myöskin selvinpäin pitää olla(0-toleranssi), mikä tarkoittaa, että vaikkapa viikonlopun aamuvuoroa edellisenä iltana on oltava selkärankaa kieltäytyä vaikka kuinka mukavasta ja ehkäpä kosteasta illanvietosta parhaiden ystävien kanssa. Tähän asiaan on valitettavasti sortunut monen jo ammatissakin olleen ura.
Joukkoliikenneharrastaja
Eräs bussinkuljettajille EU-direktiivin vaatimia jatkokoulutuskursseja pitävä kouluttaja kertoi kyselleensä kuljettajilta, kenen mielestä työ on raskaampaa kuin aikaisempi työ (koska noin pääpiirteittäin kaikki kuljettajat ovat alun perin olleet jossakin muussa työssä). Bussinkuljettajan työ oli kevyempää vain hyvin harvan mielestä ja ne harvat olivat yleensä olleet jossakin hyvin fyysisessä ammatissa (esim. metsuri).
Bussinkuljettajilla päivät ovat pitkiä ja työympäristö on fyysisesti rasittava (kesällä on kuuma, talvella voi lämmityksellä valita onko kylmä koko ajan vai vaihteleeko lämpötilat kylmästä kuumaan sen mukaan, onko ovet auki). Ainakin minun mielestäni konttorityö on siihen verrattuna kuin lomaa, vaikka konttorilla pitäisi miettiä kuinka vaikeita asioita. Nostan hattua niille, jotka jaksavat pitkää päivää bussin ratissa ja mahdollisesti uhraavat vielä vähät vapaansa ylitöille, että pyörät pyörivät.
Ai eikö...Eikä kuljettajan ilmeisesti tarvitse myöskään tietää että milloin saatikka missä tauon viettää, ja onko siellä edes vessassa käynti mahdollisuutta.
En tiedä miten JHL:n sopimuksessa lukee mutta AKT:n sopimus sanoo näin
Kiitän ja KumarranAlunperin kirjoittanut AKT
![]()
Tämä on aika hassua kuulla. Millä nykymaailma pyörii, jos kukaan ei tee muuta kuin ajattelee ja näpyttelee tietokoneita? Mistä se kuuluisa talouskasvu tulee? Vaikea ymmärtää tätä nykymaailmaa, jos jo bussinkuljettajantyötä pidetään raskaana. Ihmiset taitavat olla aika irtautuneita jo reaalitodellisuudesta. Pari vuosikymmentä sitten vielä sitä olisi pidetty aika kevyenä ammattina. Miten ihmiset pärjäisivät nykyään ilman näitä kaikkia koneita?
Yöbussissa on tunnelmaa