Arvoisa keskustelukumppani. Olen kaivanut sinulle netistä yhden joukkoliikenteen ostosopimuksen ydinkohtia. Esimerkki Maskun palveluliikenteen ostosopimuksesta. (Löytyy netistä.)
5. LIIKENNÖINTI
Liikennöitsijän velvollisuutena on hoitaa kohteen liikennöinti tämän sopimuksen ja sen liiteasiakirjojen mukaisesti.
Ennen sopimuksen allekirjoittamista ostaja ja liikennöitsijä ovat käyneet sopimuksen kohteiden reitit ja aikataulut, jotka ovat voimassa sopimusta aloitettaessa, ja liikennöitsijä on hyväksynyt ne...
6. LIIKENNÖITSIJÄN VASTUU
Liikennöitsijä vastaa ostajalle ostoliikennesopimuksessa ja siihen liittyvissä asiakirjoissa asetettujen velvollisuuksiensa täyttämisestä ja annettavien tietojen oikeellisuudesta sekä myös ulkopuolisille aiheuttamistaan vahingoista.
Liikennöitsijä vastaa työnantajana ostoliikennettä palvelevan henkilökuntansa töistä ja toimenpiteistä niin ostajalle kuin myös ulkopuolisille.
Liikennöitsijä ei kuitenkaan vastaa niistä vahingoista, jotka aiheutuvat ostajalle siitä, ettei liikennettä voida hoitaa sodan, liikekannallepanon, poikkeuksellisten luonnonvoimien tai vaikutuksiltaan niihin verrattavan liikennöitsijästä riippumattoman ylivoimaisen esteen johdosta taikka, jos liikennöinti estyy liikennöitsijää koskevan lakon, työsulun tai muun niihin verrattavan työtaistelutoimenpiteen johdosta.
7.OSTAJAN VASTUU
Ostaja vastaa sopimuksenmukaisten velvollisuuksiensa täyttämisestä. Ostaja on velvollinen korvaamaan liikennöitsijälle vahingot, jotka aiheutuvat siitä, että ostaja on rikkonut sopimusta.
Ostaja ja muut osapuolet ovat velvollisia maksamaan liikennöitsijälle ostoliikennesopimuksen mukaisen korvauksen sisältäen kulloinkin voimassa olevan arvonlisäveron.
Ajamatta jääneestä liikenteestä ei makseta korvausta. Ajamattomaksi vuoroksi ei kuitenkaan lasketa vuoroja, joilla vuoron ajaminen keskeytyy tai lähtö myöhästyy liikennöitsijästä riippumattomasta syystä, taikka jos sen keskeytyksestä tai lähdön myöhästymisestä huolimatta voidaan katsoa olennaisilta osin täyttäneen alkuperäisen tarkoituksensa matkustajille annettuna palveluna.
Korvaus maksetaan täysimääräisesti vain sopimuksen mukaan hoidetusta liikennöinnistä.
10.KALUSTO JA KULJETUSPALVELUN LAATU
1.Liikennöintivelvollisuus
Liikennöitsijä on velvollinen hoitamaan ostoliikennesopimuksessa ja ostoliikennesopimuksen 2 luvussa mainituissa asiakirjoissa määritellyn liikenteen.
Liikennöinnissä tulee noudattaa sovittuja aikatauluja.
Liikennepalvelun tulee täyttää sovitut laatuvaatimukset...
13. VAHINGONKORVAUSVELVOLLISUUS
Liikennöitsijä on velvollinen korvaamaan välittömät vahingot ja kustannukset, joka aiheutuvat siitä, että sopimuksen mukainen kuljetus jää suorittamatta tai keskeytyy liikennöitsijästä johtuvasta syystä tai että liikennöitsijä on muutoin rikkonut tämän sopimuksen mukaisia velvollisuuksiaan tai jos sopimus purkautuu kohdassa 12.1 mainitusta syystä.
Liikennöitsijän korvausvelvollisuus kattaa myös ostajan matkustajalle kuljetuksen myöhästymisestä korvaamat välittömät vahingot ja kustannukset, jotka ovat syntyneet liikennöitsijästä johtuvasta syystä.
Tämän sopimuksen purkautuessa kohdassa 12.2 mainitusta syystä on ostaja velvollinen korvaamaan sopimusrikkomuksensa liikennöitsijälle aiheuttamat välittömät vahingot ja kustannukset.
Sopimuksen päättyessä edellä kohdassa 12.3 mainitulla perusteella, ei kummallakaan osapuolella ole oikeutta saada korvausta sopimuksen ennenaikaisen päättymisen mahdollisesti aiheuttamista kuluista tai kustannuksista taikka muista vahingoista.
Näin Maskun malliin. Ehkäpä HSL:n liikenteessä sitten toimitaan toisin. Tosin vielä en ole nähnyt sinun missään niin todistavan. Joka tapauksessa nyt olen esittänyt todisteita, että ainakin jossain päin Suomea asiakas on oikeutettu saamaan hyvästä syystä korvauksia liikennöitsijältä (vaikka tämä ei olekaan palvelun varsinainen myyjä) siitä, jos jättää vuoron tahallaan ajamatta. Kai tämä sopimus on sitten lainvastainen tai tulkinnanvarainen. Itselleni tekstin viesti korvausten suhteen oli kuitenkin päivänselvä ja kuluttajansuojalain mukaan tässä mennään.