Viimeisin muokkaaja kuukanko; 31.10.2007 kello 14:54. Syy: jaettu omaksi viestiketjukseen
Viimeisin muokkaaja vko; 28.10.2007 kello 20:26. Syy: lainaus korjattu
Pinssejä, solmioneuloja ja kangasmerkkejä: https://holvi.com/shop/btxshop/
Itse ehdottaisin museovaunujen säilytykseen Vallilan halleja. Niissä lienee tyhjää tilaa myös joidenkin ratikoiden säilytykseen.
Viimeisin muokkaaja kuukanko; 31.10.2007 kello 14:56. Syy: jaettu viesti kahtia
Olisi kai tarpeen kysyä myös että kuka ne omistaisi. Jos kaupunginmuseo, niin raitiotiemuseo olisi varmaan paras paikka. Jos HKL, niin metrovarikko tai jokin asema jolla on ylimääräinen sivuraide, esim Kamppi. Voisiko jokin Helsingin kaupungin ulkopuolinen taho ottaa sen haltuun ja museoida sen? Rautatiemuseo, jolloin sijoituspaikka olisi Hyvinkää? Tai ABB, jolloin se vietäisiin Pitskuun.
t. Rainer
Viimeisin muokkaaja vko; 01.11.2007 kello 09:35. Syy: lainausta siivottu
Pinssejä, solmioneuloja ja kangasmerkkejä: https://holvi.com/shop/btxshop/
Mielestäni paras ratkaisu on, että kalusto museoidaan toimintakuntoisena ja siten, että sitä voi myös käyttää ja käytetään tilausliikenteessä ja erilaisissa juhlatilaisuuksissa ja tapahtumissa. Näinhän usein maailmalla on.
Usein liikennelaitokset tai niiden omistajat ovat tavalla tai toisella museokalustosta vastuussa. Joko niin, että kalusto (ja museo) on suoraan laitoksen omaisuutta tai sitten se on yhdistyksessä tai säätiössä, joka toimii tiiviissä yhteistyössä laitoksen kanssa. Näin turvataan se, että käytettävissä ovat joskus kalliit mutta lähes aina vaikeasti ylläpidettävät resusrssit, jotka raideliikennekalustolle ovat kuitenkin välttämättömät. Tarkoitan tällä mm. erilaisia työkoneita ja työkaluja kuin myös tiloja.
HKL:n nykyiset raitiovaunujen kunnostus- ja käyttöhankkeet ovat oikea tapa järjestää asia. Myös sen tyyppinen yhteistoiminta kuin Stadin ratikat Oy ja 339 on hyvä ratkaisu, jolla on saatu ulkopuolista rahoitusta. Se on toimiva siksi, että vaunu on rataverkolla ja käytössä ja sen ylläpito hoituu HKL:n organisaation ja tilojen sekä laitteiden ansiosta.
Kaluston luovuttaminen Kaupunginmuseolle on ollut virhe sen vuoksi, ettei Kaupunginmuseolla ole rahaa, taitoa tai mitään muutakaan resursseja huolehtia kalustosta, kun museon toiminta on muuten aivan erilaista. Sama olisi tilanne kaikkien muidenkin tahojen kanssa. Kysymys olisi käytännössä vain hitaasta romuttamisesta. Olen nähnyt Rautatiemuseon homehtuneen Dm8-junan, Turun Maakuntamuseolle luovutetut raitiovaunut puliukkojen rikkomina taivasalla, Kaupunginmuseolle luovutettuja HKL:n museovaunuja rapistumassa milloin missäkin nurkissa. Rehellisempää on myöntää, ettei kalustoa haluta säilyttää - silloin asiaan voi puuttua, nyt ei, kun kalusto muka säilytetään.
Tosiasiassahan museotoiminta ei ole taloudellisessa mielessä käytännössä minkään arvoista kun sitä verrataan joukkoliikenteen koko talouteen. Sen sijaan sen mainos- ja imagoarvo on niin suuri, ettei millään maksetulla kampanjalla vastaavaa saavuteta. Kysymys on aivan puhtaasti tahdosta - joka Suomessa usein puuttuu.
Antero
Eikö niitä nokkajunia ole 3 erillistä yksikköä?
Tuli vain mieleen, että silloinhan niitä voisi jakaa eri "tarvitsijoiden" kesken.
Helsingin kaupungin raitiotiemuseon toiminnan voisi pelastaa ainoastaan jonkinlainen "ryhtiliike". Käytännössä se vaatisi isommat ja paremmat tilat joltain muulta varikolta tai vapaalta paikalta. Toiminta-ajatusta pitäisi laajentaa koskemaan myös muuta kaupunkijoukkoliikennettä. Sellainen museo kuin mitä Tukholmassa on olisi jo jotain.
t. Rainer
Ainakin alkuun nyt museoituja vaunuja sarjasta 101-106. Tukholmassahan on museoitu erinäisten tahojen toimesta vanhoja Tunnelbanan-vaunuja. Museojuna käsittää tällä hetkellä kokoonpanon C2+C3+C2+C2, olemassa on myös C4 talletettuna ja kaksi kappaletta C13-vaunua joita käytetään kun liikennöidään vihreällä linjalla. Lisäksi yksi C5"silverpilen" pelastettiin Örnsköldvikistä ja on olemassa mahdollisuus että sitä tultaisiin näkemään museoajossa TB-verkolla.
Viimeisin muokkaaja vko; 01.11.2007 kello 22:37. Syy: lainaus siivottu
Pinssejä, solmioneuloja ja kangasmerkkejä: https://holvi.com/shop/btxshop/
Miten olisi joukkoliikennetoimijoiden ja museoviraston yhteisenä hankkeena joukkoliikennemuseo Itä-Helsinkiin metrovarikon yhteyteen? Jokerin kiskoillesiirtymisen myötä sinne saisi myös raitiotieyhteyden.
Vaunut olivat kasarmialueella, joten sitten kyse oli museoyhdistyksen vaunuista.
Minusta niiden tuho oli suuri sääli, sillä kokoelma oli hyvin kattava ja siellä taivasalla oli myös työkoneita, muistaakseni pyöräkertasorvi ainakin.
Mutta tämäkin kokemus on vain kovettanut minua nykyiseen kantaani: Suomi ei ole ansainnut ainuttakaan toimivaa liikennemuseota, joten olkaamme ilman. Yksityishenkilöt kyllä entisöivät ja vaalivat innolla henkilöautoja, joten ne ovat tärkeimpiä niin historiassa kuin ovat nykyhetkessäkin. No, meni off-topiciksi, anteeksi...
Antero
Yhdyn täysin Anteron ehdotukseen.
Olisi aivan mahtavaa, jos tämä uusi kulunvalvontajärjestelmä, joka tulee automaattimetron myötä, sallisi myös nokkajunilla ajon vanhoilla kulunvalvontalaitteilla myös uudessa rataosassa (RL-MK?)
Nokkajuniin luulisi olevan todella työläs projekti asentaa samat uudet kulunvalvontajärjestelmät, joita peruskorjattuihin M100-sarjan juniin tullaan asentamaan.
Nokkajunat voisi kunnostaa ulkoisesti myös vapaaehtoista talkootoimintaa hyödyntäen, mikäli se on mahdollista. Sillä ei lie väliä onko junassa alkuperäinen vaihtosuuntaaja vai nykyinen vaihtosuuntaaja, joka löytyy myös sarjajunista, kunhan ulkonäkö ja perusominaisuudet (ovet, penkit, matkustamo, osittain myös ohjaamo) pidettäisiin mahdollisimman alkuperäisinä.
Suurin pulma lienee juuri tilan puutteessa. Kampin kääntöraidekin lie liian kostea paikka kaluston pitkäaikaiselle säilömiselle.
Viimeisin muokkaaja vko; 02.11.2007 kello 02:00. Syy: lainausta siivottu