Sivu 2 / 2 EnsimmäinenEnsimmäinen 12
Näytetään tulokset 16-18/18

Viestiketju: Sähkön takaisinsyöttö

 1. #16
  Eki
  Eki ei ole kirjautuneena
  Eki avatar
  Liittynyt
  11.07.2005
  Viestejä
  191

  oletus

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Ville O. Turunen
  Vastaus ainakin periaatteessa on, että virran syöttöasema voi syöttää virtaa myös liikennevälineen käyttämästä verkosta yleiseen sähköverkkoon. Siis yleisen verkon kannalta syöttöasema toimii hetkellisesti sähkövoimalana.
  Ja näin se toimii myös oikeassa elämässä.

  Käytännössä sähköradalla on jännitteettömiä kohtia, erotusjaksoja, jotka erottavat eri syöttöasemat toisistaan. Näissäkin kohdissa juna voi käyttää sähköjarrua, silloin vain energia käytetään junassa itsessään, tai jos ei kulutusta ole tarpeeksi, "poltetaan" jarruvastuksissa lämmöksi.

  Itse asiassa esim. Sm4 tekee erotusjaksoissa automaattisesti kevyen sähköjarrutuksen ja syöttää energia erotusjakson ajan junan apukäyttöinverttereille.

 2. #17

  Liittynyt
  20.07.2005
  Sijainti
  Tampere
  Viestejä
  1349

  oletus

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Elmo Allen
  Lainaus Alunperin kirjoittanut Ville O. Turunen
  Fysiikan kannalta katsottuna asia menee niin, että jos jarruttavan sähkömoottorin tuottamalle teholle ei löydy kuluttajaa, niin sähkömoottori ei yksinkertaisesti anna riittävää vastusta, vaan pyörii kevyesti. Siis moottori ei vain jarruta kunnolla. Siis periaatteessa ongelmaa ei ole, jos raitiovaunun kohdalla on vain huomioitu jotenkin, että sähköjarrut voivat heikentyä hetkellisesti. Tietysti osa energiasta kuluu verkossa, syntyy siis siirtohävikkiä, mikä käytännössä menee sähköjohtimien kuumenemiseen. Ehkäpä siirtohävikki riittää antamaan tarvittaessa raitiovaunulle riittävän jarrutustehon.
  Tähän on vaikea uskoa. Ainahan siihen voi kytkeä sarjaan säätövastuksen, jota säädetään niin että saadaan aina haluttu jarrutusteho. Jos jarrutusteho saataisiin lähes kokonaan siirtohävikistä, niin takaisinsyötöstä olisi kovin vähän hyötyä.
  No niinpä kyllä. Näinhän se tietenkin on. On ehkä parempi, että en tarjoile enempää viisauksiani tästä aiheesta. Minulla on arvosana fysiikasta, joten ymmärrän kyllä sen puolen, mutta tekniikkaa en ole opiskellut.
  Ville

 3. #18
  Markku K avatar
  Liittynyt
  05.03.2006
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  276

  oletus

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Markku K
  Minäpä selvitän insinjööreiltämme...
  Sähkökäytön johtaja kertoi, että takaisinsyöttö on estetty koska:

  Verkkoon takaisinsyötetylle sähkölle ei ole käyttäjää. Junien vähäisestä määrästä ja suuresta etäisyydestä toisiinsa nähden aiheutuu se, että takaisinsyötetty sähkö "jää matkalle" tehohäviöstä johtuen. Syötetty sähkö pysähtyy junasta seuraavalle sähkönsyöttöasemalle (yht.10kpl). Ja kun energialaitoskaan ei ole ilmoittanut olevansa kiinnostunut ottamaan sähköä takaisinpäin (vaatisi lisäksi muuttajalaitteet sähkönsyöttöasemille).

  Eli sähkö menisi hukkaan, jos se syötettäisiin (jarrutettaessa) takaisin verkkoon. Junissa tarvitaan kuitenkin lämmitystä suurimman osaa vuodesta. Jarruvastuksista sitä (hukka)lämpöä on hyvä ottaa. Ei tarvitse erikseen käyttää/asentaa sähköpattereita lämmitystä varten.

  Virtakiskolaitos kyllä sietäisi takaisinsyötön.

Sivu 2 / 2 EnsimmäinenEnsimmäinen 12

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •