Toriparkin kaava kumottu hallinto-oikeudessa

Mikko Laaksonen

Tunnistettu jäsen
Liittynyt
28 Kesäkuu 2005
Viestit
2,789
Turun hallinto-oikeus on kumonnut Turun kaupunginvaltuuston päätöksen Kauppatorin asemakaavasta nk. toriparkin puutteellisten liikenne-, pohjavesi- ja maaperäselvitysten vuoksi.

Toriparkkikysymys liittyy aika merkittävästi joukkoliikenteeseen. Esimerkiksi n. 4,5 v rakentamisaika olisi merkittävästi haitannut joukkoliikennettä. Samoin joukkoliikenteen kehittämishankkeet on pitkälti sidottu toriparkkiin.

Alla linkit uutisiin, joissa on kommenttimahdollisuus:

Turun radio 31.3.2010

Turun Sanomat 31.3.2010
 
Mahtaako Toriparkkihanke valittaa päätöksestä tai yrittää saada uuden kaavan uusien selvitysten avulla? En kannata Toriparkin rakentamista ja päätös oli varmaan oikea varsinkin perin epäilyttävien liikenneselvitysten takia. Asia vaan vaikuttaa ikävästi siltä, että torin uudistaminen lykkääntyy lykkääntymistään. Nykyiset nakkikioskit yms. röttelöt taitavat romahtaa omalla painollaan ennen kuin tästä tulee valmista.
 
KHO:eek:n voi tässä tapauksessa valittaa vain kaupunki. Yleensäkin muutosta oikeuden päätöksiin voi hakea vain edelleisen päätöksen osapuoli, hallinto-oikeudessa siis joko valittaja tai päätöksen tekijä.

Jos kaupunki tyytyy päätökseen, se nopeuttaa torin kunnostusta. Torin kunnostus voidaan tehdä nykyisen kaavan mukaan, ja jos uudet rakennukset edellyttävät uutta kaavaa, kaava ilman toriparkkia voidaan saada tehtyä ehkä noin vuodessa.
 
KHO:eek:n voi tässä tapauksessa valittaa vain kaupunki.

Kiitos selvityksestä. Uutisista tuli sellainen käsitys, että kaupunki ei olisi ainakaan ihan suorin vartaloin nielemässä päätöstä, mutta toivoahan aina voi.

Hieman huvitti noiden uutisartikkeleiden kommenteissa väittämät, että jos toriparkista luovutaan, niin kävelykeskustaa ei kehitetä ikinä. Näitä oli siis ihmisiltä, jotka eivät edes kannattaneet toriparkkia. Autopuolueen ajatusmalli on juntattu kansan ytimenjatkeeseen siinä määrin, että ikään kuin luonnonlain mukaan parkkipaikkojen kokonaismäärä torin ympäristön kortteleissa voi ainoastaan pysyä samana tai kasvaa. Turussahan tuo tietysti voi pitää paikkansakin.
 
Toisaalta Turun kaupunginhallitus ei myöskään tule yksimielisesti tekemään valitusta KHO:eek:on Turun hallinto-oikeuden päätöksestä kumota asemakaava. Toivottavasti ei tee ollenkaan.
 
TS julkaisi kirjoitukseni keskustan kehittämisestä toriparkin kaatumisen jälkeen, jossa keskeiseksi asiaksi nousee tietysti joukkoliikenteen kehittäminen.
TS 13.4.2010
 
Takaisin
Ylös