Automaattinen metro

Noita automatic people movereita on tosiaankin esimerkiksi maailman lentokenttien eri alueiden liikenteessä jo paljon. Itse olen matkustanut sellaisilla ainakin Hongkongissa ja Singaporessa. Lisäksi ainakin Singaporessa on samanlaisia systeemeitä myös normaalin julkisen liikenteen yhteydessä, "minimetroina", kuten aiemmin totesin. Toki Singaporen kyky investoida tuollaisiin ratkaisuihin on aivan eri kokoluokkaa, kuin esim. YTV-alueen kaupunkien.

Minä näen ainakin muutaman eron kuljettajallisen tai automaattisen, mutta laiturivalvojalliseen metrosysteemin, välillä. Kuljettajien työaikalait säätelevät metrojunien liikkumisia. Kun kuljettaja on on junassa, on hänellä oltava lakisääteiset toipumis- ja lepoajat, hänen työpäivänsä pituus määräytyy olemassa olevien työehtosopimusten mukaan. Kuljettajan täytyy käydä luonnollisilla tarpeillaan, hänen pitää syödä eikä hän saa ajaa tiettyä määrää enempää päivässä. Tuo metrojuna kulkee noiden asioiden mukaan, sillä onhan se tuon kuljettajan mukana seuraava työkalu. Laiturilla, kopissaan istuva junavalvoja, "asemapäällikkö" (pidän tuosta nimikkeestä), seuraa junien kulkua monitoreistaan ja tietysti myös suoralla näköyhteydellä laiturille. Olette oikeassa, että heitä tarvitaan asemilla kaksi (ainakin vilkkaimpina aikoina), jotta ovien ja muiden toimintaa voidaan tarkasti valvoa. Tällöin tuon metrojunan kulkemiseen eivät kuitenkaan vaikuta tuon laiturilla valvovan "junavalvojan" työajat ja lepoajat. Toki heidänkin pitää päästä välillä tauolle ja mm. syömään, mutta nuo asiat eivät vaikuta niin suoraan metrojunien kulkemiseen. Esimerkiksi junien kääntöajat pääteasemilla voivat olla lyhyet (ei tarvita kuljettajan tupakkataukoa) ja metrojunien kapasiteettia eli sen pituutta voidaan muokata paremmin kysyntää ja tarvetta vastaamaan. Liikenteen päättyessä junia voidaan säilyttää varikoiden lisäksi vaikkapa tunneliasemilla ja muilla kääntöpaikoilla. Siten liikenne voidaan taas aloittaa tehokkaammin, kun junat ovat jo valmiiksi "linjalla". Periaate on, että junat kulkevat tehokkaammin, eikä niiden tarvitse piitata kuljettajistaan, heidän tekemisistään tai tekemättä jättämisistään (tämä ei ole millään muotoa epäluottamuslausen tms. HKL:n ammattitaitoisille metronkujettajille), niin paljoa.
Kuten totesin, niin varmasti tulee ongelmia ja pulmia matkalla tuon automaattiajon käyttöönoton jälkeen. Uskon kuitenkin, että nuo ovat täysin ratkaistavissa. Yksi mahdollinen ongelma on varmasti ilkivalta ja mm. tahallinen junan pysäyttäminen jollain esinellä tms. joka heitetään radalla. Minusta sanktiot tuollaisesta pitää vain olla niin kovat, että ne jo toimivat peloiteena.

Mitä tulee pintaliikenteen säästöihin automaattimetron käyttöönoton jälkeen, niin ehkäpä siellä olisikin jo aika joihinkin muutoksiin ja rationalisointiin. Esimerkiksi usein peräkkäin ja hitaasti keskustassa kulkevat Lauttasaaren heilurit (h65A/h66A) eivät ole mielestäni järkevällä pohjalla. Palautetaan nuo linjat Rautatientorille ja perustetaan Lauttasaaren Vattuniemeen menevä linja h21, jonka päätepysäkki keskustassa olisi Elielin aukio tai Kampin Espoon terminaali. Tosin vuonna 2011, jolloin automaattimetro otettaneen käyttöön voi olla, että Länsimetron rakentamispäätös on todellisuutta ja Lauttasaari sekä Koivusaari ovat jo osa Helsingin metroverkkoa. Linjan h55:n keskustan pään voisi korvata jollain raitiolinjalla (oli jo aikanaan; Lapinlahdenkadulla on vieläkin jälkiä entisistä ratikkaraiteista); nythän kiskot tulevat Kamppiinkin. Ja niin edelleen.

Minusta periaate YTV:n ja Helsingin alueen joukkoliikenteessä tulee olemaan se, että pitemmät eri alueiden väliset matkat kuljetaan raskaalla raideliikenteellä, kuten mertolla ja kaupunkijunalla (joka sekin voi olla osa metrojärjestelmää). Keskustassa ja kantakaupungissa kuljetaan ratikalla, jonka linjastoa laajennetaan korvaamaan nykyisiä bussilinjoja. Bussiliikenne toimii lähinnä syöttöliikenteessä ja yöliikenteessä. Myös joitain pidempiä heilurilinjoja voidaan bussiliikenteellä järjestää.

En pelkää muutoksia ja suhtaudun positiivisesti myös automaattimetroon. Kunhan se vain suunnitellaan ja toteutetaan hyvin, eikä jätetä hommia puolitiehen.
 
Viimeksi muokattu:
vristo sanoi:
Kuljettajien työaikalait säätelevät metrojunien liikkumisia. Kun kuljettaja on on junassa, on hänellä oltava lakisääteiset toipumis- ja lepoajat, hänen työpäivänsä pituus määräytyy olemassa olevien työehtosopimusten mukaan. Kuljettajan täytyy käydä luonnollisilla tarpeillaan, hänen pitää syödä eikä hän saa ajaa tiettyä määrää enempää päivässä. Tuo metrojuna kulkee noiden asioiden mukaan, sillä onhan se tuon kuljettajan mukana seuraava työkalu. Esimerkiksi junien kääntöajat pääteasemilla voivat olla lyhyet (ei tarvita kuljettajan tupakkataukoa).
Kyllä kuljettajia saadaan ajovalmiuteen niin paljon, että enemmin liikennöintitaajus tulee vastaan muista syistä (turvalaitteet, radan kunnossapito). Kuljettaja vaihtaa junaa päivän aikana 10-11 kertaa, joten se ei ole "oma juna" siinä mielessä. Ruoholahden kääntöraiteella ruuhka-aikana kuljettajan vaihto -> juna lähtee käännöltä heti kun kuljettaja on astunut ohjaamoon. Jos sen sijaan tarkoitit kustannustehokkuutta, niin siinä mainitsemasi asiat varmaankin pätevät.

vristo sanoi:
Laiturilla, kopissaan istuva junavalvoja, "asemapäällikkö" (pidän tuosta nimikkeestä), seuraa junien kulkua monitoreistaan ja tietysti myös suoralla näköyhteydellä laiturille.
Olisiko ajatuksessasi lisäksi keskusvalvomo http://www.saunalahti.fi/~ahellm1/metro/picts/valvomo.jpg, vai käyttäisikö asemapäällikkö myös liikenteenohjauslaitteita?

vristo sanoi:
Olette oikeassa, että heitä tarvitaan asemilla kaksi...
Automatisointia perustellaan myös henkilöstökulujen pienenemisellä. Jos jokainen asema miehitetään, ei säästöä synny (17 asemaa, nyt 11 junaa).

vristo sanoi:
Liikenteen päättyessä junia voidaan säilyttää varikoiden lisäksi vaikkapa tunneliasemilla ja muilla kääntöpaikoilla. Siten liikenne voidaan taas aloittaa tehokkaammin, kun junat ovat jo valmiiksi "linjalla".
Tässä linjalla säilyttämisessä on ongelma: Miten ratakunnossapito tapahtuu yöllä jos asemilla on junia? Vaihteita ei ole tulossa lisää. Lisäksi junien kunnollista siivousta ja alustantarkastusta ei pystytä tekemään asemilla.

vristo sanoi:
Periaate on, että junat kulkevat tehokkaammin, eikä niiden tarvitse piitata kuljettajistaan, heidän tekemisistään tai tekemästä jättämisistään, niin paljoa.
Tehokkuuden lisäksi painottaisin turvallisuutta. Häiriötilanteessa kuljettajan tekemisiä alkaa usein tulla ikävä. Päivittäin on tilanteita, jossa videokuvaa valvomonmonitorista seuratessa tulee mieleen, että miten ihmeessä tämäkin tilanne sitten hoidetaan kun kukaan ei ole paikalla. Minusta nykyinen infrastruktuuri on semmoinen, että junassa on syytä olla henkilökuntaan kuuluva mukana. Tämä esimerkiksi sen varalta, että tapahtuu jokin poikkeustilanne jossa juna täytyy tyhjentää ja matkustajat ohjata turvallisesti pois radalta/tunnelista. Asia korostuu jos tyhjennyksellä on kiire (tulipalo/muu savunmuodostus). Muussa tapauksessa pitää tehdä rakenteellisia ja teknisiä ratkaisuja infraan. Tähän ei ole varattu rahaa. Ennustan, että pelastusviranomaisella on vielä sanansa sanomatta...

vristo sanoi:
Kuten totesin, niin varmasti tulee ongelmia ja pulmia matkalla tuon automaattiajon käyttöönoton jälkeen. Uskon kuitenkin, että nuo ovat täysin ratkaistavissa. Yksi mahdollinen ongelma on varmasti ilkivalta ja mm. tahallinen junan pysäyttäminen jollain esinellä tms. joka heitetään radalla. Minusta sanktiot tuollaisesta pitää vain olla niin kovat, että ne jo toimivat peloiteena.
Kyllä automaattilaitteisto itsessään varmaankin toimii. Matkustajien kanssa se ei kuitenkaan toimi siten kun ajateltu (lyhyemmät vuorovälit). Suomalaisesta kansanluonteesta johtuen matka-aika tulee kasvamaan johtuen esim. ovien väliin tunkemisesta sekä laiturin reunan ja radan esteettömyyttä valvovan laitteiston tahallisesta häirinnästä. Nyt päästään 21 minuutissa Ruoholahdesta Vuosaareen. Näinköhän päästään alle 30min kun automaatti on päällä?
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
vristo sanoi:
Esimerkiksi usein peräkkäin ja hitaasti keskustassa kulkevat Lauttasaaren heilurit (h65A/h66A) eivät ole mielestäni järkevällä pohjalla. Palautetaan nuo linjat Rautatientorille...
Tarkemmin ajatellen tuonkin voisi hoitaa niin, että linja h66 olisi liityntälinja Käpylän asema (jossa uusi liityntäbussiterminaali)-Länsi-Pakila. Samaan terminaaliin voidaan päättää myös linjat h62 (vai hoitaisiko h66 tämänkin?), h64, h67, h70v sekä h72. Myös Vantaan seutulinjoja voidaan järjestellä uudelleen liintyntälinjoiksi metromaiselle kaupunkiradalle (jota mieluummin kehittäisin metroksi, kuten olen monasti todennut jo). Tosin, noita linjoja voidaan varmasti järjestellä uudelleen. Linjan h65 pohjoinen pää olisi korvattuna osittain vaikkapa raitiolinjalla (minusta tuo näytti sisältyvän noihin Ratikka 2015-suunnitelmiin). Mäkelänkadun, Koskelantien sekä Käpylän joukkoliikenne hoidettaisiin siis raitioliikentellä. Vai olisiko se tunnelimetro sinnekin suuntaan mahdollinen? Uskon, että näitä vaihtoehtoja pähkäillään kovasti tuolla HKL:n suunnitteluyksikössä ja toivottavasti yhteistyössä YTV:n kanssa.
 
Markku K sanoi:
Kyllä kuljettajia...(koko teksti)...automaatti on päällä?
Hyvä Markku! Oli mukavaa saada ammattilaisen mielipide, minulla oli maalikon mielipide, vaikka olen minäkin HKL:llä työskennellyt (mutta aivan eri manuaalisen liikennejärjestelmän piirissä. Jatketaan turinointia ja te ammattilaiset automaattimetron kehittämistä. Toki minä hyväksyn entisenlaisen kuljettajallisenkin systeemin. Katsotaan, kuinka asiat kehittyvät nyt päätöksen jälkeen.

Liikenteenohjaus olisi toki keskusvalvomossa. Asemakohtainen laiturivalvonta olisi niistä vastuussa olevien "asemapäälliköiden" harteilla. Hänen tehtäviin kuuluisivat junien ovien toiminnan (ja tarvittaessa niihin puuttuminen tai niiden ohjaus kokonaan) sekä matkustajien turvallisuuden valvonta. Lisäksi asiakaspalvelua, jos siihen on mahdollisuus.
 
Viimeksi muokattu:
Olen Markun kanssa samaa mieltä suomalaisten kansanluonteesta. Pari kertaa olen nähnyt, kun joku kaistapää on syystä tai toisesta seissyt laiturin reunalla ja päässyt metron tönäisemäksi. Kummallakin kerralla vaikutti vähän tahalliselta teolta. Toisella kertaa taisi joutua jopa junan alle. Muistaako kukaan kevään tapahtumaa Rautatientorilla? Media ei paljonkaan asiasta hehkuttanut. Hesarikin taisi jättää uutisen painamatta.

Kerran näin, kun pojat retuuttelivat toisiaan ja yksi kannatteli toista raiteiden yläpuolella vaikka näyttötaulussa metron saapumisaika oli minuutti. Tällaisissa tapauksissa voi käydä huonosti. Anteroko sen sanoi, että pitäisi automatisoida myös ihmiset, jos metro automatisoidaan. Näin se on eikä siitä voi edes väitellä. Nytkin Helsingin metro myöhästelee näiden ovien väliin jäävien ihmisten vuoksi. Ja näin käy päivittäin. Vaikka kyse ei ole välttämättä kuin muutamasta sekunnista, niin se tuntuu myös perässä tulevissa junissa. Inhottavaa, kun metro jää tunneliin odottamaan valoihin. Tämän takia kuljen ratikalla.
 
Laituriovet ja pinta-asemille matalammat laituriportit ovat ratkaisu. Tulevien metrojunien pitää olla mahdollisimman samankaltaisia niiden ovien paikkojen suhteen (jos M100 ja M200 ovien kohdien ero on niin huomattava). Näin on muualla maailmassa, joissa laituriovet ovat käytössä.
 
Pakko myöntää, meikäläinen jäi kerran Siilitieltä täpötäyteen metrojunaan noustessani laukustani oven väliin. Turistina oletin, että ovi ei sulkeutuisi väkisin, vaan siinä olisi hissimäisesti "kissansilmä" katsomassa, ettei ketään ole välissä. Ovi kuitenkin meni kiinni, ja pelkäsin jääväni puristuksiin viimeistään Itäkeskukseen saapuessamme. Ihmettelin, että kuljettaja ei huomannut mitään, eikä missään ollut mitään, millä oven olisi saanut helposti auki. Onneksi kanssamatkustajani auttoivat minua avaten väkisin ovet, jolloin pääsin kauhusta tärisevänä laukkuineni sisälle vaunuun.

Miten olisi käynyt tunnelissa, jos laukkuni olisi vastaavasti jäänyt väliin? Olisiko ollut vaaraa jäädä puristuksiin? Automatisoidussa tunnelimetrossa asemapäälliköt olisivat ainakin havainneet vaaratilanteen ja vetäneet hätäjarrusta.

Metrojunat siis tarvitsevat hissimäisen turvajärjestelmän oviinsa joka tapauksessa, tuli automatisointia tai ei.
 
ultrix sanoi:
Miten olisi käynyt tunnelissa, jos laukkuni olisi vastaavasti jäänyt väliin? Olisiko ollut vaaraa jäädä puristuksiin? Automatisoidussa tunnelimetrossa asemapäälliköt olisivat ainakin havainneet vaaratilanteen ja vetäneet hätäjarrusta.

M200-sarjan metroissa on oven vieressä hätäjarru. Niitä asennellaan myös paraikaa vanhempien vaunujen ovenpieliin ja muutamassa nämä jo onkin. Siitä voi vetäistä, mikäli jää väliin. Eli selvästikin on huomattu suomalaisten meno metroliikenteessä. Ennenhän hätäjarruja on ollut vaunujen päädyssä, täysin väärässä paikassa. Koskaan en ole nähnyt, että joku ilkeyksissään vetäisi jarrun päälle, mutten myöskään vaaratilanteessa ole tätä nähnyt. Tarkoitus kuitenkin olisi, että matkustajakin voisi sitä vetäistä. Miksei kukaan vetänyt, kun jäit väliin?

Ovet taas olisi yksi este lisää automatisoinnissa. Suomalainenhan jää turvaoven ja metron oven väliin. Sitten ei ainakaan pääse metro liikkeelle. En oikein tiedä, minkälaisia oviratkaisuja on tarjolla, mutten silti usko näiden pelastavan tätä kansaa joukkoliikennetuholta. Moni tässä on jo sanonut, että automatisointi hidastaa koko metroliikennettä ja kasvattaa matkan kestoa. Miten sitten portillinen automatisointi. Hidastaa vielä enemmän. Sori, en jaksa uskoa, että toimii täällä. Ja mitenkäs ne kustannukset. Kyllä me saamme triplavarmistetun automaattiohjauksen hinnalla poikittaisliikennettä niin paljon, että metron vuorovälin voi pitää entisellään.
 
Vesa Nurminen sanoi:
Anteroko sen sanoi, että pitäisi automatisoida myös ihmiset, jos metro automatisoidaan. Näin se on eikä siitä voi edes väitellä.
Aasialaisten kymmenmiljoonaisten yksittäisten kaupunkien asukkaat ovat meikäläisen silmissä jo hyvin pitkälle "automatisoituja". Singaporen systeemejä ihmis- ja kone-elossa ei voi kyllä oikein verrata härmäläiseen toimintaan.
 
Noh... Olenpas kerran nähnyt, kuinka japanilainen opas menetti otteensa ryhmästään. Nimittäin kerran Auschwitzin keskitysleirissä kaksi bussillista nuoria turisteja lähtivät kaikki omille teilleen. Revohka hajosi heti portin jälkeen 2-5:n hengen palasiin. Opas jäi aukiolle seisomaan vihreä sateenvarjo ylös kohotettuna. En tiedä, miten tilanne eteni, mutta tämä osoitti, ettei aasialaiset ole yhtä jämptejä kuin luulin. Mediasta olen saanut kyllä sen kuvan, että yleensä kontrolli kyllä on aikamoinen koko Aasiassa.
 
Vesa Nurminen sanoi:
Noh... Olenpas kerran nähnyt, kuinka japanilainen opas menetti otteensa ryhmästään. Nimittäin kerran Auschwitzin keskitysleirissä kaksi bussillista nuoria turisteja lähtivät kaikki omille teilleen. Revohka hajosi heti portin jälkeen 2-5:n hengen palasiin. Opas jäi aukiolle seisomaan vihreä sateenvarjo ylös kohotettuna. En tiedä, miten tilanne eteni, mutta tämä osoitti, ettei aasialaiset ole yhtä jämptejä kuin luulin. Mediasta olen saanut kyllä sen kuvan, että yleensä kontrolli kyllä on aikamoinen koko Aasiassa.
Aasialaisista esim. kiinalaiset ovat kaikkea muutakuin jämptejä; karjalauman tavoin kulkevat.
 
ultrix sanoi:
Pakko myöntää, meikäläinen jäi kerran Siilitieltä täpötäyteen metrojunaan noustessani laukustani oven väliin. Turistina oletin, että ovi ei sulkeutuisi väkisin, vaan siinä olisi hissimäisesti "kissansilmä" katsomassa, ettei ketään ole välissä.... Ihmettelin, että kuljettaja ei huomannut mitään, eikä missään ollut mitään, millä oven olisi saanut helposti auki.
Tapahtumaa tarkemmin tietämättä kommentoin, että kuljettajan on valaistusolosuhteista riippuen hieman hankala nähdä viimeisellä ovella oven väliin jäänyt kassi ja ensimmäiselle ovelle peilin katveesta juokseva. Viimeiselle ovelle katselumatkaa tulee 120 metriä. Junan ovivalvonta kuitenkin kertoo kuljettajalle, kun ovet ovat lukossa.
Jos tunkee laukkunsa sulkeutuvan oven väliin, on menettänyt pelin (junaan pääsemisen) kuljettajan silmissä. Pelin henki on se, että matkustaja on laiturilla valmiiksi kun juna tulee. Kun kuljettaja tekee lähtöpäätöksen, ei ovien väliin tule enää mennä. Tunkemalla väliin (niin inhimillistä kuin se onkin), on ko. henkilö lähtenyt leikkiin jota ei voida hyvväksyä. Palkkioksi väliin tunkemisesta ei voida ovia avata. Nöyrästi ovinappia painamalla kuljettaja saattaa laittaa ovet napeille avattavaksesi, vaikka onkin jo tehnyt päätöksen liikkeellelähdöstä. Ruuhka-aikana tätäkään mahdollisuutta ei ole, sillä sinun lisäksi liukuportaissa on bussillinen matkustajia tulossa samalla ovenavauksella mukaan. Primitiivireaktio iskee tavalliseenkin normaalisti käyttäytyvään matkustajaan kun tämä huomaa, että "vielä pääsee jos rynnii". Ja 800 kanssamatkustajaa odottaa tämän yhden tunkemista, tai "parhaimmassa" tapauksessa ko. ovelle muodostuneen 20 ihmisen jonoa.

ultrix sanoi:
Ovi kuitenkin meni kiinni, ja pelkäsin jääväni puristuksiin viimeistään Itäkeskukseen saapuessamme
Tarkoitatko, että olisit roikkunut junan ulkopuolella Itikseen saakka? :eek: Kyllä se laukku kannattaa siinä vaiheessa sitten päästää irti, jos on tullut tehtyä inhimillinen harkintavirhe junaan nousemiseksi. Seuraava juna olisi tullut jo 4min kuluttua.

ultrix sanoi:
Miten olisi käynyt tunnelissa, jos laukkuni olisi vastaavasti jäänyt väliin?Olisiko ollut vaaraa jäädä puristuksiin? Automatisoidussa tunnelimetrossa asemapäälliköt olisivat ainakin havainneet vaaratilanteen ja vetäneet hätäjarrusta.
Kuljettaja olisi takuulla jarruttanut, jos olisit jäänyt roikkumaan laukkusi kahvasta laiturilla raahautuen.
Minä näkisin asemapäälliköt häiriötilanteiden selvittäjinä asemilla. Tekniikan on kyettävä hoitamaan tuo oviturvallisuus. Löytyyköhän suomalaisista semmoista 100 hengen porukkaa joka päivästä toiseen pystyisi herpautumatta tarkastamaan jokaisen junan jokaisen oven tilanteen kahden minuutin välein kahdeksan tuntia päivässä?

ultrix sanoi:
Metrojunat siis tarvitsevat hissimäisen turvajärjestelmän oviinsa joka tapauksessa, tuli automatisointia tai ei.
Tästä olen samaa mieltä, lähtökohtaisesti. Pelkäämpä kuitenkin, että valokenno ovivälikössä aiheuttaa vielä enemmän junan asemallaseisoskelua kuin mitä on jo tiedossa automaatin kanssa. Varsinkin jos ovi ei edes yritä mennä kiinni jos kennon säde on poikki -> kennossa seisova matkustaja ei tiedä, että juuri hän on estämässä oven kiinnimenoa ja junan liikkeellelähtöä. Ovissa on tällä hetkellä kumiset reunat jotka reagoivat puristukseen ja avaavat ovet uudelleen. Muutaman sentin vahvuinen esine saataa jäädä silti väliin ja ovet mennä kiinni&lukkoon. Oven väliin ei pidä mennä äänimerkin jälkeen.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Vesa Nurminen sanoi:
Miksei kukaan vetänyt, kun jäit väliin?
Ehkä siksi, että metrossa matkustamisen pelisäännöt tuntevia vakiokäyttäjäjiä ärsyttää viimehetken tunkijat jotka hidastavat matkantekoa. Hätäjarrusta vedetään vasta kun ilmeinen loukkaantuminen on käsillä. Ensin katsotaan että miten röyhkimys selviää aiheuttamastaan tilanteesta. Sitten mulkoillaan tappavasti. Heh.. minä en sitten ole metron vakikäyttäjä, mutta em. näkemyksiä olen kuullut usein.
 
Viimeksi muokannut moderaattori:
Selitin vissiin hieman epäselvästi. Kyseessä oli siis kahden vaunuparin juna, ja pyrimme tyttöystäväni kanssa aivan ensimmäiseen vaunuun keskimmäisestä ovesta. Tilanne 5-10 sekunttia ennen ovien sulkeutumista näytti tältä: http://www.ukko.fi/~ultrix/000_0270.jpg

Minä siis pääsin vaunuun sisälle varsin tiiviin ihmisjonon viimeisenä - piippiääni oli juuri alkanut tosin jo kuulua, mutta hyppäsin vielä sisälle, koska en uskonut ovien sulkeutuvan ihan niin nopeasti. Arvioin siis väärin, ja tuloksena oli se, että minä olin vaunussa sisällä, mutta oikea käteni, laukkuni ja tyttöystävä vaunun ulkopuolella. Kumiovet puristivat melko lujaa, enkä omin voimin olisi saanut niitä millään auki. Käteni sain sentään välistä pois.

Loppujen lopuksi tilanne ei ollut erityisen vaarallinen, mutta todella kiusallinen kylläkin. Markulle ja muille tiedoksi, ikinä en todellakaan lähtisi laukun perään, jos se jäisi metron ovien väliin ja minä laiturille.
 
Takaisin
Ylös