Ruoveden entiset linjat

Liittynyt
12 Marraskuu 2013
Viestit
25
Hei! Osaakos joku sano että onko linja 90 päättäriltä eteenpäin ollut liikennettä ikinä? Jos on niin koska loppunut. Terv teiskolainen
 
Hei! Osaakos joku sano että onko linja 90 päättäriltä eteenpäin ollut liikennettä ikinä? Jos on niin koska loppunut. Terv teiskolainen
Ennen linjan siirtymistä Tampereen joukkoliikenteen järjestämäksi osa vuoroista jatkoi Ruovedelle ja/tai Virroille asti.
 
Ennen linjan siirtymistä Tampereen joukkoliikenteen järjestämäksi osa vuoroista jatkoi Ruovedelle ja/tai Virroille asti.
...jopa Seinäjoelle asti...


Hauska kaupunkilinja, koska ainoana kunnista Tampereen ja Seinäjen välillä vain Ruovesi ei ollut kaupunki.

Osa 90:n vuoroista ajettiin tietty Ähtäriin. Ainakin 2005 taisi olla linjan 90 vuoro sunnuntaisin, joka Teiskon kautta ajettiin ExpressBus-autolla.
Myös Postin ja Pakkalan Liikenteen ajama 06:10 Tampereelta lähtenyt Ähtärin vuoro tuli 1.1.2004 osaksi 90:n tarjontaa. Paluuvuoro Tampereelle saapui 17:20.

Joitakin kuvia matkan varrelta
Linjalla+90
Linjalla 90Y

---------- Viestit yhdistetty klo 22:54 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu klo 21:53 ----------

Ketkä liikennöitsijät ovat ajaneet tuota Penttilänperäntietä pitkin?

Ainakin
- Alhonen & Lastunen -> Connex Finland -> Veolia Transport Finland -> Väinö Paunu
- Frans Kovanen

Sikäli kun kyseessä Kaanaan ja Jäminkipohjan osuus.

Muita liikennöitsijöitä ajanut sitten Murolen kautta.
 
...jopa Seinäjoelle asti...
Ei tuo vielä mitään. Yksi sukumme mökeistä on Kekkosen kylässä, joten aihe on meille erittäin tuttu. 90-luvulla, ja vielä 2000-luvun puolellakin Expressbus-yhtymä ajoi kerran päivässä reittiä Helsinki-Tampere-Teisko-Kekkonen (Kekkoskyläntie)-Jäminkipohja (Sahantie)-Ruovesi (linja-autoas)-Virrat-Ähtäri! Myös 2000-luvulle asti on päässyt kulkemaan kauppa-auton kyydissä ympäri kyliä, joskus kerran viikossa, joskus harvemmin, miten tuo nyt sattui kulloinkin kulkemaan. Jäätelöautokin kulki ainakin 2000-luvulle asti ihan meille kylään Kekkoskyläntielle. Kekkosen kyläkauppa on usempaan kertaan avattu ja taas suljettu, nyt todennäköisesti suljettu lopullisesti. Toiminta oli ainakin jo pitkään tappiollista.

Kautta aikain paikallinen liikennöitsijä Bussi-Manninen on ajanut erilaisia Ruoveden sisäisiä linjoja lähtien linja-autoasemalta lähes joka kolkkaan. Lisäksi mukana on aina ollut ja on edelleen markkinaehtoisia pakettimatkoja mm. Helsingin ja Tampereen tapahtumiin. Vakiovuorotoiminta sen sijaan on ollut Ruoveden kunnan tuesta huolimatta "veitsenterällä" kannattavuuden osalta, ja vuoroja on lakkautettu ja avattu uudelleen lähes joka vuosi. Tämä, ja se ettei aikatauluja jaeta oikein missään, on mielestäni aiheuttanut sen, etteivät asukkaat pysy vuorojen ja aikataulujen muutosten perässä, vähentäen joukkoliikenteen käyttöä. Eräs paikallinen asukas sanoi minulle liikkuvansa lähes aina autolla, ilman aikeita sen luopumisesta, juurikin kauppa- ja linja-autojen jatkuvien aikataulumuutosten ja toiminnan epävarmuuden vuoksi. Muuten hän olisi kyllä ollut (ja olikin vanhan 90:n aikoihin) mielellään joukkoliikenteen käyttäjä.

Muiden bussiyhteyksien vähentyessä näytti jo 2000-luvun lopussa ja nykyisen vuosikymmenen alussa siltä, että Manninen saisi "monopolinsa" turvin lisää tuulta siipiensä alle. Manninen ajoi ainakin neljää Ruoveden sisäistä bussilinjaa usean auton voimin, jopa jonkun aikaa vanhaa 90:n reittiäkin. Valitettavasti sitä ei vain mainostettu missään. Jos edes tämän foorumin jäsenet eivät olleet tuosta kuulleet, voitte arvata "tavallinen kansan" epätietoisuuden. Tampereen kaupunki tiedotti vain 90:n lyhennyksestä, jättäen kertomatta korvaavasta liikenteestä. Mannisen lippu Teiskontien vakiovuoroon maksoi vain 5 euroa riippumatta matkan pituudesta, Ruoveden kunta maksoi loput kustannukset. Vuoroa ajettiin vielä tällä vuosikymmenellä, mutta näyttää olevan nyt lakkautettu.

Vähenevä väkiluku, Ruoveden joukkoliikenteen olematon informaatio/mainostus ja kiristyvä taloustilanne on kuitenkin johtanut nyt 2010-luvulla jopa Mannisen vuorojen lakkautuksiin. Mannisen Bussit Kartalla-sovellus kertoo kaikkien bussien olevan kirjoitushetkellä varikolla. Sen sijaan kauppa-autolla näyttää pyyhkivän hyvin, kun myös jopa suht suosittu Jäminkipohjan ainoa ruokakauppa (K-market) aivan valtatie 66:n varrella ja keskellä kylää, lakkautettiin. Näin ollen tällä hetkellä Teiskosta ylöspäin seuraava kauppa löytyy vasta Ruoveden kirkonkylästä. Kauppa-auto kulkeekin edelleen tänäkin vuonna 2016, ymmärtääkseni ilman fyysistä kauppaa, eli pelkkänä kauppa-autona Iloisen Pojan Lähiruokakaupan nimissä.
 
Onko ihmisten muisti jotenkin lyhentynyt, kun ei siitä kauaakaan ole, kun osa 90Y:n vuoroista ajettiin Virroille, Ähtäriin jne. 5.6.2011 viimeksi, sitten liikenne siirtyi JOLI:n tilaamaksi.
 
Takaisin
Ylös