Tampereen entiset linja-autopysäkit

Killerpopin kääntöpaikkakartan innoittamana olen luonut kartan Tampereen linja-autopysäkeille jotka on poistettu käytöstä ja joista suurinosa on hävinnyt jo kaupunkikuvasta. Kartta on kuitenkin huomattavasti kesken. Kartan keskeneräisyydestä huolimatta sitä voi katsella tämän linkin kautta: https://drive.google.com/open?id=1AV4O3BmySehyAnjG7yJaepJ58j8&usp=sharing

Patamäenkadulla Wigrenin kohdalla on vanhat 7 linjan pysäkit molempiin suuntiin. Ilman mitään kauttakulkevaa linjaa siis.
Näsilinnan ja Hallituskadun risteyksen eteläpuolella oli vanha linjan 3 pysäkki joka on nyt fyysisestikin kadonnut siitä.
 
Lahtomäenkadulla ja Hannulankadulla on aikanaan ollut pysäkkejä molemmin puolin ja eri kohdissa kuin nyt, yksi pysäkkipari seurakuntatalon kohdalla lähellä Mäentakusenkadun risteystä, ja toinen Lahtomäenkadun ja Hannulankadun risteyksessä. Nykyinen Lahtomäenkatu 7 on aivan uudessa kohdassa. Nykyistä ajosuuntaa vastaan on vielä tolpat pystyssä.

Myös Heikkilänkadulla, paikassa jossa on nyt vapaa oikea -kaistajärjestely Atalan suunnasta, on ollut silloisten linjojen 16, 18, 28 ja 90 pysäkki. Voi olla muitakin, mahdollisesti 45? Tälle en muista nimeä.
 
Viimeksi muokattu:
Monia pysäkkejä tuli mieleen aiemmi aamulla, mutta mainitaan nyt ainakin Ilmarinkadulla olleet pysäkit. Myös Kaupinkadulla Kiovanpuiston tietämillä on ollut pysäkki ainakin toiseen suuntaan. Sitä tosin lie käyttänyt vain muinaiset y-vuorot.
Lisäksi vielä pohdin että olikohan Kullervonkadulla myös joskus 7 -linjan pysäkit ja että missäs kaikkialla keskustalinja 10:n pysäkkejä sijaitsi aikoinaan.
 
Viimeksi muokattu:
Kiitos näistä tiedoista :) Jatkan kartan tekoa näiden tietojen avulla. Kaupinkadulla tosiaan on pysäkki mutta se on vain pelkkä keltainen pysäkkimerkki. Hämeenpuistosta löytyi pysäkki nimeltä Näsilinnankatu. Amurista löytyi kaksi Amuri nimistä pysäkkiä. Kullervonkadulla oli joskus kaksi pysäkkiä joiden nimenä Puu-Tammela. Viinikankadultakin löytyi kaksi pysäkkiä. Kaupunkilinjasta puheenollen sen reitti oli tälläinen: Aleksis Kiven katu - Ratinan ranta - Pyhäjärvenkatu - Hämeenpuisto - Satamakatu - Mariankatu - F E Sillanpään katu - Lyseokatu - Pirkankatu - Sepänkatu - Paasikiventie - Simppoonkatu - Haarlankatu - Onkiniemenkatu - Paasikiventie - Sepänkatu - Satakunnankatu - Sotkankatu - Suokatu - Niemikatu - Näsijärvenkatu - Hämeenpuisto - Satakunnankatu - Näsilinnankatu - Kauppakatu - Aleksis Kiven katu - Satakunnankatu - Rongankatu - Rautatienkatu - Vuorikatu - Lapintie - Soukanlahdenkatu - Alaverstaanraitti - Pellavanlikanpolku - Juhlatalonkatu - Lapintie - Naistenlahdenkatu - Rauhaniementie - Lapinniemenranta - Seitakuja - Lapinkaari - Rauhaniementie - Nastenlahdenkatu - Pohjolankatu - Tammelan puistokatu - Vellamonkatu - Tammelankatu - Kalevan puistotie - Itsenäisyydenkatu - Hämeenkatu - Keskustori.
 
Linjasta 7 tuli mieleen: Se kulki Irjalassa reittiä Jaakonmäenkatu - Huhmarinkatu - Irjalankatu. Tämän varrella oli muutamia pysäkkejä. Samaa reittiä ajoi myöhemmin linja 8 (eri kuin nykyinen runkolinja).

Vehmaisissa on vanhan linjan 5 päätepysäkki entisellä junaseisakkeella. Sen varressa taitaa olla vielä vanhan ympyrälinjan pysäkkejä Kangasalantielle asti.

Ensitien varressa oli linjan 6 (nyk. 32) päätepysäkki ennenkuin se jäi rakennustyömaan alle ja siirtyi Keilakujalle. Sijainti aika tarkalleen entisen Piramkin päärakennuksen kohdalla. Google Maps ei tuota Ensitie-nimitystä tunne, koska taitaa olla TAYS:n sisäinen nimi.

Jankankadulla muistan nähneeni joskus 5 vuotta sitten vielä pysäkkimerkin. En tiedä, milloin ollut edellisen kerran käytössä. Itse merkki on sittemmin poistettu. Sijainti siinä asunnoiksi parhaillaan muutettavan liikekiinteistön kohdilla.
 
Viimeksi muokattu:
Lukonmäessä on kahdessakin kohtaa entisen linjan 20 (Lukonmäki-Ristinarkku-Keskustori) ja sittemmin linjan 13 (Lukonmäki-Ikuri) päätepysäkki. Ensimmäinen on Turtolankadun ja Finninmäenkadun pohjoisen osa liittymässä Finninmäenkadun eteläpuolella (oliko riittävän monimutkaisesti selitetty..?). Toinen oli Turtolankadun ja Yrjöläntien risteyksessä.

Linjan 23 Hervannan päättäri oli aikanaan Muroleenkadulla.

Annalankadulla on käsittääkseni myös yksi pysäkkipari kaupan kohdilla, jota käytti linja 22 Annala-Keskustori ja Annala-Haukiluoma

Virontörmänkadulla on myös entinen linjan 4 Kekustori-Tesoma päättäri. Paikalla taitaa olla nykyisin lastentarha. Päättäri oli vilkas paikka, nelonen kulki tuolloin ruuhkassa viiden minuutin välein!
 
Sarvijaakkojen Savilinnan päättäri Savilinnankadun alkupäässä (vv.1955-60). Muistona tuosta rollikkapistosta on yhä olemassaolevat kaksi ilmajohtokoukkua Savilinnankatu 7:n sekä 9:n julkisivuissa.
 
Olen vaihtanut kartan nimeksi Tampereen seudun entiset linja-autopysäkit sillä lisäsin karttaan myös Pirkkalassa olleita pysäkkejä. Kyttälään, Tampellaan, Annalaan, Multisiltaan ja Kissanmaalle olen myös lisännyt pysäkkejä sekä merkinnyt sinisellä kaksi vanhaa kääntöpaikkaa Tohlopista ja Raholasta jotka eivät ole killerpopin kääntöpaikkakartassa.
 
Muutoksia:
Tampereen, Nokian ja Pirkkalan pysäkit ovat nyt omilla tasoillaan, Nokian puolelle ja Tampereelle lisätty linjojen 70 ja 71 vanhoja pysäkkejä ja pysäkkejä järjestetty aakkosjärjestykseen.
 
Muutoksia:
Tampereen, Nokian ja Pirkkalan pysäkit ovat nyt omilla tasoillaan,

Pirkkalassa Killontorintiellä oli useampi pysäkki. Kääntöpaikka katoksineen sijaitsi Killontorilla, yksi pysäkkipari oli ainakin Killon postin kohdalla josta muistuttamassa syvennys https://goo.gl/maps/zFprxuGCkdQ2
Myöskin Kesoilin huoltoaseman takana oli muistaakseni Killon suuntaan mennessä pysäkkitolppa, taisipa olla tarkalleen tässä https://goo.gl/maps/Y2PNReYGcSF2
Samalla tiellä taisi olla Pirkantien pohjoispuolella myöskin pysäkkipari.

Sorkkalassa on muutama pysäkki, joilla ei taida olla ollut moneen vuoteen mitään liikennettä. Kun vuorot varuskuntaan laitettiin kulkemaan lentoaseman kautta, jäi nämä tarpeettomiksi
- https://goo.gl/maps/kHunLwrTgET2
- https://goo.gl/maps/GVZAd3CrHy22 ja https://goo.gl/maps/rvgHrm8kvLT2
 
Takaisin
Ylös