Sivu 1 / 2 12 ViimeisinViimeisin
Näytetään tulokset 1-15/18

Viestiketju: Tutkimus: Tampereen seudun joukkoliikenteen suunnittelu yhtenä kokonaisuutena

 1. #1
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  06.07.2005
  Viestejä
  190

  oletus Tutkimus: Tampereen seudun joukkoliikenteen suunnittelu yhtenä kokonaisuutena

  Tampereen seudun joukkoliikenteen suunnittelu yhtenä kokonaisuutena

  Tampereen seudulla selvitetään, mikä vaikutus kaupunkiseudun joukkoliikenteen keskitetyllä suunnittelulla olisi joukkoliikenteen palvelu- ja kustannustasoon. Tampereen teknillisen yliopiston Liikenne- ja kuljetustekniikan laitoksella tehtävässä diplomityössä tutkitaan, miten nykyinen linjaliikennelupamalli ja tutkittava tilaaja-tuottaja-malli mahdollistavat joukkoliikenteen kulkutapaosuuden kasvattamisen. Työn strategisen tason tarkasteluun kuulu em. organisointitapojen vertailu, ja operatiivisen tason tarkasteluun kuuluu ns. "puhtaalta pöydältä" tehdyn linjastosuunnitelman vertailu nykylinjastoon.

  Ajoitus työn tekemiselle on sikäli mielenkiintoinen, että Lappeenrannan-Imatran seudulla tehty vastaava operatiivisen tason tarkastelu osoitti, että kuntarajojen ja liikennöitsijöiden välisen reviiriajattelun unohtaminen tuottaa säästöjä. Toinen mielenkiintoinen vastavalmistunut työ on LVM:n työryhmän mietintö "Linja-autoliikenteen rahoituksen uudistaminen", joka toteaa nykymallin olevan tiensä päässä.

  Työ valmistuu loppusyksystä.
  Viimeisin muokkaaja kuukanko; 08.11.2006 kello 16:31. Syy: poistettu linkki työohjelmaan
  Lauri Helke

 2. #2
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  06.07.2005
  Viestejä
  190

  oletus Vs: Tutkimus: Tampereen seudun joukkoliikenteen suunnittelu yhtenä kokonaisuutena

  Linja-autoliitto on noteerannut selvityksen. Alla Linja-autoliiton tiedote:

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Linja-autoliitto
  Liittokokous Tampereella 19.-21.6.2006

  Linja-autoliitto ei pidä perusteltuna Tampereen tilaajaorganisaation laajentamista seudulliseksi suunnitteluorganisaatioksi

  Keväällä 2006 toteutettiin kaupungin sisäisessä liikenteessä tilaaja-tuottaja -malli, joka on osa Tampereen kaupungin sisäisten toimintojen strategiaa. Liikenteen tilaamisen ja tuotannon erottaminen toisistaan on perusteltu ja hyvä asia kaupungin sisäisenä ratkaisuna. Kevään kuluessa on kuitenkin ilmennyt, että ennen kuin malli on saatu kunnolla edes käyntiin, ollaan sille todennäköisesti kaavailemassa myös seudullisen suunnitteluorganisaation tehtäviä. Uusi tilaajaorganisaatio onkin ensi töikseen teettänyt omalla henkilöstöllään asiasta selvityksen.

  Laajentamiskaavailusta seudulliseksi suunnitteluorganisaatioksi ei ole neuvoteltu ympäristökuntien eikä seudullisen liikenteen edustajien kanssa. Ympäristökunnathan saavat tänä päivänä asukkailleen taloudellisesti erittäin edullisen ja kattavan vuorotarjonnan. Bussiyritykset vastaavat seudullisen liikenteen suunnittelusta seudulle jo laaditun joukkoliikennesuunnitelman ohjaamana ja ylläpitävät vuorotarjontaa lähes 100 %:sti lipputuloilla. Kunnat sijoittavat seutulippujen matkustajahintojen alentamiseen rahaa,
  jolloin bussimatka on vakinaiselle käyttäjille edullinen.

  Nykyjärjestelmä toimii erinomaisesti Tampereen kaupungin, ympäristökuntien ja seudullisten liikennöitsijöiden yhteistyönä, jota koordinoi Tampereen seudun joukkoliikennetyöryhmä.

  - Hyvä esimerkki yhteistyön toimivuudesta on se, että Tampereen seudun seutulipun käyttö on lisääntynyt jo kymmenen vuotta peräkkäin. Viiden ensimmäisen kuukauden aikana tänä vuonna kasvua on ollut yli 10 %. Lisääntynyt seutumatkustus on antanut mahdollisuuden lisätä seutuliikenteen palvelutarjontaa ja edistää siten edelleen joukkoliikenteen käyttöä, toteaa Linja-autoliiton Sisä-Suomen osaston aluepäällikkö Tuomo Kojo.

  Linja-autoliitto on hyvin huolestunut Tampereen kaupungin tilaajaorganisaation suhtautumisesta seudullisen liikenteen suunnitteluun ja vaatii, että mahdollisista liikenteen suunnittelun muutostarpeista käydään avointa ja rehellistä keskustelua ympäristökuntien, liikennöitsijöiden ja Länsi-Suomen lääninhallituksen kesken.
  http://www.linja-autoliitto.fi/cgi-b...ion=1&id2=8111
  Viimeisin muokkaaja vko; 22.06.2006 kello 11:39. Syy: lainaus lainaukseksi
  Lauri Helke

 3. #3
  Eppu avatar
  Liittynyt
  25.06.2005
  Sijainti
  Tampere
  Viestejä
  1836

  oletus Vs: Tutkimus: Tampereen seudun joukkoliikenteen suunnittelu yhtenä kokonaisuutena

  Tiedote vaikuttaa olevan tyypillistä linja-autoliittoa.

  Minun mielestä Allisonin gradu on juuri sellainen työ, mitä nyt Tampereen seudulla kaivataan. Ensi talven reittimuutosten suunnitteluprosessi jo paljasti muutamia seikkoja, miksi joukkoliikenteen seudullinen suunnittelu olisi hyvin perusteltua kaupunkiseudulla. Varmasti muutamat nyt toteutetut reittimuutokset olisi voitu tehdä eri tavalla, mikäli suunnitteluorganisaatio kattaisi koko seudun.

  Yksi nykyisesen systeemin suurimmista epäkohdista on nimenomaan siinä, että seutuliikenteen liikennöitsijä voi kayttää millaista kalustoa haluaa. Muutama yhtiö on kyllä hyvin kiitettävästi panostanut asianmukaiseen kalustoon, kun taas varsinkin yksi liikennöitsijä ei. Uskon, että seudullinen organsaatio hyödyttäisi myös seutuliikennettä siten, että vuoromäärää voitaisiin sielläkin kasvattaa. Keskitetty suunnittelu poistaisi edelleen päällekkäisyyksiä ja toisi lisää selkeyttä liikennejärjestelmään. Aikataulutus ja reittiverkko jäsentyisivät entistä paremmaksi kokonaisuudeksi jota olisi helpompi hallita ja kehittää edelleen.

  Mahdollisessa uuteen systeemiin siirtymisessä ratkottaviksi ongelmiksi muodostuisivat esimerkiksi seudun ulkopuolelle suuntautuva liikenne. Sen osalta muutokset voisivatkin olla suunnasta riippuen hyvinkin rajuja.

 4. #4

  Liittynyt
  06.03.2006
  Sijainti
  Tampere
  Viestejä
  264

  oletus Seudullinen tilaajaorganisaatio

  Jep. Itsekin miellän tilaajaorganisaation toimivammaksi ja hyödyllisemmäksi, kun se saisi koko lähiliikenteen hoitoalueekseen. Päällekkäisyyksiä mm. Lamminpäässä, Lempäälässä ja Härmälässä voitaisiin ehkäistä suuremmalla todennäköisyydellä, palvelutaso olisi varmasti kaikille oikeudenmukaisempi ja kilpailuttamisen myötä tämän "erään liikennöitsijän" kalustoonkin voitaisiin varmasti vaikuttaa. Myös esim. lentokentälle olisi hyvä saada selkeä erillinen aikataulu tasalähdöin esim. 45 min välein, joka sitten pysyisi standardina läpi päivän ja olisi asiakkaille houkuttelevampi. Näihin kaikkiin asioihin vuoromääristä kalustoon ja niiden kiertoon olisi helpompi perehtyä kun ne kaikki olisivat suunniteltavana yhtenä kokonaisuutena.

 5. #5
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  1459

  oletus Vs: Tutkimus: Tampereen seudun joukkoliikenteen suunnittelu yhtenä kokonaisuutena

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Allison
  Bussiyritykset .. ylläpitävät vuorotarjontaa lähes 100 %:sti lipputuloilla. Kunnat sijoittavat seutulippujen matkustajahintojen alentamiseen rahaa
  Aika hauskasti on osattu panna kaksi keskenään ristiriitaista virkettä perättäin. Tietysti ensimmäisessä on "lähes", mutta LAL tunnetusti väittää, ettei kuntien tuki ole tukea lain.

  Toivottavasti työssä pystytään riittävällä tavalla huomioimaan myös kuntien koululaiskuljetukset ja muut erityisryhmien matkat. Huomattava osa kuntien todellisista joukkoliikennemenoista on piilotettu näihin menoeriin ja kohdistettu muihin kustannuspaikkoihin kuin joukkoliikenteen hoitoon kuten koulutoimelle.

  Kattava ja mielekäs linjaverkko vähentää erillisten kuljetusten tarvetta, jolloin esimerkiksi koululaisvuorojen taloutta voidaan parantaa maksavilla matkustajilla. Koulutoimen lippurahat siirtyvät kunnan sisällä joukkoliikennetoimelle ja edelleen liikenteen ostamiseen, jolloin kokonaiskassavirta on sama kuin nykyisin.

  Minulle on aina jäänyt epäselväksi miten joukkoliikenteen järjestäminen mukamas voi tulla kunnille kovin kalliiksi, jos se on nyt olevinaan itsekannattavaa. Itsekannattavan liikenteen järjestäminenhän on tuottavaa liiketoimintaa.

 6. #6

  Liittynyt
  02.07.2005
  Viestejä
  339

  oletus Vs: Tutkimus: Tampereen seudun joukkoliikenteen suunnittelu yhtenä kokonaisuutena

  Ylöjärvi, Pirkkala, Kangasala, Nokia ym. ovat ymmärtääkseni samassa tilassa kuin Espoo ja Vantaa 80-luvun puolivälissä. Espoossa lukuisat poliitikot olivat sitä mieltä, että P. Tyllilä ja muut yhtiöt voivat hoitaa esim. Soukka/Kivenlahden-Helsingin keskustan liikenteen itsekannattavuusperiaatteella ajaen ne vuorot, jotka itse katsovat tarpeelliseksi.
  Nyt tuulet ovat muuttuneet: Ytv suunnittelee linjaston ja aikataulut ja liput ovat seudullisia. Ja liikenne laadukasta. Samalla Espoon subventio liikenteelle on hypähtänyt 40 prosenttiin (Treella 25), Espoon sisäisessä liikenteessä subventio hätyyttelee 60-70 prosenttia.
  Silti Espoossa ei juuri kukaan kyseenalaista nykyään seudullisen liikenteen ( ja suunnittelun mielekkyyttä). Taistelu on nyt siirtynyt Kirkkonummelle, jossa paikallinen liikennöitsijä Wikström vastustaa (linja-autoliiton tuella) seutujärjestelmää. Taistelulle ei voi ennustaa pitkää ikää. K:nummella on paljon Espoosta muuttaneita, jotka eivät kauaa katsele sikäläistä pelleilyä.

 7. #7

  Liittynyt
  10.07.2005
  Viestejä
  340

  oletus Vs: Tutkimus: Tampereen seudun joukkoliikenteen suunnittelu yhtenä kokonaisuutena

  Siis miksi pitäisi päästää Tampereen kaupungin kunnallinen organisaatio, YTV.n malliin, ympäristökuntiin tuhoamaan itsekannattava liikennelupa perustainen joukkoliikenne kilpailluttamisella ja ketjuttamisella ? Mielestäni tampereen kaupunkikiseudulla ensisijaisesti pitäisi alkuun purkaa 1950-luvun linjasto sosialisointi ja päästää ensi sijassa paikalliset toimijat kilpailemaan kaupungin sisäisen liikenteen hoidosta, eikä siihen tyyliin kuin Teiskon Aitolahden suunnissa, jolloin Connexille annettiin täysi subventio ilman kilpailutusta..
  Viimeisin muokkaaja deepthroat; 26.10.2006 kello 13:43.

 8. #8
  ultrix avatar
  Liittynyt
  22.10.2005
  Sijainti
  Tampere Järvensivu (Jvs)
  Viestejä
  3355

  oletus Vs: Tutkimus: Tampereen seudun joukkoliikenteen suunnittelu yhtenä kokonaisuutena

  Käsittääkseni Tampere ei suunnittelisi seudun joukkoliikennettä itsevaltaisesti, vaan sen sijaan seudullinen organisaatio (seutukunnan alainen). Seudun joukkoliikenne ei ole itsekannattavaa, vaan nauttii mm. koululais- ja seutulipputuesta, sekä yhteistariffikorvauksista.

  Mitä tulee tuohon sisäiseen kilpailuun, kannatan itse sitä kannattamattomille linjoille, mikäli kaluston laatuun ja kuskien palvelutasoon kiinnitetään tarpeeksi huomiota. Samat kriteerit pätevät myös seudulliseen kilpailuun.

  Seudullisessa joukkoliikenteen suunnittelussa on erittäin vahvana hyvänä puolena se, että voidaan yhdistää seutulinjoja ja sisäisiä linjoja aivan uudella tavalla: mm. aiemmin mainittu Nokia-Koilliskeskus-yhteys kuulostaa varsin lupaavalta. Lisäksi tulee mahdolliseksi esimerkiksi Ylöjärvi-Kangasala-yhteys ja muut, jotka ovat tällä hetkellä käytännössä mahdottomia linjalupareviirien takia (Kangasalla Paunu, Ylöjärvellä Länsi-Linjat (sic)) Samalla voidaan selkeyttää reitistöä ja luoda tasatahtiaikatauluja, siis jotain, jota liikennöitsijät eivät ole tehneet.
  Viimeisin muokkaaja kuukanko; 08.11.2006 kello 16:34.
  Sakari Kestinen

 9. #9
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Viestejä
  2789

  oletus Vs: Tutkimus: Tampereen seudun joukkoliikenteen suunnittelu yhtenä kokonaisuutena

  Lainaus Alunperin kirjoittanut deepthroat Näytä viesti
  tuhoamaan itsekannattava liikennelupa perustainen joukkoliikenne kilpailluttamisella ja ketjuttamisella
  Liikennelupaperustainen joukkoliikenne ei ole itsekannattavaa, vaan sitä tuetaan seutulipputuella, koululaislipuilla ja muilla matkakorvauksilla. Tuki matkaa kohden on sama tai korkeampi kuin esim. Tampereen sisäisessä liikenteessä.

  Tätä on käyty läpi Tampereen osalta aikaisemmin ketjussa:
  http://jlf.fi/f15/119-seutuliikentee...a-kilpailutus/

  EU:n joukkoliikennettä koskevan palveluasetusesityksen mukaan kaikki julkista tukea nauttiva joukkoliikenne on kilpailutettava. Siksi nykyistä linjalupajärjestelmää ei voida tuetussa paikallisliikenteessä jatkaa.

  Tampereen seudulla joukkoliikenteen käyttö mm. Nokialla on noin 40% Tampereen kunnan alueen maankäytöltään vastaavista alueista.

  Seudullisen joukkoliikenneviranomaisen perustaminen on nimenomaan mahdollisuus nostaa merkittävästi joukkoliikenteen käyttöä ja palvelutasoa.

 10. #10
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  06.07.2005
  Viestejä
  190

  oletus Vs: Tutkimus: Tampereen seudun joukkoliikenteen suunnittelu yhtenä kokonaisuutena

  Työ on valmistunut ja hyväksytty Tampereen teknillisen yliopiston tuotantotalouden osastoneuvoston kokouksessa 14.3.2007. Painettu kappale on luettavissa mm. TTY:n kirjastossa.

  Raportti on luettavissa sähköisessä muodossa osoitteessa

  http://www.tampere.fi/ekstrat/ptdata...diplomityo.pdf

  (koko 14 megatavua)
  Viimeisin muokkaaja kuukanko; 12.12.2007 kello 13:22. Syy: vaihdettu linkki osoittamaan uuteen paikkaan
  Lauri Helke

 11. #11
  ultrix avatar
  Liittynyt
  22.10.2005
  Sijainti
  Tampere Järvensivu (Jvs)
  Viestejä
  3355

  oletus Vs: Tutkimus: Tampereen seudun joukkoliikenteen suunnittelu yhtenä kokonaisuutena

  Hyvältä vaikuttaa. Jos linjastoa vielä päivittää 2007-08 talvikauteen pohjautuvaksi (nollalinjat ym.), meillä on jo ehkä 2008-09 talvikaudelle - tai viimeistään sitä seuraavalle talvelle - tiedossa seudullinen joukkoliikennejärjestelmä!

  Vähän jäi Pirkkalan kartasta oudoksuttamaan linja 64 (Pereentietä), linjaa en huomannut mainittavan missään muualla työssä, onko se jäänyt vain änkyröimään sinne vai onko se mukana?

  Tarvitaan vielä seudullisen tariffin uudistus, niin ollaan hyvällä pohjalla raideliikennettä odotellessa.


  Alustavasti tariffiasioita pohdiskellen tekisin YTV:mäisesti vyöhykkeisiin perustuvan järjestelmän, jossa liittäisin Tampereen vyöhykkeeseen Tampereen kantakaupunkialueen (=kaikki ennen 60-lukua Tampereeseen liitetty + Aitolahdentien vartta Nurmi-Sorilaan asti) lisäksi valtatie 12:n länsipuolisen Kangasalan (Vatialan seutu), Ylöjärveltä Siivikkalan ja Vuorentaustan alueet, Pirkkalasta Killo/Loukonlahti ja kaikki siitä itään, Lempäälästä Sääksjärvi-Vuores-alueen ja Nokialta Kolmikulma-Välimaa-Sarpatti-Pitkäniemi-alueen. Näin tariffivyöhyke olisi selkeä, ja yhdyskuntarakenne tukisi vyöhykettä sikäli, että suurin osa vyöhykkeen rajoista kulkisi vähäisen maankäytön alueella, eli metsässä tai pellolla.

  Näiltä rajavyöhykkeiltä pääsisi toki myös oman kunnan sisällä yhden vyöhykkeen hinnalla, mutta lipputuote ei olisi "Tampereen vyöhyke" vaan esim. "Pirkkalan sisäinen". Kahden maksuvyöhykkeen lipulla pääsisi sitten koko seudun alueella liikkumaan.

  Lisäksi voisi pohtia erillistä Tampereen keskustavyöhykettä, joka rajautuisi tietenkin lännessä Rajaporttiin ja idässä esim. Kekkosentiehen, etelässä taas vaikkapa Lahdenperänkatuun / Hallilantiehen.
  Sakari Kestinen

 12. #12
  janihyvarinen avatar
  Liittynyt
  18.08.2006
  Sijainti
  Tampere
  Viestejä
  2311

  oletus Vs: Tutkimus: Tampereen seudun joukkoliikenteen suunnittelu yhtenä kokonaisuutena

  Lainaus Alunperin kirjoittanut ultrix Näytä viesti
  Lisäksi voisi pohtia erillistä Tampereen keskustavyöhykettä, joka rajautuisi tietenkin lännessä Rajaporttiin ja idässä esim. Kekkosentiehen, etelässä taas vaikkapa Lahdenperänkatuun / Hallilantiehen.
  Jos erillinen keskustavyöhyke halutaan, niin minusta Rajaportti ei ole kauhean hyvä tähän tarkoitukseen vaikka siinä aikoinaan kaupungin raja kulkikin. Nykyään se on keskellä asutusta eikä vanhaa rajaa havaitse enää käytännössä juuri mistään.

  Röyhkeän subjektiivisesti rohkenen toivoa keskustavyöhykkeen ulottuvan länsi-itä-suunnassa Hyhkyn pysäkiltä / Lielahden asemalta TAYS:ille asti. Raja kulkisi siis lännessä noin Nokian moottoritien kohdalla. Minusta se erottaa tavallaan laajennetun kantakaupungin ja pääosan läntisistä liitosalueista. Lielahtihan liitettiin kaupunkiin vasta 1950-luvulla.

  En muuten ole ollenkaan varma tarvitaanko erillistä keskustavyöhykettä. Se kai tarvitaan vain jos alemmalla tariffilla voidaan kasvattaa joukkoliikenteen käyttöä nimenomaan tällä alueella, jota joukkoliikenne muutenkin palvelee paremmin kuin kaupungin laitaosia. Jokainen ylimääräinen vyöhyke aiheuttaa monimutkaisuudesta aiheutuvia hallinnointikuluja ja on hankalampi asiakkaiden hahmottaa. Tosin tätä kannattanee varmaan vielä punnita eri näkökulmista...?

 13. #13
  ultrix avatar
  Liittynyt
  22.10.2005
  Sijainti
  Tampere Järvensivu (Jvs)
  Viestejä
  3355

  oletus Vs: Tutkimus: Tampereen seudun joukkoliikenteen suunnittelu yhtenä kokonaisuutena

  Työ on kadonnut TTY:n sivuilta. Mistä sen saisi jälleen PDF:nä?

 14. #14
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  06.07.2005
  Viestejä
  190

  oletus Vs: Tutkimus: Tampereen seudun joukkoliikenteen suunnittelu yhtenä kokonaisuutena

  Ylempänä ollut linkki on vaihdettu osoittamaan uuteen paikkaan.
  Viimeisin muokkaaja kuukanko; 12.12.2007 kello 13:23. Syy: linkki korjattu alkuperäiseen viestiin
  Lauri Helke

 15. #15

  Liittynyt
  01.11.2005
  Viestejä
  13

  oletus Vs: Tutkimus: Tampereen seudun joukkoliikenteen suunnittelu yhtenä kokonaisuutena

  Niin siis teidänmielestä kun tampereen sisäinen liikenne on saatu
  asiakkaidenkin mielestä vähintään perseelleen niin laitetaan seuraavaksi sitten seudullinen liikenne.

Sivu 1 / 2 12 ViimeisinViimeisin

Vastaavia viestiketjuja

 1. Tampereen seudun joukkoliikennesuunnitelma
  kirjoittanut ultrix foorumissa Tampereen paikallisliikenne
  Vastauksia: 34
  Viimeisin viesti: 12.10.2011, 17:53
 2. Helsingin seudun joukkoliikenteen brändi
  kirjoittanut kemkim foorumissa HSL-alueen paikallisliikenne
  Vastauksia: 32
  Viimeisin viesti: 01.10.2009, 07:47
 3. Vastauksia: 8
  Viimeisin viesti: 27.04.2009, 13:53
 4. Lontoon seudun joukkoliikenteen kehittämishankkeita
  kirjoittanut LVi foorumissa Kehittämishankkeet
  Vastauksia: 0
  Viimeisin viesti: 02.06.2006, 09:52
 5. Tampereen seudun lähijunaliikenne 1980-luvulla
  kirjoittanut vompatti foorumissa Junat
  Vastauksia: 2
  Viimeisin viesti: 31.10.2005, 22:42

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •