Ratikoiden osalta ei tarvitse olla muistitiedon varassa. SRS:n sivuilta näkyvät kaikki käytetyt tunnukset kirjaimineen päivineen: http://raitio.org/ratikat/helsinki/linjasto/linjat3.htm
Onko raitiovaunuilla ollut laajempaakin yöliikennettä N-linjojen muodossa?
Ratikoiden osalta ei tarvitse olla muistitiedon varassa. SRS:n sivuilta näkyvät kaikki käytetyt tunnukset kirjaimineen päivineen: http://raitio.org/ratikat/helsinki/linjasto/linjat3.htm
"Puolet asunnosta on oltava kylpyhuonetta siltä varalta, että sinne tulee joskus joku invalidi suihkuun."
– Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa
Oliko 44 Simonkatu - Kaivoksela? STA:n linja.
---------- Viestit yhdistetty klo 15:53 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 15:50 ----------
Olen samaa mieltä, että 35 ja 36 olisivat paremmat kuin 18 ja 14, tällä hetkellä 36 on kuitenkin lähialuelinja.
Mitä tulee raitiolinjaan 6T niin ei se tässä vaiheessa häviä mihinkään.
Siis mä yritin etsiä tietoa juuri SRS:n sivuilta mutta navigointi oli vähän vaikeaa, siksi piti muistitietoihin turvautua.
Siis aiemmin poistuneiksi lueteltujen lisäksi on ollut sellaisia päälinjatunnuksia kuin 11, 15 ja W käytössä.
t. Rainer
---------- Viestit yhdistetty klo 15:58 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 15:58 ----------
Oikea vastaus
---------- Viestit yhdistetty klo 16:06 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 15:58 ----------
Ei ollut se mitä kysyin. ks vastaus ylempänä.
---------- Viestit yhdistetty klo 15:53 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 15:50 ----------
Mun mielestäni 14 ja 18 saisivat jäädä, ovat helpompia muistaa, ja jos ne joskus muutetaan raitiovaunuilla ajettaviksi, ei niille tarvitse uusia numeroita keksiä.
t. Rainer
Ennen vuoden 1985 linjastouudistusta oli käytössä erillinen yölinjasto. Kolmoset ajoivat yöllä Runeberginkadun kautta (samalla linjatunnuksella kuin päivälläkin), 4N ajoi Katajanokalta Munkkiniemeen ja 10N (joka lakkautettiin jo 1977) Arabiasta keskustan kautta Ruskeasuolle. Näin hoidettiin linjojen 3, 4, 5, 6 ja 10 pääpalvelualueet. Hietalahti, Kirurgi ja Linjat saivat pärjätä kolmosen ja kävelyn voimin. Tuo yöliikenne loppui jo ennen yhtä. Vuoroväli oli vuosikymmeniä 15 min, nythän se on pidempi.
Bussilinjat on vuodesta 1966 alkaen numeroitu postinumeroiden mukaan. Niinpä pienet numerot ovat Niemellä ja suurimmat Itä-Helsingissä. Maantieteellisesti pienin postinumeroalue Helsingissä taitaa olla 00290, jos emme laske mukaan Eduskuntaa emmekä näitä uudempia yritysnumeroita. Tuollekin alueelle kulki jonkin aikaa bussi 29.
Kartasta voi etsiä postinumeron 00190. Sinnehän oli liikennettä linjalla 19.
Kuten metrolla oli Almex-tunnus 44, oli myös yhteistariffilautoilla vastaavat, tosin en muista mitkä. Jossain vanhassa Raitiossa ne oli mainittu, taisi olla 10-sarjaa.
"Puolet asunnosta on oltava kylpyhuonetta siltä varalta, että sinne tulee joskus joku invalidi suihkuun."
– Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa
1970-luvulla ainakin noin 1974 - 76 Suomenlinnan lauttareitin Almexeista sai linjatunnuksen 02, ja siinä vaiheessa, kun Pasilaan johdettiin raitiolinja 2, Suomenlinnan vesireitin (HKL-tariffi) numeroksi tuli 11. 11 on saattanut olla Korkeasaarenkin lauttareitin Almex-linjanumero jossain vaiheessa, joskin tämän osalta muistikuvani alkaa olla kovasti hatara. Ainakin eräässä vaiheessa leimauslaite sijaitsi "metromaisesti" terminaalissa, ei itse liikennevälineessä.
Bussien keskustalinjat oli merkitty bussien linjakilpiin aikanaan punaisella renkaalla. Linjanumero (11 - 19) oli siis rengastettu. Todettakoon, että linja 19 on huolehtinut tiettyinä vuosina aivan muista kuin Suomenlinnan liikennetarpeista. Vyöhykkeiden ja sektorien aikana keskustalinjojen erottaminen muusta linjastosta oli sikäli keskeinen asia, että hinta oli alempi. 20-sarjan linjat olivat esikaupunkilinjoja ja niiden numeroinnissa postinumerosääntö yleensä päti. Bussilinja 29 oli käytössä huomattavan lyhyen aikaa. Vuoden 1985 linjakartassa ko. linjaa ei vielä ole, mutta 1986 kartassa se jo on. Vuoden 1988 kartalla se oli korvattu jo 24A:lla.
Poikittaislinjat ovat olleet oma juttunsa, ne ovat suurimmaksi osaksi olleet 5-alkuisia (ollen riippumattomia postinumeroinnista). Toisaalta 55 ja vanha 57 eivät ole (olleet) poikittaislinjoja.
6T jatkaa vielä. Siitä tuleekin sitten elokuussa ainoa lisäkirjainlinja. 6T:n tulevaisuus on sidottu Telakkakadun raitiotiehen – siinä vaiheessa, kun 6 alkaa kulkea Telakkakatua Eiranrantaan, on T-vuorot tarkoitus lopettaa. Tapahtuuko tämä sitten jo syksyllä 2018 vai myöhemmin, sitä emme vielä tiedä. Veikkaisin, että myöhemmin. Veikkaisin myös, että jonkinlainen korvaava järjestely Länsiterminaaliin tulee, vaikkei siitä vielä ääneen puhutakaan. Ehkä sitten yrityksen ja erehdyksen kautta.
"Puolet asunnosta on oltava kylpyhuonetta siltä varalta, että sinne tulee joskus joku invalidi suihkuun."
– Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa
Tämähän on mielenkiintoinen tieto, kiitos! Missä nämä vaunut sitten kääntyisivät ympäri? Ajaisivatko seiskan reittiä Länsiterminaalilta Liisankadulle asti, ja sieltä sitten Kaisaniemen kautta Kaivokadulle ja takaisin Länsiterminaaliin?
Minusta Hakaniemessä Arenatalolla kääntyvä linja olisi helpommin hahmotettavissa ja myös hyödyllisempi. Mutta se edellyttäisi varmaankin jonkinlaisia toimenpiteitä Toiselle linjalle, ettei olisi niin paljon autoja pysäköitynä kiskoille.
Osaatko kertoa, miltä tuo Telakkakadun raitiotien rakennusaikataulu ja käyttöönotto tällä hetkellä vaikuttavat?
"Puolet asunnosta on oltava kylpyhuonetta siltä varalta, että sinne tulee joskus joku invalidi suihkuun."
– Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa
En ole ihan selvillä suunnitelman yksityiskohdista, mutta tällä rataverkolla kääntö olisi varmaankin juuri reittiä Kaivokatu-Kaisaniemenkatu-Liisankatu-Snellmaninkatu-Aleksanterinkatu-Mikonkatu-Kaivokatu. Olen tosiaan kuullut vain yhteydestä Rautatieasema-Länsiterminaali. Hakaniemeenkin asti menemiselle voisi olla perusteita, mutta jos se on seiskan versio, silloin reitin pitäisi minusta kulkea normiseiskan reittiä Krunikan lenkin kautta, jolloin vain Hakaniemeen asti meneminen taas ei olisi enää kovin hyödyllistä, kun matkanteko on niin hidasta. Seiska ei ole muutenkaan hyvä linja keskustan läpi matkustamiseen juuri tuosta syystä.
Telakkakadun raitiotien valmistumisaikataulusta itselläni ei ole tietoa, mutta kaikissa HSL:n materiaaleissa siihen on varauduttu jo ensi vuodelle enkä ainakaan ole kuullut viivästyksistä.
Voiko sen tosiaan numeroida 7T:ksi, kun linja ei kulje kuin osan matkasta? 4T:kin muutettiin 5:ksi kun se katkaistiin keskustaan.
Toisaalta ei ole vapaita numeroita enää alle 11 ja tuskin laajentavat raitiosarjaa ennen Kruunuvuorta tai Kalasatamaa eikä varsinkaan väliaikaiselle linjalle. Se, että loppuuko nykyisenlainen linjojen ruuhkautuminen kolmella linjalla, on asia erikseen sekä myös se laskevatko matkustajamäärät kun Viro nostaa alkoholiverotustaan. Jos terminaalilinjaa kuitenkin tarvitaan tulevaisuudessa yksi vaihtoehtohan olisi että Länsiterminaalin satamalinja olisi 5L ja Katajanokan 5K. On kyllä sekin seikka, että Jätkansaaren valmistuttua Länsiterminaalin lisälinjaa kannattaa liikennöidä ennemmin Ruoholahden metroasemalle kuin Rautatietorille ja niin lyhyt linja hoituu paremmin bussilla kuin ratikalla, varsinkin kun Ruoholahden asemalla ei ole kääntöpaikkaa.
Niin onhan 0 vapaana ja se sopisi väliaikaiselle linjalle hyvin.
Edellisen kerran numero 11 on ollut käytössä nimenomaan väliaikaisella ratikkalinjalla. 1.-2.12.2012 Ruoholahdesta Paavalin kirkolle, metron korvausta.
T: Tuomas Lehti
Rattiriemua-blogini, Facebook-seinäni
Kirjoitan tällä foorumilla yksityishenkilönä enkä minkään yhtiön, yhtymän, yhdistyksen tms. edustajana.