Sivu 2 / 2 EnsimmäinenEnsimmäinen 12
Näytetään tulokset 16-22/22

Viestiketju: Linjanumerointi

 1. #16
  Tunnistettu jäsen Waltsu avatar
  Liittynyt
  28.06.2005
  Viestejä
  639

  oletus

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Mikko Laaksonen
  Nykyinen linjanumerointi ei ole kovin tarkoituksenmukainen, mutta en näe tarpeelliseksi muuttaa sitä muuten kuin jos tehdään muutenkin suurempaa linjastoremonttia.
  Näitä enemmän tai vähemmän suurempia remontteja/uudistuksiahan on tehty muutamia, mutta niiden yhteydessä ei ole juurikaan ajateltu numeroiden yhteensopivuutta tai -sopimattomuutta muiden linjojen kanssa.

  Yhtenä esimerkkinä on yölinjasto, jonka numerot eivät ole mistään kotoisin. Väki, jonka päiväbussien linjanumerot vilisivät viitosia, sai yölinjakseen 36, vaikka numero 35:kin olisi ollut vapaana. Väliä Vienola-Vaala ajoi tuolloin linja 19 ja samaa väliä hieman poikkeavaa reittiä alkoi ajaa yölinja 33 eikä 39. Sittemmin on yölinjan 33 alueiden päivälinjoja muuteltu, ja 39 olisi looginen numero enää vain toisessa päässä linjaa.

  Jos joskus jossain saadaan aikaan looginen linjanumerointi, niin voidaankin miettiä, pitäisikö linjaremonttien yhteydessä muutella ennallaan pysyvien linjojen numeroita, jos uusi ja vanha logiikka eivät enää täysin kohtaa.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut aki
  Ainakin omasta mielestäni Helsingin linjojen numerointi on yksi selkeimmistä kun linjasto on järjestetty alueiden postinumeroiden mukaan.
  Mutta sitten öinen 0xN-linjasto perustettiin ihan eri logiikan mukaan. Linjastoa perustettaessa sen olisi voinut tehdä ihan päivälinjojen mukaan (03N Konalaan, 04N Kannelmäkeen jne.) Nyttemmin tuo 0-sarja on tosin käynyt ahtaaksi eikä postinumerologiikka enää toimisi.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut moxu
  ...Tampereella kuvio on Turkua järkevämpi. Kannattaa myös muistaa, että Pirkanmaan laajalle seudullekin riittävät kaksinumeroiset sarjat...
  Onko Tampereella kuvio? Ei ainakaan linjasuuntanumerointikuviota. Kaksinumeroisuudessaan ehkä järkevämpi, mutta sittenpä siellä käytetään lisäkirjaimia ja irtokilpiä tuulilasin täydeltä kertomassa tarkempaa reittiä (vai ovatko ne irtokilvet vain rinnakkaista informaatiota numeron rinnalla?).

 2. #17
  JSL
  JSL ei ole kirjautuneena
  JSL avatar
  Liittynyt
  31.07.2005
  Viestejä
  823

  oletus

  Omasta mielestäni Tori-perno-ihala-mylly-kiikku-tori, elikkä 420/1 ansaitsisi paremmat numerot, jotka eivät olisi linjan muinoisen määränpään, varissuon rasittamia. Wikkenkulmalta vastapäivään ajaviin autoihin koittaa aika usein joku tulla kyytiin ja päästä vaakkunevalle Muutenkin yhteinen osuus pernolaisen (42) kanssa on aika vähäinen. Esimmerkiksinumero 600 voisi olla parempi uusi numero, ei olisi vaaraa sekaantua muihin samanumeroisiin. Taikka sitten 666

 3. #18

  Liittynyt
  16.09.2005
  Viestejä
  4

  oletus

  Nyt täytyy kuitenkin näinä tiukkoina aikoina keskittää resurssit olennaiseen kuten lippuhintojen alhaalla pitämiseen. Uudet numerot tekevät lisäkustannuksia ja niihinhän ei nyt ole alkuunkaan varaa tällä haavaa. 666-linja olisi kyllä ihan hauskan piristävä asia tuonne muuten niin tylsään numeroviidakkoon. 666 sopisi esim. kevät kelirikkoalueella jossain lausteen slummissa liikennöivään Ikarukseen

 4. #19

  Liittynyt
  05.07.2005
  Viestejä
  413

  oletus

  Tässäpä yksi malli Turun uudeksi linjastonumerointikuvioksi. Nykyinen systeemi on niin sekava, ettei siitä kannata oikeastaan säästää kuin muutama ikiaikainen ja selkeä:

  1 kuten nykyään
  2 nykyinen 28
  3 kuten nykyään
  4 kuten nykyään, sataman päässä kuitenkin lenkki Amiraalistonkadulta Juhana Herttuan puistokadun ja Pansiontien kautta takaisin Puutarhakadun päähän
  5 nykyinen 30
  6 Ilpoinen-Kauppatori-rautatieasema, Naantalin pikatieltä lenkki Vakka-Suomentie-Talinkorventie-Suikkila-Merikulmantie-autokatsastus-Naantalin pikatie
  7 Varissuon ja Runosmäen peruslinja
  8 kuten nykyään
  9 Lausteen ja Uittamon peruslinja eli nykyisen kaltainen

  10-sarjan tunnistaisi yhteisestä linjaosuudesta Auransilta-Maariankatu-Aninkaistenkatu-Pohjolansilta
  10 Kaarinan ja Raision peruslinja, Raisiossa reittiä Satakunnantie-Mylly-Ohitustie-Raumantie-Kustavintie-Raisionaari-Raision keskusta
  11 kuten nykyään, Kaarinan päässä Poikluoman läpi Kaarinan keskukseen
  12 Varissuon pää nykyisellään, Härkämäkeen ajettaisiin Satakunnantien ja Sukkilantien kautta
  13 eteläinen pää nykyisellään, pohjoinen Satakunnantie-Kuninkoja-Nättinummi-Impivaara
  14 saaristopää nykyisellään, Pohjolansillan jälkeen lenkki Raunistula-Maarian kirkko-Haliskylä-Oriketo-Hamaronkatu-Markulantie-Satakunnantie, käynti myös Impivaaran uimahallin päättessä
  15 saaristopää nykyisellään, pohjoinen lenkki päinvastaiseen suuntaan kuin 14:lla
  16 Kaarinan keskus-Pyhän Katariinan tie-Harittu-Petrelius-Uudenmaankatu-Satakunnantie-Pläkkikaupunki-Suikkila
  17 nykyinen 110
  18 Kaarinan keskus-Sorro-Harittu-Luolavuori-Kaskenkatu-Tampereentie-Runosmäki-Rusko
  19 Kaarinan keskus-Littoinen-Vaala-Lauste-Kupittaa-Satakunnantie-Mylly-Rusko

  20-sarjan yhteinen nimittäjä olisi pohjoinen suunta:
  21 kuten nykyään
  22 kuten nykyään
  23 kuten nykyään
  24 nykyinen 221
  25 nykyinen 222
  26 nykyinen 231
  27 Vanhaa Tampereentietä Liedon asemalle menevä linja
  28 Hämeentietä Liedon keskustaan menevä linja
  Jos 27 ja 28 jatkavat haarautuen, nämä voitaneen merkitä kirjaintunnuksin, esim.28A Liedon asemalle tai 28N Nuolemoon.

  30-sarjaan kuuluisivat joko Piikkiön ja Paimion tai Paraisten suunnan vs.Raisiosta ja Naantalista eteenpäin menevät heilurilinjat. Yhteinen reittiosuus olisi Uudenmaankatu-Eerikinkatu-Humalistonkatu-asema-Naantalin pikatie.
  Linjojen haarojen jakaminen ei liene tässä yhteydessä relevanttia, koska vasta kilpailuttamisen myötä nähtäisiin, millaisia pareja seutuliikenteeseen voisi syntyä. Näihin linjoihin voisi kuulua myös Maskun ja Mietoisten suuntiin Raision kautta meneviä linjoja, joiden Turku-Raisio-osuus siis jatkossa menisi motaria.

  40-sarja muodostuisi niistä itäisistä seutulinjoista, jotka jäävät 30-sarjasta yli, risteytettynä Pansion suunnan linjastoon. Näistä useat jatkaisivat myös Raisioon.

  50-, 80- ja 90-sarjat olisivat nykyisen kaltaiset.

  Siinä Turun bussilinjasto, olkaa hyvät! Saa vapaasti soveltaa päätöksiä tehtäessä...

 5. #20

  Liittynyt
  05.07.2005
  Viestejä
  413

  oletus Vs: Linjanumerointi

  Onko Turussa nyt uusia kilpailutuksia suunniteltaessa tehty mitään tämän numerointihässäkän edes jonkinlaiseen järjestykseen saattamiseksi?

 6. #21

  Liittynyt
  05.07.2005
  Viestejä
  413

  oletus Vs: Linjanumerointi

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Waltsu Näytä viesti
  Kaiken kaikkiaan eri linjatunnuksia on Turun seudulla käytössä 86 kappaletta (mukaan luettuna edellä mainitut sekä Raision 01). Satasarjassa tulee siis ahdasta, jollei käytetä kirjaimia. Jos ja kun kirjaimia ei käytetä, niin onhan se hyvä levittää numeroita pitemmälle, jotta edes joku tolkku säilyisi asiakasystävällisyydessä. Onhan moni seutulinja vielä kokonaan vailla numeroa.
  Jos numeroituja linjoja on 86 kappaletta, niin eihän satasarjassa ole vielä ollenkaan ahdasta. Siellä on elon laskuopin mukaan vapaana vielä toistakymmentä kokonaista numeroa...

  Juttu on kuitenkin niin, että liian monimutkainen numerointi heikentää ihmisten kykyä seurata linjaston rakenteen logiikkaa. Siksi kaksinumeroisilla koodeilla, joista pitkän yhteisen reittiosuuden jälkeen haaroitettaessa käytettäisiin jotain päätteeseen viittaavaa kirjainkoodia, saataisiin homma näyttämään huomatavasti nykyistä sekasotkua selkeämmältä.

 7. #22
  034
  034 ei ole kirjautuneena

  Liittynyt
  16.11.2008
  Viestejä
  329

  oletus Linjanumerointi

  En puutu sen kummemmin keskustelun juoneen mutta totean että Turun linjasto on erittäin sekava. HKI:ssakin on hauskaski vedetty kartalla viivat aikataulukirjassa mihin esim seutuautot menevät. 190 sarja ym.

  Tuohon Turun 3 ja 30 haluan kanssa kertoa että olen täysin samaa mieltä. Ihan älytöntä selata tuota vihkoa 3 ja 30 välillä. Olisi niin helppo kun 3 ja 3A olisi vierekkäisillä sivulla eikä satasivua taakseppäin.. tai eteenpäin.

  (Oitn kommentteissani esiin myös aikatauluvihon huonouden kun ns. rinnakkaislinjat ovat toisistaan niin kaukana.)

Sivu 2 / 2 EnsimmäinenEnsimmäinen 12

Vastaavia viestiketjuja

 1. Helsingin linjanumerointi Espoon ja Vantaan liittämisen jälkeen
  kirjoittanut Jouni Seilonen foorumissa HSL-alueen paikallisliikenne
  Vastauksia: 68
  Viimeisin viesti: 26.03.2013, 21:08

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •