V54 ajaa jatkossa suoraan kehä kolmosta kuten 52, 53 ja 56, eli ei enää kierrä Tuupakan lenkkiä, jota jo kesäliikenteen alusta korvasi V50. Lisäksi linja ajaa Louhelantien kautta kuten V51, V52 ja V56.
Linjalle 364 on merkitty korkea lähtö klo 7.38 Askistosta, oletettavasti tämä ajetaan Ventoniemen Integrolla, joka saapuu Hämeenkylään U-linjana 941. Tähän asti tuo auto on ajanut aamuisin yhden sivun linjalla 363 Hämeenkylästä Elielille.
V54 ajaa jatkossa suoraan kehä kolmosta kuten 52, 53 ja 56, eli ei enää kierrä Tuupakan lenkkiä, jota jo kesäliikenteen alusta korvasi V50. Lisäksi linja ajaa Louhelantien kautta kuten V51, V52 ja V56.
V45: lle tulee myös reittimuutos Martinlaakson ja Myyrmäen välille. Kiertää Kaivokselan volvon kautta.
H79 lähtee Herttoniemestä laiturista 11
Idän suunnan yölinjoilla voisi alkaa käyttää nykyisen ma-pe/la/su-viikonpäiväjaottelun sijaan ma-to/pe-la/su-jaottelua, jolloin päästäisiin eroon aikataulun ymmärtämistä haittaavista "vain perjantaisin"-alaviitteistä.
Ajoajat vaihtelevat tällä hetkellä niin paljon vuorokaudenajasta ja viikonpäivästä toiseen, ettei tuollainen järjestely toimisi. Ongelman voi tietenkin ratkaista vähentämällä ajoaikojen vaihtelua, mutta löytyykö täsmällisyyttä parantaviin toimenpiteisiin tahtoa ja rahaa?
T: Tuomas Lehti
Rattiriemua-blogini, Facebook-seinäni
Kirjoitan tällä foorumilla yksityishenkilönä enkä minkään yhtiön, yhtymän, yhdistyksen tms. edustajana.
Kyllä olen tähän mennessä tyytynyt arvioituihin aikoihin. Kaupunkilaisjärjellä tajuaa, että hiljaisina aikoina bussit kulkevat niiden mukaan tai 1-2 min etuajassa ja ruuhka-aikaan linjasta on varauduttava muutaman minuutin myöhästymisiin. Myös bussissa istuessa luetteloista näki, milloin suunnilleen tulee olemaan pisteessä B ja katsonut kaksi todennäköisintä jatkoyhteyttä valmiiksi matkalla. Itse ainakin pidin aikoja aika hyvinä arvioina, sillä kuten juuri uutisoitiin, Helsingin ruuhkat ovat Euroopan vaisuimpia. Kyllä ne bussit aika tarkalleen kulkee, ei minuuttitarkalleen mutta 5 minuutin tarkkuudella ainakin. Ja miten voidaan olettaa, että satunnaisjoukkoliikennekäyttäjä osaa sitten paremmin arvioida, milloin esim. 650 on Tammistossa? Minäkään en osaa vastata ulkomuistista alle 10 minuutin tarkkuudella, entäs sitten vaikka turisti?Alunperin kirjoittanut Tuomas
Huonosti ajoitetuille linjoille tarvitaan vain lisää väliaikapisteitä, kuten VR:n asiakkaatkin haastatteluissa sanoivat joku talvi: ajoissa kulkeva juna on tärkeämpi, vaikka aikatauluun lisättiin 12% matka-aikaa, jota tasattiin asemilla. Näin nimittäin uskalsi mennä viimeisellä junalla jolla töihin ehti, kun pystyi luottamaan aikatauluihin. Bussiliikenteessä uskoisin saman pätevän: joitakin minuutteja lisää kokonaismatka-aikaan ei haittaa, kunhan bussi kulkee ajallaan. Siinä missä ruuhka-aikaan väliaikapisteet minimoivat myöhästymisen, myöhäisaikaan ne taas estävät etuajassa ajon.
Miksi tuota 39N:n 4.32 lähtöä ei ole merkattu H45:n aikatauluun?
Eihän kukaan varmaankaan tajua kattoa 39N:n aamu lähtöä
Aika moni 45:n käyttäjä joutuu kuitenkin tutustumaan 39N:n aikatauluun koska se korvaa 45:n iltaisin klo 21.30 jälkeen. Olisi kuitenkin ollut järkevää laittaa se myös 45:n aikatauluun vaikka merkinnällä 4.32N, selitteeksi aikataulun loppuun olisi voinut laittaa yksinkertaisesti "N) Linja 39N"
En siis ole sitä mieltä, että väliajat pitäisi poistaa kokonaan, vaan että ne voi kerätä listaksi, kuten vaikka h93:lla.
Myös listaksi kerätyt välipisteajat kertovat, milloin on välipisteessä B, vieläpä ilman tarvetta laskea yhteen. Järkevästi suunniteltuna ne voidaan sijoitettaa juuri sellaisiin kohtiin, joissa on paljon käytettyjä vaihtoyhteyksiä tai tärkeitä asiointikohteita.
Jokaisen lähdön välipisteaikaa voidaan täsmentää tarkemmaksi kuin kaikkia lähtöjä koskevaa minuuttilukua. Ei tarvitse tulla pysäkille viittä minuuttia ennen arvioitua aikaa ja odottaa pahimmillaan kymmenen minuuttia, riittää, kun tulee pysäkille kolme minuuttia ennen ja odottaa maksimissaan kuusi. Siihen ei vaikuta, onko matkustaja turisti vai joukkoliikenneharrastaja tai -ammattilainen.
Erillisillä välipisteajoilla voidaan jopa varautua yksittäisiin, tiedossa oleviin ajoaikaa pidentäviin piikkeihin.
Tästä kyllä olen ehdottomasti samaa mieltä.
Tärkeimmille vaihtopysäkeille pitää saada väliajat, joihin voi luottaa, eli bussi on paikalla täsmälleen luvattuun aikaan. Tällöin pystytään myös takaamaan vaihdon onnistuminen. Vaikka illalla matkan varrella odotellessa meno tuntuu hitaalta, kokonaismatka-aika pienenee, kun vaihdot onnistuvat varmasti ja pystyy lähtemään viimeisellä mahdollisella bussilla.
T: Tuomas Lehti
Rattiriemua-blogini, Facebook-seinäni
Kirjoitan tällä foorumilla yksityishenkilönä enkä minkään yhtiön, yhtymän, yhdistyksen tms. edustajana.
Itse aloin ehdottomasti noudattaa väliaikoja kuluvana kesänä, kiitos mm. tällä foorumilla käydyn keskustelun. Vaikka osa merkityistä väliajoista on sellaisia, ettei niitä ole vuorokirjassa merkitty ehdottomiksi, pyrin noudattamaan niitä (esim. s510:lla lähtö Myyrmäen asemalta Vantaankoskelle). Ongelmana väliaikojen kannalta on edelleen se, ettei suuri osa kuljettajista välitä niistä. Päivänä muutamana jäädessäni tauolle h14:lta Kampissa sanoin ajamaan tulevalle vanhemmalle kuljettajalle, että pari minuuttia pitäisi vielä odottaa ennen kaivarin suuntaan lähtöä. Hän totesi, että sieltä tulee kohta toinen, laittoi ovet kiinni ja kurvasi Malminrinteeseen.
Joillakin linjoilla välipisteajat voisivat sijaita järkevimmillä paikoilla, esim. linjan v50 välipisteaika Hämeenkylässä on huonosti valittu, itse siirtäisin sen Vantaankosken asemalle jossa on paljon vaihtomahdollisuuksia muille bussilinjoille sekä junaan. Linjalla 535 voisi myös olla väliaika Vantaankoskella. Linjan v87 ainut väliaika Korson asemalla ei riitä kun kyseessä on todella pitkä linja, toinen väliaika pitäisi olla vaikkapa Hakunilassa. Itse pidän välipisteaikojen lisääntymistä hyvänä asiana, mutta mieluummin niin että niistä tehdään mahdollisimman tiukkia jottei bussin tarvitse madella pisteiden välillä tai odotella lähtöaikaa minuuttitolkulla.