Taas on HSL:n tiedotus ja poikkeusjärjestelyt kokeessa..
Nobina Finland Westin liikenne pysähtyy perjantaiksi kuljettajien ulosmarssin vuoksi. Ylen uutinen
Taas on HSL:n tiedotus ja poikkeusjärjestelyt kokeessa..
Tyhmä ei se joka myy, vaan se joka ostaa.
Pahiten lakosta taitaa kärsiä Pohjois-Espoo ja Mankkaan alue. Tällaiset melko peräkkäiset lyhyen varoitusajan lakot eivät todellakaan tee hyvää joukkoliikenteen maineelle! Matkustajat alkavat pitää joukkoliikennettä kovin epäluotettavana vaihtoehtona kun mielenilmauksia tulee usein. Tänä vuonna ollut jo Veolian kaksi lakkoa ja VR:n lähiliikenteen mielenilmaus, nyt vielä nobina. Mikä firma seuraavaksi?
Ja ajamattahan jää todella monta linjaa..
Espoon linjat: 3, 5, 10, 15, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 51, 65, 70, 71, 82, 85, 86, 87, 88, 533, 543
Vantaan linjat: 43, 45
Helsingin linjat: 20N, 21V, 65A, 66A (osa vuoroista)
Seutulinjat: 107, 109, 112, 121, 122, 158, 160, 165, 206, 212, 213, 231, 247, 248, 270, 315, 324, 345, 435, 474
Viimeisin muokkaaja Karosa; 07.11.2013 kello 20:55. Syy: 20N lisätty
Kirjallinen varotus jokaselle lakkoilijalle. Jos autoalalle menee, niin se on tiedettävä millasta työ on - turha rutista.
No matkustaja ymmärtää myös, että kuljettajilla ei ole kauheasti muuta tapaa mielenilmauksiin kuin lakko. Myös ehkä sinä sen ymmärrät? Jos matkustaja tai sinä ei ymmärrä niin on ymmärtämättä. Onhan tässä nyt vielä Helsingin Bussiliikenne, Pohjolan Liikenne, Åbergin Linja, Tammelundin liikenne sekä Taksikuljetus. Lisäksi tässä nyt on muillakin aloilla lakkovaroituksia annettu sekä lakkoja ollut. Onhan esimerkiksi ilmailualallakin lakkoja ollut sekä lakkovaroituksia annettu, ja silti ihmiset vain lentää. Itse en ainakaan sen perusteella pidä lentoliikennettä epäluotettavana.
Tyhmä ei se joka myy, vaan se joka ostaa.
Mulla ei oo koskaan autohommissa ollut kiveenhakattuja vuoroja ja olen sen asian kanssa elänyt. Kyllä muittenkin on se tällä alalla uskottava.
Kyllä mä ymmärrän että mieltä osoitetaan kun siihen on aihetta, ei oikeuksia saa polkea! Sitä mä en ymmärrä minkä takia jokaikinen kerta lakkoon mennään todella lyhyellä varoajalla, käytännössä ilmoitus tulee edellisenä iltana että lakko alkaa aamulla! Mielenilmauksen tulisi kohdistua työnantajaan, mutta tällainen menettely on erittäin harmillista matkustajien kannalta. olisiko liikaa vaadittu ilmoittaa lakosta vaikka edellisen päivän aamuna jolloin ihmisillä olisi edes hieman paremmin aikaa suunnitella miten pääsee töihin seuraavana aamuna. Eli, jos lakko alkaa Pe-aamuna, niin ilmoitus yleisölle hyvissä ajoin To-aamuna. Kyllä näihin lakkotilanteisiinkin jotain pelisääntöjä tarvittaisiin.
No eihän. Tässä on malliesimerkki siitä kuinka lakko kuuluu järjestää. Mahdollisimman myöhään ilmoitus jolloin työnantaja ei ehdi tekemään asialle yhtikäs mitään. Jos asia olisi ilmoitettu aikaisemmin niin työnantaja olisi ties mitä kepulikonstijuttuja ehtinyt tehdä. No nyt ei ehtinyt ja hyvä niin. Kyllä yleisen järkitason omaava ihminen osaa vallan hyvin suunnitella edellisenä iltana että kuinka mennä töihin tai kouluun seuraavana aamuna. Jos ei nyt syystä tai toisesta osaa, niin hommahan menee vielä helpommaksi ja jää kotiin.
Viimeisin muokkaaja Aleksi.K; 07.11.2013 kello 20:58.
Tyhmä ei se joka myy, vaan se joka ostaa.
Näinhän sen tosiaan kuuluu mennä, muuten ei lakosta kyllä hyödy kukaan. Joka tapauksessa Nobina yrittää kuitenkin saada Ylen uutisen mukaan mahdollisimman monta kuljettajaa aamulla töihin. Täysin varmasti ajamattomaksi jääviä vuoroja ei siis tietäne vielä kukaan.
Tyhmä ei se joka myy, vaan se joka ostaa.
Minä en ymmärrä, miten kenenkään oikeuksien polkemista tai epävarmuudessa elämistä voidaan perustella alaan kuuluvana asiana. Tein eräässä firmassa varastomiehen, lähetin ja keikkatyöläisen tehtäviä kk-palkalla kaikkina kellonaikoina, pahimmillaan yli 70 h viikossa ja 12:na päivänä peräkkäin. Lisiä ei tietenkään herunut, eikä oikeastaan vapaapäiviäkään, joita luvattiin korvaukseksi menetetystä vapaa-ajasta. Pomokin tiesi sanoa, että "tällainen nyt vaan kuuluu alaan". Puoli vuotta jaksoin, sen jälkeen burnout piti pari vuotta kortistossa.