Millainen olisikaan HSL-kuntayhtymän liikemerkki ja bussien ulkoasu?

Totta 110%!
Ajattelepa sitäkin, miten Tampere jätti museoveturin romuttumaan keskelle kaupunkia, yksityiset sen pelastivat. Samoin Pasilassa ruostuu sateessa vanha höyryveturi. Samoin Suomen ilmavoimat tuhosivat ison osan kalustoaan sodan jälkeen.
 
Tänään sähköpostiin kolahtaneesta HSL-viikko tjsp. tiedotteesta annoin itseni ymmärtää, että yhtenäistä väritystä ei tulla toistaiseksi näkemään. Pöytäkirjaa en ole edes nähnyt, joten voin toki olla väärässä.
Jos noin päätetään, niin tokihan sen kanssa on elettävä, mutta olisi sääli, jos tällainen osa pääkaupungin identiteettiä kadotettaisiin.

Toki asiaan voi vaikuttaa se, että Helsinki on vain yksi osa HSL-kuntayhtymää ja on muita tahoja, jotka saattaisivat vierastaa esimerkiksi Helsinki-keskeisiä tilaajavärejä. Toivottavaa on kuitenkin, että kaikki HSL-liikennevälineet tulevat olemaan helposti tunnistettavia.
 
HSL:n liikemerkiksi näyttää siis muodostuvan tamburiini – tai solmuista koostuva ruorikuvio. Ei yhtä karsee kuin matkakorttien "noppa", mutta ei silti herätä minkäänlaisia intohimoja. Eli neutraali. Tuo toki muistumia vanhaan YTV-liikenteen tunnukseen, vaikka onkin erivärinen.

HKL-nuolet ovat sellainen ikoni, että näkisin ne mieluusti jossain käytössä. En panisi pahakseni, vaikka ne hyvällä maulla toteutettuna ilmestyisivät "tamburiinin" keskelle.

--

edit: viittaan avattaressani olevaan Postin logon palloelementtiin, johon olen upottanut Posti- ja telelaitoksen tunnukseksi vuonna 1989 käyttöönotetun satelliittitorven. Mielestäni tällä tavalla hyvällä maulla (vaikka itse sanonkin) voitaisiin toimia myös HSL:n logon suhteen, ainakin perinteisen HKL:n toimialalla ajettavassa liikenteessä.
 
Viimeksi muokattu:
Jos noin päätetään, niin tokihan sen kanssa on elettävä, mutta olisi sääli, jos tällainen osa pääkaupungin identiteettiä kadotettaisiin.

Toki asiaan voi vaikuttaa se, että Helsinki on vain yksi osa HSL-kuntayhtymää ja on muita tahoja, jotka saattaisivat vierastaa esimerkiksi Helsinki-keskeisiä tilaajavärejä. Toivottavaa on kuitenkin, että kaikki HSL-liikennevälineet tulevat olemaan helposti tunnistettavia.

Nyt, kun tavailin tuon tiedotteen uudestaan, niin kyllä tuossa vielä on mahdollisuus tilaajaväritykselle. Muistikuvassa sanamuotojen hämärtymisen takia virheellisen käsityksen antoi eri liikennetyyppien tunnusvärit ja operaattoreiden tunnusten näkyminen, kuten nykyään.
 
Tämä sopinee tähän ketjuun:

Ensisilmäyksellä tuo HSL:n pitsidonitsi näyttää vähän aneemiselta. Johtunee valkoisesta taustasta ja ohuen viivan käyttämisestä. Mutta etäämmältä katsottuna siinä onkin kahdeksan mötikkää piirissä. Eiköhän tämänkin kanssa pystytä elämään.
 
Sen sijaan, että keksitään tällaisia HSL HRT -yhdistelmiä, olisi toimivampi nimi ollut ihan YTV-Liikenne (YTV-Trafik), joka itsessään olisi jo kertonut enemmän kuin uusi, eri kielillä eri lyhenteellä toimiva nimitys. YTV olisi ollut jo vanhastaan tuttu korostamaan seudullisuutta, eikä ko lyhennettä tarvitsisi edes "avata", mistä se on lyhenne. Sen kus oltaisiin päätetty, että nimi on se.

Mutta kun tarkoitus ei ole, että uusi organisaatio olisi YTV vaan että se olisi ihan aidosti uusi. Tosin YTV:ssä asia kai nähdään juuri näin, että Hakaniemestä tulee vähän porukkaa töihin Pasilaan ja muuten jatketaan niin kuin ennenkin. Ei kovin hyvä lähtökohta uudelle organisaatiolle... Käykö siis niin, että sama HKL-YTV -kissanhännänveto jatkuu sitten HSL:n sisällä? Toivottavasti ei.
 
YhteisTyöValtuuskunta eli SamArbetsDelegation eli SAD-trafik. Logo on sama YTV-teksteineen.
 
Sain idean HSL-liikennealueen bussien yhteinäisestä värityksestä:

Mikäs onkaan Pohjolan Valkea Kaupunki?
No, Helsinki.

Miksei siis tosiaankin bussien väritys voisi olla yksinkertaisesti puhtaan valkoinen? Tulisi tilaajavärityskin helposti ja edullisesti. Liikenneyhtiön nimi ja logo sitten selvästi merkittynä jossain kohtaa bussia.

Toki Pohjolan Kaupunkiliikenne on jo näissä väreissä ja luultavasti uusi Nobina Buskin menee samaan suuntaan. Valkoinen on ihan tyylikäs väri, kunhan se on puhdas, eikä kuranharmaa.

---------- Viesti lisätty kello 12:48 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 12:27 ----------

Lisään vielä, että sinisen lisäksi valkoinen olisi mielestäni ainoa oikeutettu bussien väri Helsingin alueella. Mikään muu väri busseissa ei yhdisty Suomen pääkaupunkiin.
Vihreä, keltainen, punainen, jne? Ei.

Valkoinen voisi olla jopa helpompi hyväksyä kuin "sininen bussi", joka saattaa herättää joissain myös negatiivisia "laitos"-mielikuvia.

Missä kaupungeissa (Suomessa tai maailmalla) tiedätte olevan valkoisia kaupunkibusseja?
 
Semmoinen on sanonta, että Helsinki on Pohjolan valkea kaupunki, kyllä, ja kaupungin katukuvan maamerkkejä ovat tuomiokirkon ja Uspenskin uljaat kupolit, eduskuntatalo, Linnanmäki ja monet muut merkkikohteet sekä liikenteessä vihreät ratikat ja siniset bussit. Viimeksi mainitut ovat osa Helsingin katukuvahistoriaa kuten punaiset bussit Lontoossa ja Tukholmassa, beiget Berliinissä ja keltaiset Kööpenhaminassa. Siniset bussit kuulukoot vastakin stadin katukuvaan ja jatkossa (nythän niitä on jo liikkeellä seutuliikenteessä Espoossa ja Vantaallakin) laajemminkin Helsingin seudulla. Helsinki on myös meren kaupunki ja perinteinen sininen sopii siihenkin ajatukseen oivallisesti. Sitäpaitsi sininen on tyylikäs, kaunis väri, mikä näkyy HelBin busseista. Valkoinen sopii paperin väriksi, mutta bussin värinä se on mitäänsanomaton ja kalpea. Ja talvikeleillä kurainen valkea olisi todella surkean näköinen, mikä puolestaan näkyy Pohjolan busseista. Jos HSL siirtyy, kuten toivon, tilaajaväritykseen nykyisen, eri liikennöitsijöiden aiheuttaman värisekamelskan poistamiseksi, olkoon värinä stadin perinteinen sininen.
 
Olen pitkälti sinivalkoisen värityksen kannalla, pelkästään jo historiankunnioittamisen vuoksi. Väritys sopii hyvin Helsinkiin.

Mutta valkoinen... Teoriassa se toimii, muttei käytännössä. Valkoinen kun paljastaa jokaisen pienenkin virheen. Ja niitä virheitä riittää. Autoihin kun jostain syystä ilmestyy jatkuvasti kolhuja. Lisäksi kura sekä kaikki mahdollinen muu erottuu kilometrin päähän.

Vaikka pohjolalla onkin valkoista, siellä autoja pestään lähes jatkuvasti sekä kolhut korjataan nopeasti. Muta entäs ne firmat, jotka pahimpaan kura-aikaan talvisin pesevät autoja vain satunnaisesti? Tai muuten vain antavat autojensa olla ala-arvoisessa kunnossa?

Suuri määrä kalkkilaivoja, joista näkyy kaikki virheet, luovat vain huonoa imagoa sekä muuttavat kaupunkinuvaa entistä ankeammaksi.
 
Missä kaupungeissa (Suomessa tai maailmalla) tiedätte olevan valkoisia kaupunkibusseja?
Maailmalla (johon luen Salzburginkin...) on muun muassa tällaisia. Albus hoitaa Salzburgissa polttomoottoribussiliikennettä (jota on toki johdinautoliikenteeseen verrattuna sangen vähän).
 
Salzburg. Albus hoitaa Salzburgissa polttomoottoribussiliikennettä...
Varsin tyylikäshän tuo on, tyylikkäine logoineen (jossa on muuten tutunoloinen kaari).

Vahvistaa käsitystäni, että tyylikäs ja puhdas valkoinen saattaisi todella olla hyvä yhtenäinen väritys HSL-alueen busseille.

Vaikkakin pidän toki sinistä parhaimpana, kynnys sen kohdalla saattaa olla liian korkea kun HSL-alue käsittää kuitenkin muutakin kuin vain Helsingin.

---------- Viesti lisätty kello 17:51 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 17:35 ----------

Omasta mielestäni ei voida lähteä myöskään siitä, että mahdollinen tilaajaväritys valittaisiin jotenkin kaluston huonon ulkoisen kunnon tai kolhujen naamiomiseksi. Valkoinen on toki herkkä, mutta se edellyttäisi tosiaankin hyvää kaluston ylläpitoa, mikä ei ollenkaan olisi pahaksi. Hyvällä imagokamppanjalla saataisiin varmasti rakennettua mielikuva, joka muuttaisi "stadin siniset bussit" valkoisiksi. Onhan tuo perinteinen sininenkin vaihdellut ja muuttunut aikojen saatossa melkoisesti.

---------- Viesti lisätty kello 18:16 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 17:51 ----------

Jatkan vielä pohdintaani

:Minusta on tyylikästä ja laadukkaan kaupunkibussiliikenteen arvolle sopivaa tuon "Bus"-sanan käyttö. Kuten vaikkapa tuolta Salzburgista tuo Albus tai ko. kaupungin trollikkaliikenteessä StadtBus. Lontoosta puolestaan esimerkkinä London Bus, universaalin Transport of London-logon sisällä.

Mitenkähän tuollaisen "pikku-sloganin" saisi kätevästi ja tyylikkäästi ympättyä HSL-liikenteen busseihin? Joku HSL-Bus kuullostaisi hieman tökeröltä. HSL Bussi?
 
Trondheimissa bussit ovat valkoisia ja niissä on vain pieni logo. Kävin kaupungissa maaliskuussa ja kaikki autot olivat tosi kuraisia ja likaisia. Kyllä Suomessa bussien värin pitää olla jokin muu kuin valkoinen. Valkoisessa lika näkyy ja valkoinen väri ei sinänsä tuo mitään imagoetua.
 
Kyllä Suomessa bussien värin pitää olla jokin muu kuin valkoinen. Valkoisessa lika näkyy ja valkoinen väri ei sinänsä tuo mitään imagoetua.
Siksi Suomessa on jo _valtakunnallinen_ väritys, jossa harmaa väri nielee kaiken kuran.
Saatavana sinisellä tai oranssilla raidalla kautta maan.

Pyörää ei tarvi keksiä uudestaan.



Kaikissa esimerkkikuvissa harmaa osa on kurainen. Juuri harmaan värin takia, se ei erotu siitä juurikaan. Nerokas väritys kaikin puolin.
 
Takaisin
Ylös