Historian voi tulkita näinkin. Anteeksi Vristo, mutta minä tulkitsen toisin. Tieteessäkin on koulukuntia.
Mielestäni Valtanen ja Valmet pyöräyttivät Helsingin metron takaisin keskiaikaan, kun Castrén oli suunnitelmien tasolla vetänyt jo 10-15 vuoden kaulan muuhun maailmaan.
Alumiinikori ja tyristoriohjaus olivat uutta, mutta koejuna oli vielä tasavirtamoottorein. Järjestelmänä HKL-metrossa ei kuitenkaan ollut mitään parempaa neuvostometroon verrattuna. Korkealattiaiset sähkömoottorivaunut oli keksitty jo 1800-luvun lopulla, joten konsepti oli 70 vuotta vanha toisen polven sähkömetro sellaisenaan.
Castrén oli ymmärtänyt, että tällainen vanhanaikainen metro ei sovi helsinkiläiseen lähiöajatteluun. Tunneleille oli perusteensa vanhassa keskustassa, jota ei oltu suunniteltu kasvavalle autoilulle. Mutta vastaavat ratkaisut metsälähiöihin olivat turhan kalliita.
Castrénia on syytetty siitä, että hän kuvitteli voitavan täyttää kaikki paikat raiteilla, mikä olisi ollut mielettömän kallista. Tulkitsen tämän kuitenkin raskasmetron kannattajien jälkiviisaaksi propagandaksi vailla perustetta. Kun raskasmetrosta tuli liian kallis, syntyi tarve todistella, ettei se ollut kallis, vaan jokin muu olisi ollut vielä kalliimpaa. Castrénin konseptissa (kiteytyy esim. metrotoimikunnan 1963 verkkosuunnitelmaan) sai kuitenkin 20 pysäkkiä yhden metroaseman hinnalla. Ja jos vaikka verrataan Castrénin suunnitelmia Amsterdamin raitioverkkoon, Castrénilla ei ollut mitään liikaa.
Castrénin ainoana virheenä pidän Runkolinjaa. Siihen hän päätyi kuitenkin kalustopulan vuoksi. Jollain lailla kuvaavaa on, että juuri tämä moka on kelvannut Valtasen porukalle koko järjestelmän lähtökohdaksi.
En olisi pannut yhtään pahakseni, että Helsingin raitioteitä olisi kehitetty eikä jäädytetty puoleksi vuosisadaksi. Muutamissa paikoin, kuten Kaivokadulla, ratikat olisivat Stadtbahnin tapaan tunnelissa. Mutta jos Catrénin tiellä oltaisiin, "metro" olisi ollut Espoossa jo 30 vuotta ja esikaupunkiraitiotiet ulottuisivat Helsingin rajoille ja paikoin epäilemättä naapurikuntien puolellekin. Joukkoliikenne palvelisi myös kehämäisesti ja autoilun määrä seudulla olisi oleellisesti alhaisempi.
Ja oleellistahan on, että raitioliikenteen säilyminen Helsingissä ylipäätään ei ole mitenkään raskasmetron ansiota, vaan tarkoitushan oli lakkauttaa raitiotiet tarpeettomana. Kun Valmet ryhyti keksimään pyörää uudelleen, metron tulo viivästyi, ja piti laajentaa bussiliikennettä. Keskustan osalta kuitenkin laskettiin, ettei se kannata, raitioliikenne on halvempaa. Siksi tilattiin vielä "viimeinen" erä raitiovaunuja jotta 2-akselisista päästäisiin eroon.
Tämän asian luen Suomen metromafian ansioksi. Sillä saattoihan olla mahdollista, että oman teollisuuden pönkittäminen oli ainoa kyllin vahva keino estää neuvostotekniikan pakkosyöttö. Eli jos ei olisi tehty Valmet-metroa, olisimme joutuneet ottamaan vanhentuneen konseptin lisäksi vielä vanhentuneen kalustonkin. Sen sijaan tänne tuotiin sitten bilateraalikaupan vastaostoina kaikenlaista sinkkiämpäreistä sähkövetureihin.
Mutta vaikka asia olisikin ollut näin, Valmet olisi voinut olla ajan hermolla ja kehittää Helsingin kaupungin rahoilla moderneja Stadtbahn-vaunuja. Castrénin metron tekeminen olisi ollut aivan yhtä hyvä syy olla ottamatta neuvostometroa. Mutta meille itsellemme siitä olisi ollut paljon enemmän hyötyä.
Castrénin metro oli 1000 mm:n pikaraitiotiejärjestelmä. Sen ensimmäinen kalusto oli sarjan 331-375 Valmetin multippeliajoon tehdyt moottorivaunut.
Enkä todellakaan nimitä ratikkaystävälliseksi metroa, jonka tarkoitus oli lopettaa raitiotiet vuoteen 2000 mennessä.
Kyllä siitä dokumentteja on. HS teki joitain vuosia sitten nettiin jutun aiheesta, ja sen kuvituksena oli mm. piirustuksia Castrénin pikaraitioteistä. Tuo HS:n juttu ei taida enää netistä löytyä, ja se oli tehty niin, ettei sitä pystynyt kopsaamaan omalle koneelle.
Antero