Väki- ja ilkivallantekoja busseissa

Vs: Bussinkuljettaja hakattiin tajuttomaksi Elielinaukiolla

Jälleen kuljettajaan kohdistunut väkivaltatilanne, tällä kertaa Espoon Tapiolassa: http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/mieskaksikko_potki_ja_hakkasi_bussikuskia/

Onneksi kauppakeskuksen vartijat ehättivät hätiin taltuttamaan riehujat, muuten olisi voinut käydä pahemmin!

Ennen vartijoita apuun ehti kaksi huomaavaista kuljettajakollegaa, ja onneksi myös vartijat ehtivät paikalle, jotta pahoinpitelyä yrittäneet saatiin heti kiinni.
 
Vs: Bussinkuljettaja hakattiin tajuttomaksi Elielinaukiolla

Kun lukee tuota uutisen tekstiä, niin väistättä pistää vähän miettimään, millaista porukkaa täällä meidän keskuudessamme on.

Tässä pätkä ko. uutisesta:

HS:n Omakaupunki sanoi:
Miesten ja bussikuskin välille oli päätepysäkillä syntynyt sanaharkkaa puoli kahdeksan aikaan illalla. Riidan päätteeksi miehet löivät kuskia nyrkillä kasvoihin ja tyhjensivät vaahtosammuttimen hänen päälleen.
 
Vs: Bussinkuljettaja hakattiin tajuttomaksi Elielinaukiolla

Maailmasta on tullut ihan älytön paikka. Jaksan aina vain ihmetellä mikä mahtaa johtaa oletettavasti omaan pahaan oloon täysin ulkopuoliselle "kostoon".
 
Vs: Bussinkuljettaja hakattiin tajuttomaksi Elielinaukiolla

Nyky-yhteiskunnassa on järjestelmällinen paine joko tyhjäntoimittamiseen tai jos kykenee hyväksyttävään työhön, ylisuorittamiseen.

Kontrastina esimerkiksi perustulomalli, jossa minimipalkkaa ei ole: kuka tahansa joka voi siirtää pieniä esineitä paikasta toiseen on kykenevä ja tervetullut mielekkääseen työhön, kun työnantajan ei tarvitse sitoutua epämääräiseen työntekijään eikä suhteettoman isoon palkkaan. Riistoa ei voi tapahtua, koska työntekijä saa perustulolla niukan, mutta riittävän elintason ja voi kieltäytyä huonosti palkatuista paskaduuneista. Toisaalta itsenäinen työnantaja voi helposti palkata apulaisia kun töitä on enemmän kuin mitä itse kestää, koska palkkakulut eivät räjähdä heti käsiin.

En väitä, että kaikki sosiaaliset ongelmat ratkeavat tästä, mutta järjestelmällinen paine syrjäytyä kevenee oleellisesti helpottuvan työnteon ja työllistymisen avulla.
 
Vs: Bussinkuljettaja hakattiin tajuttomaksi Elielinaukiolla

Työni puolesta joudun asioihin ottamaan kantaa ja totean ketjussa joidenkin kirjoittajien erkaantuneen aiheesta. Kuka esittää linja-autonkuljettajan provosoineen itsensä päälle käymisen ja kuka mitäkin.
PKS:n joukkoliikenteessä kuljettajana jo 26 vuotta toimineena olen muutaman kerran joutunut koskemattomuuden kohteeksi puuttuessani lain vastaiseen käyttäytymiseen kuten ilkivaltaan tai matkustajan toista kohtaan suorittaman kunniattoman tai väkivaltaisen teon estämiseen tai lopettamiseen.
Lähes kaikki muut matkustajaksi aikovan lainvastaiset teot ovat johtuneet matkustuspetoksen yrityksestä tai haluttomuudesta maksaa matkaansa.

Joidenkin lukijoiden mielestä olen siten huono kuljettajana vaatiessani asiakkaalta asianomaisia matkan tekemisen edellytyksiä.
Tosiasia kuitenkin on, että väkivaltaisen tai maksuhaluttoman asiakkaan, joka estää bussin aikatauluun merkityn kulun, jääminen kiinni ja joutuminen edesvastuuseen tekemisestään, on paras takuu kuljettajan ja matkustajien turvallisuuden lisäämiseen matkan aikana.
Tätä kiinni jäämisriskiä on nyt pystytty merkittävästi nostamaan.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vs: Bussinkuljettaja hakattiin tajuttomaksi Elielinaukiolla

HS:n esimerkkitapauksista aika monet johtuvat siitä, että kuljettaja tivaa matkustajilta lippua. Se on tietysti sinänsä ihan oikein, mutta työturvallisuuden kannalta taitaisi olla parempi jättää tivaamatta ja tilata vaikka vartijat paikalle.

Kun Jenkeissä matkustaa bussilla vähän getommilla alueilla, niin siellä monet menevät ihan surutta pummilla eikä kuljettaja puutu asiaan mitenkään, ei edes yritä. Se on nimenomaan työturvallisuussyistä ymmärrettävää vaikka onkin periaatteessa väärin ainakin niitä kohtaan, jotka maksavat matkansa.

Minusta alkaa tuntua siltä, että avorahastukseen siirtyminen bussiliikenteessä vähentäisi näitä pahoinpitelytapauksia merkittävästi. Lisäksi työturvallisuuden nimissä kuljettaja voisi jättää puuttumatta myös epäasialliseen käytökseen busseissa ja tilata vaan suoraan vartijat paikalle silloin kun siihen on aihetta.
 
Vs: Bussinkuljettaja hakattiin tajuttomaksi Elielinaukiolla

Kokosin nämä tuonne havaintoketjuun pistämäni linkit tähän, koska tänne ne sopivat paremmin.

Äänekäs HIFK-laulanta keskeytti bussimatkan (3.5.2011)
http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/aanekas_hifk-laulanta_keskeytti_bussimatkan/

Kiukkuinen mies häiriköi bussissa (6.5.2011)
http://omakaupunki.hs.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/kiukkuinen_mies_hairikoi_bussissa/

Onko muuten kuulunut otsikon tapahtumasta mitään, saivatko tekijät muuta kuin nuhteita?
 
Vs: Bussinkuljettaja hakattiin tajuttomaksi Elielinaukiolla

On mahtanut olla turvallinen tunne bussimatkustajilla, kun linja-auto hurjastelee Mäkelänkadulla saadakseen autoilijan kiinni.

Jos bussikuskille olisi riittänyt rekisterinumeron ylösottaminen, olisi vältetty paitsi takaa-ajo myös väkivalta. Tosin voi olla, että minuakin olisi sapettanut tilanteessa sen verran, etten olisi toiminut järkevästi vaan päästänyt tunteet valloilleen ja tehnyt juuri niin kuin tuo bussikuskikin teki.
 
Takaisin
Ylös