Paperilla yksi lisävaihto Leppävaarassa ei kuulosta pahalta mutta käytännössä se toi aina 5-10 min lisää matka-aikaan, koska 510/550 oli hitaampi kuin 512A. Kun siis joka päiväinen matkaketjuni Otaniemeen oli:Alunperin kirjoittanut vristo
1) Kannelmäessä Kitarakujalta noin 1 km fillarilla Kehä I:n varteen pysäkille "1609 Klaneettipolku"
2) Bussi 512 on saattanut mennä jo etuajassa (erittäin tavallista) tai tulee 10 min myöhässä pysäkille. Mikäli se on mennyt etuajassa, 30 min odotus seuraavaan. 540 ei edes pysähdy tässä joten jos haluaa välttää 30 min odotuksen niin joutuu pyöräilemään 1km lisää Kehä I:n Prisman pysäkille, jossa 540 pysähtyy.
3) Leppävaarassa vaihto jossa hukkantuu 5-10 min verrattuna suoraan 512A-yhteyteen
Kun tämän matkan teko oli näin epävarmaa ja tuskallista niin Kannelmäessä asuessani huomasin aika nopeasti että menen mielummin autolla Otaniemeen, vaikka en pidä autoilusta lainkaan. 512A-yhteyden loppuessa se ei olisi enää edes tiukka paikka kumpi kulkumuoto valita.
Viimeisin muokkaaja Jufo; 06.07.2013 kello 19:13.
Millainen on kohtuullinen yhteys? Siitä kun ei tietääkseni ole mitään valtakunnallista direktiiviä olemassa? Itse asiassa ruuhkassa harvemmin saa 550 odotella tuon 5-10 minuuttia. Ymmärtääkseni ruuhkassa vuoroväli on 5 minuuttia tai alle. Keskellä yötä ei 512A ole ikinä kulkenutkaan. Myöskään aikatauluja tai reittejä harvemmin suunnitellaan sen mukaan pääseekö ihminen X pysäkiltä X paikkaan X kello X.
Ongelma on ehkäpä se, että ihminen X ei voi luottaa siihen, että pääsee pysäkiltä X paikkaan X kello X, koska...
- kulkuväline X tulikin jo kello X-2
- kulkuväline X lähtikin vasta kello X+3
- kulkuvälineellä X on niin hauskaa yhdessä kulkuvälineiden Y ja Z kanssa, että nämä päättivät kulkea peräkanaa, jolloin vuoroväli Æ olikin Potnapekkavuoroväli Ø
:P
Matkustajat, tehkää kasoja kadun reunaan!
Itse asiassa HSL:llä on aika paljonkin paperia siitä, minkälainen palvelutaso mihinkin paikkaan tulisi tarjota ja mitä juuri tarkoittaa "kohtuullinen yhteys" milloinkin. Täältä voi aloittaa: http://www.hsl.fi/FI/mikaonhsl/julka...2012_netti.pdf
Liityntäpyöräily ei ole kovin käytännöllistä talvella, sateessa, jos on kantamuksia tai jos on kova kiire, joten jokin parempikin yhteys kuin 2 kilometrin liityntä polkupyörällä suuren asuinalueen ja keskeisen työpaikka-alueen välillä olisi mielestäni perusteltua olla olemassa.
Jeps, käytinkin aikoinaan paljon "M-juna Huopalahteen + 550" -komboa, koska se toimi myös hiljaisempina aikoina. Mutta silti siinä oli tämä elementti, että yhdensuuntaiseen matkaan kului poikkeuksetta se 30-45 min kun suoraan Kehää 512A:lla pääsisi 15 minuutissa.
En tullut ajatelleeksi tuota uutta "M-juna + 552" -komboa. 552 näyttäisi ainakin paperilla suoriutuvan Huopalahdesta Otaniemeen noin 10 minuuttia nopeammin kuin 550, joten myönnän, että tämä saattaa olla uusi toimiva yhteys tälle välille.
En minä Hsl-alueesta tuossa maininnut, vaan koko maasta. Toki ymmärrän sen, että ottaa päähän kun se oma kiva bussilinja joka tietenkin on se kaikkein tärkein ei nyt menekkään juuri niin kuin itse haluaisi.
Mutta asiaan.. Mielestäni nuo uudet linjat ovat varmasti ihan hyviä ratkaisuja jos ajatellaan ISOMMALLE ASIAKASSEGMENTILLE tulevia hyötyjä. Sinäänsähän 35:n reitti Leppävaara-Matinkylä on ollut siinä mielessä turha, koska Leppävaara-Matinkylä välin pääsee paljon nopeammin 550+112,132,503 jne. Se, että linjan 5 reitti muutetaan kulkemaan Suurpellon kautta on selvästi askel kohti ma-su liikennöintiä, josta taisi jossain liikennöintisuunnitelmassa olla jo maininta. Se aikanaan tavallaan korvaa sitten tuon linjan 35..
Tyhmä ei se joka myy, vaan se joka ostaa.
On ymmärrettävää, että hiljaisen ajan liikenne tarvitsee laajemman reitin ollakseen järkevä. Mielestäni 633N on hyvä esimerkki siitä. N-versio on varsin kattava, mutta matka-aika esim. Vallinojalta Helsinkiin on kohtuullinen kun muu liikenne sujuu N-version aikaan melko sujuvasti. Lisäksi linjalla pääsee laajalta alueelta mm. Peijaksen sairaalaan.
Suoraan kehää kulkevalla h54:llä ei ollut viimeksikään myöhäisen illan lähtöjä - eikä pahemmin aikaisenkaan illan, sillä kyseessä oli ruuhkalinja. Jos keskustelemme nimenomaan suoraan kehää kulkevasta 54:stä, suretko siis lähtöjä, joita ei koskaan maailmanhistoriassa ole ajettukaan?
Kunhan mainitsin, että uudistuksessa poistuvat linjan iltalähdöt. Toki lähdöt sinänsä ovat olleet uusia, mutta mielestäni tarpeellisia. Reitti yleisestikin on sellainen, ettei korvaavia yhteyksiä ole. Miksei siispä edes kaikkein kiemurtelevinkaan versio 554K palvele puolenyön jälkeen? Pitääkö käytännössä omistaa auto? Eikä viitsitä palvella yhdelläkään linjalla iltaisin/viikonloppuisin Kehä 1:n vartta (kokonaisuudessaan), ei se mitään korpea ole.
Keitä se linja siellä Kehä I:n varressa palvelisi? Minä en ainakaan usko, että jossain Pakilan omakotialueen laitamilla on kovin suurta kysyntää poikittaiselle pikalinjalle joskus pikkutunneilla. Ei jokerikaan taida kovin suurilla kuormilla myöhäisillan lähdöillään kulkea, vaikka sen reitti sentään kulkee asutuksen keskellä.
Kyseessä on koko viikonloppu sekä arkitarjonta illalla 21-1 välillä eikä missään vaiheessa ole puhuttu yön pikkutunneista. Nimenomaan asuinalueellehan pitäisi tarjota poikittaista joukkoliikennettä myös viikonloppuisin, kun taas työpaikka-alueet voidaan jättää virka-aikojen ulkopuolella vajaatarjonnalle. Reitin varrella on myös viikonloppukohteita kuten kirkko, siirtolapuutarha ja uimaranta. Toki asutus on pientalovaltaista, mutta tiivistä sellaista molemmin puolin Kehää.