Havaintoja HSL-alueelta - heinäkuu 2011

Tila
Ei avoinna uusille viesteille.
Minusta tuo Albertin kuvaama on työpaikkakiusaamista.

Se voi olla myös rasismiakin, tai sitten ei. Mutta ei siitä rasismia tule vain siksi, että kiusattu sattuu olemaan erinäköinen.
 
27.7.

NF 676 / h62
NF 130 / h66A
NF 626 / h92
VT 228 / v36
VT 312 / v51
VT 491 / v52
NF 362 / 512/A
VT 572 / 623/Z
NF 363 / 731/N
NF 704 / 740

28.7.

HelB 9911 / h54
HelB 810 / h75
NF 16 / h94
NF 17 / h97/V
VT 211 / v62
NF 363 / 512/A
VT 376 / 615VK
NF 704 / 740
 
Matkustin viime Keskiviikkona linjalla 535 ja huomasin että linjan reitti Pakkalassa on hieman muuttunut, Pakkalantieltä Kehä III:lle liityttäessä linja ei aja enää Virkatien kautta vaan kääntyy Pakkalantien sillalta Vasemmalle ja uutta ramppia kehälle, linja ei siis enää käytä kehän pysäkkiä v5208 Pakkalantie, HSL ei ole kuitenkaan tästä muutoksesta tiedottanut!
 
Ei paikkaa, päivämäärää, linjoja.
Bussiterminaali; Kuljettaja, joka on musta, haluaisi lähteä aikataulun mukaan linjalle usean linjan päätepysäkiltä. Mutta punaniska 1 on peruuttanut onnistuneesti ja punaniska 2 on seuraavalla viistopysäkkisyvennyksellä ajanut sen verran onnistunesti, että peräyttäminenkään ei onnistu. Pitää vain odottaa, että jompikumpi lähtee ensin.
Näitä näkee ja muiltakin olen kuullut.

Minusta asia on työpaikka kiusausta, mutta ei rasismia sillä tätä sattuu ihan molemminpuolin. Olen useasti nähnyt ja kuullut myös kuinka ulkomaalaisperäiset toimineet samanlaisesti suomalaisia kuljettajia kohtaan. Esim. kerran eräs ulkomaalaistautainen kuljettaja ajoi ja rikkoi toisen bussin peilin. Kun tämän rikkoutuneen bussin kuljettaja meni asiasta huomauttamaan, alkoi ulkomaalaistaustainen kuljettaja solvaamaan ja haukkumaan häntä. Kerran Ruhassa eräs ulkomaalaistaustainen kuljettaja ahdisteli naispuolista työntekijää ja kun suomalainen kuljettaja meni tälle samomaan asiasta niin huutoa tuli hänellekin. Näitä riittäisi enemmänkin...

Lisäksi samanlaista käytöstä näkee joiltakin kuljettajilta ihon väristä riippumatta, myös seksuaalivähemmistöihin kuulumia kuljettajia kohtaan.

Mistä muuten tiedät että kuljettaja oli punaniska, kävitkö kysymässä? Punaniskahan tarkoittaa virallisesti USA:n etälävaltioissa asuavia maanviljelijöitä, joten tuskin sellaisesta ihmisestä oli tässä kyse. Myöskään "musta" nimitys ihmisestä ei ole yhtään sen suvaitsevaisempi kuin neekeri sama. Jos haluaisit käyttää sivistyneempiä sanoja voisit käyttää esim. tummaihoinen tai värillinen.

P.s tämä viestisi ei sinänsä taida olla havainto joten nämä keskustelut voisi siirtää aivan omaan ketjuunsa.
 
29.7

v30 / NF 139
v51 / VT 312 (VT 497:n tilalla)
363 / Helb 9857
452 / VT 497

WL 66 ei ole enää täysin valkoinen norsu, auton alareunaa kiertää wessun sini-puna raidoitus, lisäksi etu -ja keskiovien välisen seinän alareunaan on lisätty WESTENDIN LINJA-teksti.
 
Myöskään "musta" nimitys ihmisestä ei ole yhtään sen suvaitsevaisempi kuin neekeri sama. Jos haluaisit käyttää sivistyneempiä sanoja voisit käyttää esim. tummaihoinen tai värillinen.

Mitä eroa on neekerillä, mustalla, tummaihoisella ja värillisellä? Kaikilla sanoilla kuvataan ihmisen synnynnäistä, ominaista ulkonäköä. Neekerillä on kyllä vähän ikävää kaikua Suomeen epäsuorasti liittyvän imperialismin ja riistokulttuurin peruina, mutta lopuilla ei ole edes sitä. Äärimmäisen poliittisesti korrekti ilmaisu on afrikkalais-amerikkalainen -- jopa naurettavuuksiin asti kun puhutaan syntysuomalaisesta ihmisestä, joka ei ole koskaan käynyt Afrikassa eikä Amerikassa!

Sivistynyttä on toki se, ettei eritellä ihmisen synnynnäisiä ominaisuuksia kuten ihonväriä ja sukupuolta elleivät ne suoraan liity asiaan. Sivistynyttä ei ole se, että samat pysyvät asiat sanotaan muotisanoilla: se on teennäistä. Ihmisiä kuvaillessa on oleellisesti sivistyneempää kuvailla henkilöiden asennetta ("punaniska") ja käyttäytymistä ("huusi toiselle"): ominaisuuksiin, joihin ihmisillä on mahdollisuus itse vaikuttaa ja joita voidaan pitää ihmisen omina valintoina.
 
Tila
Ei avoinna uusille viesteille.
Takaisin
Ylös