Turvaton metro

lol! New Yorkin metrossa matkustaa lähes 5 miljoonaa ihmistä päivittäin. Ja täällä porataan muutamasta harmittomasta pummista. On varmasti todennäköisempää joutua liikenneonnettomuuteen tai saada syöpä kuin joutua vaaratilanteeseen toisen matkustajan kanssa metrossa. Muuttakaa takaisin pellonreunaan landet.
 
Itse olen käytellyt nyt jokusen vuoden metroa pääasiallisena työmatkavälineenä. Aiemmin Kontulassa, nykyisin Hakaniemessä päämajaa pitäneenä.

Täytyy kyllä myöntää, että kohtuullisen usein tuli valittua kulkuvälineeksi bussi kuin mennä seisoskelemaan pimeällä Kontulan asemalle. Useimmiten tuli myös paluumatkalla vaihdettua Itäkeskuksessa bussiin. Säästin siinä ehkä 50 m kävelyssä, mutta ei se kyllä pääsyy ollut.

Nyt taas tulee useimmiten käveltyä Hakaniemen asemalle (n. 500 m) kuin odotella bussia pysäkillä (n. 10 m kotiovelta).

Pari kertaa tunsi itsensä siellä Kontulassa niin uhatuksi, että eipä sinne huvikseen mennyt, vaikka järki sanoikin että todennäköisyys on aika pieni siellä mihinkään kärhämään joutua.

Onhan se silti jos laskee että rapiat 50 miljoonaa matkaa tehdään vuodessa niin aika monta ahdistelutapausta sinne saisi mahtua, jotta luku olisi jotain muuta kuin marginaalinen.

Mielikuva se kuitenkin se tärkein on.
 
Mielikuva se kuitenkin se tärkein on.

Kontulassa asema on betoninen ja karu. Kantakaupungissa asemat ovat laadukkaita ja turvallisen oloisia. Kalliita ovat ehkä olleet nämä kantakaupungin asemat ja paljon on tyhjää tilaa, mutta jotenkin nämä tuntuvat turvallisemmilta kuin idän halpisasemat, jotka ovat vähän kuin pelkkiä seisakkeita. Siksi tykkään käyttää metroa kantakaupungin sisällä, mutta itään päin sillä on epämiellyttävämpää mennä.

Ruoholahden asema on kyllä vähän turvaton, koska asema on jo päässyt vähän rapistumaan, etenkin se yläosan halli. Rapistuneisuuden lisäksi tulee jotenkin halpa vaikutelma ja vielä siinä pyörii sitä nuorisojengiäkin. Sörnäinen, Hakaniemi, Kaisaniemi, Kamppi ovat siistimpiä. Kampin asema tuntuu turvallisemmalta nykyään sen uuden sisäänkäynnin valmistuttua, kun sieltäkin päästä tulee porukkaa, eikä se ole autio. Kampin vanha puolen ylätaso on vähän hämärä, toisin kuin se Kampin keskuksen puoli tai vaikka Sörnäisten asema. Rautatientorin asema on aika sokkeloinen ja sinne jää katvealueita, joihin voi mennä häiriöporukkaa. Tällaisia sokkeloita olisi hyvä välttää ja olisi hyvä olla useampi poistumistie turvallisuudentunteen lisäämiseksi.
 
Takaisin
Ylös