Metron oviääni Sibeliusta (?)

Liittynyt
1 Huhtikuu 2008
Viestit
3
Sain mukavan toimeksiannon kerätä joukkoliikenneaiheisia faktoja yhtä projektia varten.

Hämärä muistikuva on, että olen lukenut, että metron ovien beep-beep-beep-varoitusääni on - sattumalta tai ovelasti valittuna - Sibeliusta... kolmen soinnun verran. Ehkä jopa Finlandia? Tai sitten jotain muuta? Muistaako kukaan ja onko jotain lähdettä? Suurkiitos. :)
 
Jaa-a, ei se ärsyttävä monotoninen piippaus kyllä Sibbeltä kuulosta. Tallinnan lentoaseman kuulutuksen merkkiäänenä toimivat Viron kansallislaulun ensisävelet. Se on aika tyylikäs keksintö, jonka suomalaisia lukuunottamatta harva ulkomaalainen taitaa tajuta, vaan väliäkö sillä.
 
Sibeliusta... kolmen soinnun verran. Ehkä jopa Finlandia?

Lähinnä kolmen sävelen verran, tai siis saman taajuinen piippaus kolme kertaa. Noita nyt varmaan on maailman sävellykset täynnä, mutta ei tuo järin tunnistettava yhdistelmä ole. Finlandian ensimmäiset tahdit sopisivat varoitusääneksi, eikä tarvitsisi edes käyttää hymni-osaa tuuttailuun. Karelia-sarjan Intermezzo on ollut maailmalla telkkarin ajankohtaisohjelman tunnusmusiikkina ainakin Britanniassa ja Uudessa-Seelannissa, luulemma muuallakin. Sibeliuksen lainatuin motiivi taitaa olla 5. sinfonian alussa.
 
Viimeksi muokattu:
Vahva muistikuva vain, että olen lukenut asiasta joskus Helsingin Sanomista.
Todennäköisesti kyse on siis sattumasta, mutta olisihan se hauska tarina.
 
Kuuntelin juuri koko Finlandian eikä sieltä osunut korvaan yhtään sellaista kohtaa, joka sopisi metron oviääneen. Ei tule mieleen muutakaan Sibben sävellystä, jossa olisi tuo kolme piippausta

Mutta joskus metrossa istuessani on tullut mieleeni William H. Myddletonin sävellys Phantom Brigade (suomeksi Aaveprikaati), kun päästään johdanto-osasta varsinaiseen teemaan. Oheisessa linkissä tuo on kohdassa 0:15, josta tuon piip-piip-piip teeman jälkeen päästään itse asiaan.

Äänite ei ole paras mahdollinen tuosta kipaleesta, mutta en löytänyt tähän hätään parempaakaan. Rahisee pahasti, mutta se onkin 78-kierroksen savikiekko vuodelta 1950.

http://www.youtube.com/watch?v=7CQPvVhWA54
 
Kuuntelin juuri koko Finlandian eikä sieltä osunut korvaan yhtään sellaista kohtaa, joka sopisi metron oviääneen. Ei tule mieleen muutakaan Sibben sävellystä, jossa olisi tuo kolme piippausta

Siellä on kyllä tämä kohta, jossa jouset soittavat melodiassa kolme samaa säveltä peräkkäin: http://www.youtube.com/watch?v=Fgwr3wrenkQ&feature=player_detailpage#t=91s

Joka nyt tosin ei ole samalla sävelkorkeudella kuin metron piippausääni, joka on tritonuksen korkeampi: http://www.youtube.com/watch?v=Y4FFVaMUA9E&feature=player_detailpage#t=93s
 
Eiköhän tuo ole ihan urbaani legenda. Luulisin piippauksen olevan esimerkiksi laitevalmistajan vakioääni tai jotain vastaavaa.
 
Takaisin
Ylös