Kaisaniemen metroasemasta yliopiston metroasema

Nyt on jo pakko kysyä, että onko kukaan laskenut mitä tämä nimenvaihto maksaa Helsingin kaupungille?
Kysehän ei ole pelkästään metroaseman nimikilpien vaihdosta naps ja kops.
Onko esim johtokunnan pj Otso kuullut kustannuslaskelmista?

Siemens varmaan myös kaikessa kohtuullisuudessaan haluaa rahaa niistä merkittävistä muutoksista, joita tämä nimen vaihtaminen aiheuttaa. Lähes valmiiden ohjelmistojen päivittäminenhän maksanee vähintään 3 141 592 euroa.
 
Mielenkiintoista on myös nähdä, mitä metrovaunujen sisällä olevat asemanäytöt (M200, M300?) tulevaisuudessa tulevat kertomaan. Veikkaanpa:

(Kaisaniemi => Helsingin yliopisto) --> YLIOPISTO

(Otaniemi => Aalto-yliopisto) --> AALTO

Koska näyttöjen uusiminen maksaisi tuhansia euroja eikä moiseen hömpötykseen ole varaa, veikkaan että asemien nimet rullataan näyttöjä pitkin siten että nimet näkyvät kokonaisuudessaan ja molemmilla kielillä.
 
veikkaan että asemien nimet rullataan näyttöjä pitkin siten että nimet näkyvät kokonaisuudessaan ja molemmilla kielillä.
M100-sarjan näytöissä varmasti rullataankin, mutta M200 näyttöjen ohjaus ei taida rullausta tukea. Miten liekään 300:n laita; muistan vaan kuulleeni juttua jo Aalto-yliopiston kohdalla, ettei se näyttöihin mahdu.
 
M100-sarjan näytöissä varmasti rullataankin, mutta M200 näyttöjen ohjaus ei taida rullausta tukea. Miten liekään 300:n laita; muistan vaan kuulleeni juttua jo Aalto-yliopiston kohdalla, ettei se näyttöihin mahdu.

Onpas nykyaikaista. M200:n suhteen vielä jotenkuten ymmärtää, mutta miten vuosimallia 2015 olevassa metrossa ei voi olla rullausta tukevaa asemanäyttöä? Tai vastaavasti miten olisi, jos hylättäisiin ne iänikuiset led-näytöt ja siirryttäisiin ihan oikeisiin näyttöihin.
 
https://www.google.com/maps/@60.169...ata=!3m4!1e1!3m2!1s3H-ijSUZFXhcTz6OWCUwAA!2e0

Tämä on Helsingin yliopiston päärakennuksen kulmalta ja on keskustakampuksen eteläisin rakennus. Edessä näkyy metron eteläisin sisäänkäynti.

https://www.google.com/maps/place/K...2!3m1!1s0x46920bcde5add4cd:0x8e4c03bcc2b1e8c7

Tämä on Helsingin yliopiston kirjasto, siis yliopiston yksi tärkeimmistä rakennuksista. Samassa kuvassa näkyy metron sisäänkäynti.

https://www.google.com/maps/place/K...2!3m1!1s0x46920bcde5add4cd:0x8e4c03bcc2b1e8c7

Kuvan takana yliopiston keskustakampuksen pohjoisin rakennus. Kuvassa näkyy ex-Kaisaniemen metroaseman pohjoisin sisäänkäynti.

http://blogs.helsinki.fi/opintosektori/files/2014/02/Keskusta-kampus-uusi.jpg

Tässä kuvassa näkyy koko Helsingin yliopiston keskustakampus. Yliopiston tilat muodostavat siis kymmeniä prosentteja ex-Kaisaniemen metroaseman kävelyetäisyydellä olevista paikoista.

Onko tämän jälkeen jollekulle vielä epäselvää, miksi metroasemaa on ihan relevanttia kutsua Helsingin yliopiston metroasemaksi?

Ja se seikka, että yliopistolla on muitakin kampuksia eri puolilla kaupunkia, ei tee yhtään sen epärelevantimmaksi sanoa, että Helsingin yliopisto sijaitsee juurikin Kluuvin, Kaisaniemen ja Kruununhaan välissä.
 
Onko tämän jälkeen jollekulle vielä epäselvää, miksi metroasemaa on ihan relevanttia kutsua Helsingin yliopiston metroasemaksi?

Ja se seikka, että yliopistolla on muitakin kampuksia eri puolilla kaupunkia, ei tee yhtään sen epärelevantimmaksi sanoa, että Helsingin yliopisto sijaitsee juurikin Kluuvin, Kaisaniemen ja Kruununhaan välissä.

Olen samaa mieltä.
 
Onko tämän jälkeen jollekulle vielä epäselvää, miksi metroasemaa on ihan relevanttia kutsua Helsingin yliopiston metroasemaksi?

Ei asia ole missään vaiheessa sen epäselvempi kuin että Ylioppilastalon pysäkkiä on ihan relevanttia kutsua Stockmannin pysäkiksi.

Olkaa nyt ylpeitä siellä valtuustossa. Tärkeä päätös keskellä haasteellisia aikoja.
 
Minusta tämä koko juttu on tolkuton farssi. Jos yliopisto olisi ollut aktiivinen 1995 ja meillä sen seurauksena olisi nyt asema, jonka nimi olisi Yliopisto, niin okei.

Mutta nyt meillä on asema, jolla on olemassa oleva ja vakiintunut nimi. Ja se nimi ei mitenkään ole epäonnistunut, vaan kertoo siitä alueesta, missä asema on. Sellaista nimeä ei ole tarpeen muuttaa, ei edes vaikka joku instituutio kaupungissa täyttäisiä pyöreitä vuosia, tai ei-niin-pyöreitä. Siispä Kaisaniemen olisi minusta syytä jatkossakin olla Kaisaniemi, mitään perusteita mihinkään muuhun en näe.

Jos kuitenkin lähdetään siitä, että nimeä on pakko muuttaa, niin yhdistelmänä Helsingin yliopisto on typerä. Ei se metromatkustaja luule tulleensa Oulun yliopistolle, vaikka aseman nimi olisi vain Yliopisto. Pitkiä nimiä on syytä välttää, eikä pituus tuo tässä minkäänlaista lisäarvoa.

Samoin Espoon ajatus Aalto-yliopistosta aseman nimenä on typerä ja lyhytnäköinen. Se, että nyt on keksitty yhdistää kolme erilaista, toisiinsa liittymätöntä korkeakoulua ja niille on keksitty teennäinen yhtenäinen nimi, on sellainen tilapäinen kotkotus johon en soisi ulkopuolisten eli tässä tapauksessa Espoon kaupungin menevän mukaan. Sitä metroaseman nimeähän joudutaan muuttamaan joka kerta, kun korkeakouluja taas yhdistellään ja erotellaan uudelleen ja niille keksitään uusia nimiä. Koska asema sijaitsee keskeisesti Otaniemessä ja on ko. alueen ainoa asema, sen nimen tulee olla Otaniemi eikä mitään muuta.

Mutta vaikka mulla näistä mielipiteet onkin, niin asia ei ole niin tärkeä, että tahtoisin sille mitään tehdä tai yrittää mitenkään mihinkään vaikuttaa. En usko, että minulla on syytä kumpaakaan asemaa käyttää jatkossakaan. Kaisaniemen laiturilla olen tainnut käydä kerran.
 
Opintoputki oikeuttanee nimenvaihdon sopivaksi, vaikka putki onkin korttelin pituinen jo pelkkään lippuhalliin, ja siitä vielä liukuportaat alas. Varsapuistikkoon tulisikin avata pohjoinen sisäänkäynti metrolle, se olisi lähes suoraan aseman poihjoispäädyn yläpuolella, käyttöä sillä olisi varmasti paljon, esimerkiksi Kruunuhaan pohjoisosa saisi nopeamman yhteyden asemalle. Toisaalta, hyväksyisin nimenä myös Kluuvin. Huolimatta että Kaivokadun metris on juuri ja juuri Kluuvin puolella. Kluuvi on täsmällisenä paikkana jakautunut selkästi kahteen, toimikoon ruhje vaikka erottajana, kuten se olikin maantieteellinen ja maisemallinen erottaja, ennen kuin se täytettiin, vaikka parempiakin suunnitelmia oli. Etelä- ja Itä-Kluuvi on tylsää kaupallista aluetta Finlandia'puistoa' lukuunottamatta. Pohjois-Kluuvissa oli nokka joka joskus niemi, sitten niemimäinen ja sitten vaan rantaa.
 
Niinhän sitä sanotaan, että vahingonilo paras ilo. Sainkin tänään todella makoisat naurut. Tiedättehän sen Tarjoustalon, jonka sisäänkäynnistä mennään myös Kaisaniemen metroasemalle? No, Tarjoustaloja on kovaa vauhtia muutettu Tokmanneiksi ja niin on tämäkin muuttanut nimensä. Koska Tokmannin sisäänkäynti on edelleen myös metron sisäänkäynti ja koska metroasema ei enää ole Kaisaniemi vaan Helsingin yliopisto, niin loogisesti (?) liikkeen nimeksi tuli tässä tilanteessa Helsingin yliopiston Tokmanni. Ja nyt yliopisto syyttää Tokmannia nimensä ryöväämisestä. :lol:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1424873962661.html

IS on haastatellut Hankenin markkinoinnin professoria, jonka viesti on "sitä saa mitä tilaa" eli mitäs menitte antamaan nimenne julkiseen käyttöön. Hänen näkemyksensä mukaan nimi on nyt sitten vapaata riistaa. Tekisi mieli sanoa, että ihan oikein teille.

Minulla on tietysti ratkaisukin tähän. Olkoot asemat jatkossakin Kaisaniemi ja Otaniemi.
 
IS on haastatellut Hankenin markkinoinnin professoria, jonka viesti on "sitä saa mitä tilaa" eli mitäs menitte antamaan nimenne julkiseen käyttöön.

Hesarin nettisivuilla ja tämän päivän painetussa Metrossa olevassa uutisessa Helsingin nimistönsuunnittelija Johanna Lehtonen kertoo, että tämä olikin odotettavissa. Itsekin kirjoitin vajaa vuosi sitten tässä ketjussa:
Koska metroaseman nimi muokkaa kaupunkilaisten nimien käyttöä, niin kohta aletaan käydä Molly Malone'sissa Helsingin Yliopistolla.
 
HS:n kommentteja kun lukee, niin "kansa" tuntuu olevan aika yksimielistä siitä, että olisi saanut jäädä koko metroaseman nimi muuttamatta alun perinkin. Olisi vältytty tältäkin teatterilta. Samaa mieltä olen.
 
Olkoot asemat jatkossakin Kaisaniemi ja Otaniemi.

Otaniemen korpikampuksessa (provosoitukaa) lienee se hyvä puoli, että asemassa kiinni ei ole semmoisia liiketiloja, jota opportunistinen kestokulutushyödykkeiden kauppias voisi hyödyntää.

Kiintoisaa, miten nimikkometroasema koetaan huomionosoitukseksi yliopistolle, mutta nimikko-Tokmanni ei. Missä mahtaa mennä raja? Bussipysäkki taitais olla aika lähellä neutraalia. Miten ois nimikko-Stockmann? Helsingin yliopiston apteekki?
 
Takaisin
Ylös