Matkustin äsken Metrojunassa, joiden vaunut oli saanut sisältä uuden värin: harmaata joka puolella. Kyllä vanha vaaleanruskea oli paljon parempi, mutta makuja on monia.
Ehkä harmaan värin valinta perustuu johonkin käytännöllisyyden syyhyn - en tiedä. Mutta ehkä täällä joku tietää.
Espoon Erikoistalousalue
Arvoni ovat vihreitä, kun taivaalle puhaltaa musta savu. https://www.instagram.com/reel/CkToE...d=MDJmNzVkMjY= (herlevi motorsport)
M100 värikoodi ei tiedossa (ks alla)
M200 RAL 2001
M100 värille ei ole nykystandardeilla määritettävää värikoodia eikä alkuperäinen värikoodi ole minulla tiedossa. Pigmentit ja niiden sekoitusjärjestelmä on muuttunut niiltä ajoilta kun M100 väri on määritetty ja siksi suoraa vastinetta ei ollut enää esim. M200 sarjaa hankittaessa. M200:een jouduttiin siksi valitsemaan RAL väri, ja jostain syystä valittiin RAL 2001, joka on liian keltainen. Ensimmäisen vaunuparin saavuttua varikolle oli kuulemma heti todettu (aluksi vitsillä), että väri on väärä, mutta kun M100 ja M200 olivat vierekkäin hallissa niin väriero vahvistuikin. Itse epäilen, että virhe on voinut tapahtua RAL värikoodien nimien perusteella, koska 2001 on "punaoranssi", jota on pidetty Helsingin metron värin nimenä.
Edellisellä peruskorjauskierroksella M100 maali tehtiin erikoissekoituksena, että siitä saatiin mahdollisimman oikea. Toki vertailukohtana oli käsittääkseni jokseenkin kulunut ja himmentynyt maalikerros, eli välttämättä ei ole kyse ihan alkuperäistä vastaavasta väristä. RAL värikartastossa lähimpänä on RAL 2002, joka onkin ollut perusteena valinnalle M300:n väriksi. Toki silloinkin on vertailukohtana ollut enemmän tai vähemmän kulunut maalipinta. RAL värin käyttäminen on niin paljon helpompaa, että maalin sekoittaminen käsin tälläkin korjauskierroksella ei ollut enää vaihtoehtojen joukossa kun M300:lle oli kuitenkin jo oikeampi väri valittuna.
Aiemmassa viestissäni on muuten lipsahtanut vahingossa M300:lle värikoodiksi RAL 2003, joka on siis väärä.
Viimeisin muokkaaja MaZo; 25.05.2022 kello 00:13.
M300:n väri on vielä ihan ok, mutta monet metroasemien opasteet eivät ole oransseja vaan punaisia (esim. Länsimetrossa). Miksei niihin valittu samaa RAL 2002:ta?
Tästä tulee mieleen, että taustavalaistun opasteen väri ei välttämättä näytä samalta vaikka se olisikin sama. Samoin käytetty materiaali ja värjäystapa voi vaikuttaa siihen, miltä väri näyttää. En siis itse tiedä, onko kaikkialla uusissa paikoissa periaatteessa käytössä sama väri vai ei.
Taustavalaistujen opasteiden teippauksissa käytetään minun käsittääkseni erilaista värijärjestelmää, eli RAL koodeilla ei löydy suoraa värejä ja siksi niissä voi olla eroa. Tarkemmin en kuitenkaan tunne opasteiden värivalintoja.
Tämä on myös huomion arvoinen asia ja taustavalaistuissa kylteissä asia on monimutkaisempi kuin maalatuissa pinnoissa.
Metron opastusjärjestelmän suunnitteluohjeessa taustavalaistujen taulujen väri on määritelty näin: "Etupinnan taakse liimataan valu-PVC valomainoskalvo (esim. 3M-3630 tai Oracal 8800 [+kalvotunnus] tai vastaava), jossa opasteen grafiikka on leikattu auki. Tämän taakse liimataan valkoinen valu-PVC valomainoskalvo."
https://www.hel.fi/hel2/hkl/opasteet...itteluohje.pdf
Sivun 6 taustavalaisematon opastekin on punainen eikä oranssi kuten M300. Taustavalaistuista opasteista on saatu kyllä suunnilleen samanvärisiä kuin taustavalaisemattomista, muttei ole ilmeisesti yritettykään saada suunnilleen M300:n värisiä tai muunkaansävyisiä oransseja. RAL-värikoodeista ei ainakaan vastaavaa punaiselta näyttävää "oranssia" löydy. Toivottavasti seuraavan uudistuksen yhteydessä saadaan oranssit opasteet takaisin, koska se on Helsingin metron perinteinen väri.
Nyt menee sekaisin metrolinjan ja metrovaunun värit.
Helsingissä metron opastusjärjestelmän väri on valittu siten, että se on punainen linja. Tarkoitushan oli tehdä vihreä linja pohjois-etelä-suuntaisesti, jossa opasteet olisivat olleet vihereitä.
https://www.slideshare.net/rasmus/na...n-metrolla1974
Punaisesta linjasta tuossa tosiaan puhutaan, mutta väri oli tuossa alkuperäisessä tiedotteessa paljon oranssimpi kuin nykyään (eikä sitä haalistumisen tai muiden syiden vuoksi voinut yleensä punaiseksi kutsuakaan). Siksi nuo nykyiset täysin punaiset opasteet kiinnittävät huomiota. HSL:n tai HKL:n sivuilla ei ole puhuttu punaisesta linjasta ja tässäkään tiedotteessa ei mainita, että opasteet ovat tarkoituksella punaisia: https://www.hsl.fi/hsl/uutiset/uutin...hsln-ilmeeseen.
Metron punaisen linjan maalattu opasteväri on nimeltään punaoranssi RAL 2002. Katso opasteohjeen sivut 47 ja 48.
Väri on sama kuin alkuperäisessä metron opastussuunnitelmassa 70-luvulta. Tuo skannattu opas on todennäköisesti ajan saatossa haalistunut tai skannauksessa sävy muuttunut.