Laskenut hintatasoa n. 20%, jolloin on voitu laskea lippujen hintoja, lisätä liikennettä ja vähentää kaupunkien maksamaa subventiota.
Jos kilpailutusta ei ole, niin tehokkuus tuppaa unohtumaan. Organisaatiota on vaikeata motivoida toimimaan tehokkaasti, jos tehokkuudesta ei seuraa mitään hyötyjä organisaatiolle (tai tehottomuudesta haittoja).
Erityisesti kunnallisella puolella kilpailuttamatta kunnan omana tuotantona järjestetyt palvelut ovat tehottomia monestakin syystä:
- lainsäädäntö vaatii julkishallinnolta yksityisyrityksiä enemmän byrokratiaa
- päätökset tehdään poliittisin perustein eikä rationaalisesti: Johtajat valitaan puoluekirjan, ei osaamisen perusteella. Isompia linjoja vetää poliittisesti valitut lautakunnat, joiden jäsenet ovat maallikoita, joilla ei ole yleensä mitään käsitystä liikkeenjohdosta eikä käsiteltävistä asioista
- kunnilla on usein koko kuntaa koskevia ohjesääntöjä, jotka rajoittavat organisaatioiden toimintaa (usein esim. hyville työntekijöille ei voida maksaa kilpailukykyistä palkkaa ja toisaalta huonoja työntekijöitä ei saa potkia pois)
Yksityisyrityksessä isännän ääntä käytetään ihan eri tavalla, kun koko yrityksen tulevaisuus on kiinni siitä, miten tehokkaasti se pystyy toimimaan.