Näytetään tulokset 1-8/8

Viestiketju: Nokian paikallisliikenne

 1. #1
  Tunnistettu jäsen killerpop avatar
  Liittynyt
  24.06.2005
  Sijainti
  Tampere
  Viestejä
  3123

  oletus Nokian paikallisliikenne

  Nokia on kaiken kaikkiaan mielenkiintoinen kokonaisuus. Vaikkakin kyse on Tampereen naapurikunnasta, on myös työpaikkaomavaraisuus kohtuullista tasoa, joten kaikki liikenne ei suuntaudu vain Tampereelle, vaan myös sisäistä liikennettä on.

  Nokian kaupungissa operoi tällä hetkellä Paunu merkittävällä osuudella, jonka lisäksi Länsilinjat hoitaa niin linjaa 79 (osa vuoroista Connex Hautamäen kanssa), Lauttakylän auto pääasiassa pikavuorojen osalta ja kouluvuoden aikana myös Nokia-Sarkola ja Nokia-Tottijärvi -vuoroilla, Connex Hautamäki muutamilla pikavuoroillaan, VR muutamalla Pori-Tampere junallaan ja Rautaveden Liikenne yhdellä Vammala-Tampere-Vammala -vuorolla.

  Nokian liikennekenttä on ulkopuoliselle varsin sekava. Jos sekaannusta ei aiheuta jo 70/71 linjojen K/M/J/N/V/E/R -kirjainyhdistelmät, niin lisää sekavuutta tuottaa paikallisliikenteen merkittävin kohta - Pirkkalaistori, jossa asiakkaan pitää tietää, kummalla puolen odottaa Tampereelle menevää bussia. Niin, 79:n Pirkkalaistorin kautta kulkevat vuorot kun eivät lähde todellakaan siltä puolen, miltä taas nämä 70/71 suorat, Myllyhaan tai Kankaantaan kautta kulkevat vuorot.

  Myös Nokian linja-autoasema on oma erikoisuutensa. Vaikka piha onkin täynnä uusia moderneja pysäkkikatoksia, ei niiden kautta kulje kuin muutamat vuorot päivässä - esim Lauttakylän pikavuorot eivät aja lainkaan paikan kautta. Myös muut pikavuorot välttävät tehokkaasti paikkaa, sen sijaan paikallislinjoista 79 ja nämä kouluvuoden aikana ajettavat sisäiset linjat sitä käyttävät.

  Bussiliikenne Nokialle on kaluston suhteen varsin laadukasta. Sen sijaan reitistö aiheuttaa jossain määrin kritisoimista, sillä nopeus ja tarjonta on jossain määrin tyydyttävän rajoilla. Moottoritietä kulkevat yhteydet ovat nopeita, mutta niitä kulkee varsin vähän. Joissakin tapauksissa sopivin vuoro aikataulullisesti onkin esim Myllyhaan kautta kiertävä vuoro, johon saa matkaan varata jopa 40 min aikaa (varsinkin jos vertailukohdaksi laittaa junan, jolla matka-aika on 14 min).

  Sikäli ymmärrän liikennöitsijöitä, että tuotto pitää maksimoida ja ajattaa vain kannattavia vuoroja. Toisaalta, kun joukkoliikenteestä on kyse, niin myös vähemmän kannattavat vuorot (tässä vaiheessa iso kiitos Paunulle, joka ajaa linjaa 65 Nokia-Pirkkala-Hervanta tuoden tärkeän poikittaisyhteyden käyttäjämäärän ollessa niin ja näin) ovat merkityksellisä palvelutason suhteen. Mikäli joukkoliikennettä halutaan pitää vaihtoehtona yksityisautolle, tulee vuoroja kulkea riittävän usein, riittävän nopeasti ja riittävän selkeitä reittejä pitkin. Nokialta löytyy ääriesimerkkejä molemmista päistä.

  Jos itse voisin kehittää Nokian joukkoliikennettä, olisi ensiaskeleet laittaa linjanumerot 72 ja 78 takaisin käyttöön (Lauttakylän Autolle terveiset) ja myös korvata 70/71 K ja M -variaatiot omilla linjanumeroillaan. Tällöin merkittäväksi kirjaimeksi muodostuisi Paunun vuoroilla se, kumpaa reittiä (Vihola+eden vai Ruskeepää) auto kulkisi loppupäässä. Tätä kannatan siksikin, että kun vuoronumeroa vaihdetaan joka tapauksessa Keskustorilla, kuin myös linjakilpeäkin eikä kaikki vuorot ole kuitenkaan heilurilinjamaisia Nokialta joko Kangasalle tai Lempäälään vaan moni kääntyy myös Torilla.

  Yksi kehittämistoimenpide olisi tehdä Pirkkalaistorista joukkoliikenneterminaali (no, bussit siellä vaan kulkevat mutta silti) siten, että samalta pysäkiltä kulkisivat _kaikki_ Tampereelle menevät vuorot.
  Bussikirjasto | Suomen kirjastoautot

  Nämä ovat vakioita.

 2. #2

  Liittynyt
  02.07.2005
  Viestejä
  23

  oletus

  Lainaus Alunperin kirjoittanut killerpop
  Vaikkakin kyse on Tampereen naapurikunnasta, on myös työpaikkaomavaraisuus kohtuullista tasoa, joten kaikki liikenne ei suuntaudu vain Tampereelle, vaan myös sisäistä liikennettä on.
  Nokian laajahkon teollisuuden ja ammattioppilaitoksen vuoksi myöskin moni tamperelainen suuntaa arkisin Nokialle, mikä tarkoittaa, että ruuhkasuunnan vastaisissa vuoroissakin näyttäisi kulkevan porukkaa toisinaan ihan mukavasti (esim. Tampereelta n. 6.30-7.30 lähtevät vuorot).

  Lainaus Alunperin kirjoittanut killerpop
  Bussiliikenne Nokialle on kaluston suhteen varsin laadukasta.
  Pitää Paunun osalta paikkaansa, ei tuosta enää voi tarkoituksenmukaisemmaksi tuontyyppisessä liikenteessä käytettävä kalusto muuttua. Paunun Scalat ja Lahti 402:t huomioivat liikenteen seutuluonteen hyvin - matalalattiaisuus ja automaattivaihteisuus ovat busseissa "kaupunkiominaisuuksina" ja pehmeät penkit sekä ilmastointi "pitkän matkan ominaisuuksina".

  Länsilinjat Oy:n kalusto 79:llä sen sijaan on välillä puhdasta pitkän matkan kamaa (onneksi Setraa ym. nyt näkee kuitenkin kohtuullisen usein), mikä aiheuttaa yhteistariffiliikenteessä omat ongelmansa. Tokihan 79:n vuorot jatkavat usein aika pitkällekin maaseudulle Siurosta ja Linnavuoresta, joten näiden vuorojen osalta keppivaihteisten ja yksiovisten autojenkin käytön voi jotenkin, vaikkei mielellään, hyväksyä.

  Lainaus Alunperin kirjoittanut killerpop
  Sen sijaan reitistö aiheuttaa jossain määrin kritisoimista, sillä nopeus ja tarjonta on jossain määrin tyydyttävän rajoilla.
  Nokian keskustassa asuvilla on ihan hyvät oltavat, heillähän on kaikki palvelut - jopa pikavuorot ja VR:n liikenne - käytettävissään. Mutta esimerkiksi Myllyhaan M-lenkillä voisi palvelu olla jossakin määrin parempi. Arkisin viimeinen M-vuoro lähtee Tampereelta niinkin aikaisin kuin 21.05, ja esimerkiksi nyt kesäaikatauluissa näkyy arkisin olevan niinkin suuri vuoroväli kuin 1 tunti 50 minuuttia (18.20-20.10). Muutenkin Myllyhaan kautta näytettäisiin ajavan keskimäärin n. 40-60 minuutin välein, mikä tietysti on kohtuullisen pitkä vuoroväli.

  Ihmettelen myöskin, miksei Kalkun kautta ajeta useampia vuoroja. Paitsi että Kalkun lenkin laajempi hyödyntäminen palvelisi yhteistariffin ansiosta isompaa osaa tamperelaisia, se myöskin antaisi Vihnusjärven alueelle - jonka matkustajapotentiaalin väittäisin olevan huomattavasti isompi kuin Sarpatin - kunnon joukkoliikenneyhteydet. Eikö esimerkiksi kaikkia K- tai M-vuoroja voitaisi ajaa tuota kautta? Ei siitä matkustusaika pitenisi juuri ollenkaan.

  Sitten tuo Turuntien eteläpuolinen Tervasuon alue. Paunu on onneksi huomannut, että Nokia laajenee kovaa vauhtia sinnepäin ja ajaakin jo sinne muutamia vuoroja päivässä, mutta sinne voitaisiin kyllä rohkeasti kehittää joukkoliikennepalvelut, jotka olisivat _todellinen_ vaihtoehto yksityisautoilulle. Tietysti tuokin alue on joukkoliikenteelle epäedullista, harvaan asuttua ja autoistunutta omakotialuetta, mutta kuitenkin...

  Niin ja moottoritievuorot tosiaan, niitä voisi olla huomattavasti paljon enemmän, etenkin mo+kankaantaka- ja mo+myllyhaka-vuoroja (onko jälkimmäisiä edes koskaan ollutkaan?). Vaikka ymmärrän toki tässäkin sen, että Raholan kautta ajettaessa saadaan yhteistariffituloja ainakin jonkin verran enemmän.

  Yleisesti ottaen olen kuitenkin sitä mieltä, että Nokian joukkoliikennepalvelut ovat verrattain hyvällä tolalla ja asiat tuntuvat olevan paremmin kuin vaikkapa Ylöjärvellä. Ehkäpä tämä tunne johtuu kaluston paremmasta laadusta ja siitä tosiseikasta, että Nokialla on "oikeaa" paikallisliikennettä, siinä missä Ylöjärven palvelut pohjautuvat pitkälti Kurun/Viljakkalan/Virtain maaseutuvuorojen koukkimisiin Käyräkujilla ja vastaavilla. Nokialla linja 79:kin saa keskittyä perustehtäväänsä, kuljettamaan väkeä Siuroon ja Linnavuoreen, siinä missä 70 ja 71 hoitavat aikaavievät muilla alueilla ajelut.

 3. #3
  Tunnistettu jäsen killerpop avatar
  Liittynyt
  24.06.2005
  Sijainti
  Tampere
  Viestejä
  3123

  oletus Vs: Nokian paikallisliikenne

  Mainittakoon nyt sellainen asia, että elokuun puolivälissä vaihtuu liikennöitsijä Nokia-Sarkola-Nokia -vuoroilla ja linjatunnus 78 otetaan vihdoin käyttöön. Aiemmin vuoroja liikennöi Satakunnan Liikenne ilman linjanumeroa, mutta 78 oli jo 90-luvun lopulla tulleessa seudun linjakartassakin mukana. Uusi liikennöitsijä on Länsilinjat.

  Vuoroja ajetaan aamulla suunnassa Nokia MH - Pirkkalaistori - valtatie 12 - Sarkola - Suoniemi - Taivalkunta - Ruskeepää - Emäkosken koulu - Pirkkalaistori - Ammattikoulu - Nokia MH ja iltapäivällä Nokia MH - Ammattikoulu - Pirkkalaistori - Emäkosken koulu - Ruskeepää - Taivalkunta - Suoniemi - Sarkola - valtatie 12 - Pirkkalaistori - Nokia MH.
  Bussikirjasto | Suomen kirjastoautot

  Nämä ovat vakioita.

 4. #4

  Liittynyt
  09.07.2009
  Viestejä
  1

  oletus Nokian paikallisliikenne

  Onko kenelläkään tietoa, että käyttääkö Länsilinjojen 79 välillä Tampere-Linnavuori TKL:n vanhaa kalustoa? Itse kuljen työmatkan ks. välillä ja bussit vaikuttaisi olevan vanhaa TKL:n autoja.

 5. #5

  Liittynyt
  05.07.2005
  Viestejä
  313

  oletus Vs: Nokian paikallisliikenne

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Ilmailuspottari Näytä viesti
  Onko kenelläkään tietoa, että käyttääkö Länsilinjojen 79 välillä Tampere-Linnavuori TKL:n vanhaa kalustoa? Itse kuljen työmatkan ks. välillä ja bussit vaikuttaisi olevan vanhaa TKL:n autoja.
  Kyllä linjalla 79 näkyy TKL:n vanhaa kalustoa vuosimallia 1993-94 kuten tämäkin kalustokortti todistaa:

  http://koti.mbnet.fi/b10m/tsb3/kortti.php?uid=1692

 6. #6

  Liittynyt
  29.06.2009
  Sijainti
  Nokia
  Viestejä
  5

  oletus Vs: Nokian paikallisliikenne

  Vähään aikaan ei noita vanhoja TKL:läisiä näkynyt, mutta tulevat varmaan taas kohta ajoon tälle linjalle.

 7. #7

  Liittynyt
  19.07.2006
  Sijainti
  Nokia
  Viestejä
  367

  oletus Vs: Nokian paikallisliikenne

  Tuli n. 16.30 tienoilla Koskenmäen liikenneympyrässä Satakunnan Liikenne 185 (jos oikein näin) kilvityksin "Nokia" "72". 72 on "vanhastaan" ollut Tottijärven linjatunnus, mitä ainakin Väinö Paunu käytti liikennöidessään kyseistä linjaa...

 8. #8
  Tunnistettu jäsen killerpop avatar
  Liittynyt
  24.06.2005
  Sijainti
  Tampere
  Viestejä
  3123

  oletus Vs: Nokian paikallisliikenne

  Viitaten uutiseen Satakunnan Liikenne ostanut Veolia Transport West:n Pori-Tampere/Lavia -vuorot.

  Mitenkähän käy 15.3. alkaen - ajaako Veolia Transport Westin linja 79 Murhasaari th - Tampere sitten kaupan myötä Satakunnan Liikenne vai kenties Veolia Transport Tampere? Ehkäpä saamme tähän lisäselvyyttä lähiaikoina.

  Nythän vuoro on ollut yhteistariffissa, koska Nokialla on liikaa Tampereen korttipohjalle tehtyjä seutulippuja, rahastus hoidettu Tampereen koneella. Jos vuoroa hoitaa jatkossa Satakunnan Liikenne, niin Tampereen näsinneulakorteilla ei liene enää asiaa vuoron kyytiin.
  Bussikirjasto | Suomen kirjastoautot

  Nämä ovat vakioita.

Vastaavia viestiketjuja

 1. Hyvinkään paikallisliikenne
  kirjoittanut karihoo foorumissa Paikallisliikenne muualla Suomessa
  Vastauksia: 6
  Viimeisin viesti: 22.01.2020, 20:07
 2. Kemin paikallisliikenne
  kirjoittanut Jouni Seilonen foorumissa Paikallisliikenne muualla Suomessa
  Vastauksia: 40
  Viimeisin viesti: 23.02.2014, 21:47
 3. Reittiopas Nokian kännykkään
  kirjoittanut kuhamobilen foorumissa HSL-alueen paikallisliikenne
  Vastauksia: 15
  Viimeisin viesti: 18.08.2010, 10:29
 4. Paikallisliikenne Ristijärvellä
  kirjoittanut Jouni Seilonen foorumissa Paikallisliikenne muualla Suomessa
  Vastauksia: 1
  Viimeisin viesti: 07.11.2007, 18:16
 5. Nokian busseja
  kirjoittanut killerpop foorumissa Kuvat
  Vastauksia: 0
  Viimeisin viesti: 29.09.2005, 08:48

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •