Pysäkkiaikataululuonnoksia

killerpop

Tunnistettu jäsen
Liittynyt
24 Kesäkuu 2005
Viestit
3,573
Ultrix tuolla Oulun ketjussa kertoili seuraavaa:

Kotipysäkkini pysäkkiaikatauluissa on parhaimmillaan viisi vuoroa tunnissa, ja näistä viidestä yksi ei edes kulje pysäkin kautta vaan poikkeuksellisesti Hatanpään kautta. Todellisuudessa huipputuntina pysäkin ohi kulkee 15 yhteistariffissa olevaa vuoroa.

Jos käytössä olisi tällainen aikataulu, http://www.elisanet.fi/kestinen/3003.pdf , näkisi yhdellä silmäyksellä millä bussilla pääsee perille: lähes kaikki bussit menevät Keskustorille, ja erityisesti on merkitty, mitkä jatkavat länteen ja mihin asti. Toinen vaihtoehto olisi tehdä kuten nykyisissä pysäkkiaikatauluissa, jossa minuuttiluvun alapuolella on linjanumero, mutta se vaatii vähän enemmän tutkailua eikä sovellu pysäkille kovin hyvin, koska sama bussilinja saattaa joko jatkaa länteen tai päättyä Keskustorille. Joka tapauksessa pysäkkiaikatauluista ei monessa paikkaa ole mitään iloa, kun ne eivät tunne yhteistariffiliikennettä. Ehkä tämä on JoLin salajuoni kaupungin tilaaman liikenteen suosimiseksi. ;)

Itse toteutin vastaavan kaltaisen aikatauluyhdistelmän muuttaessani Lielahteen viime talvena. Täällä on siitä mukava tilanne, että ohitse kulkevat linjat 16, 27, 50 ja Y35. Näistä linjojen 16 ja 50 pysäkki on aavistuksen verran lähempänä ja käytännössä se ensisijainen. Matkan suuntautuessa "syvälle" Lielahden marketalueelle tai Pispalan valtatien varteen, tulee taas valittua pääsääntöisesti linjan 27 kulkupeli.

Viimeksi aikataulua päivitin elokuussa 2008, joten siinä on pari sellaista vuoroa, jotka eivät enää 2009 puolella ole kulkeneet, mutta ehkäpä tästä saa myös ultrix lisää innovaatioita. Ehdottomasti käytetyin sivu on pdf:n sivulla 2 oleva Lielahden yhdistelmä (josta tosin puuttuvat Lielahden yövuorot, jotka eivät käytä kumpaakaan koosteeseen valittua pysäkkiä. Aikataulua voi ihmetellä tästä.

Sivulla 5 on puolestaan kooste siitä, mitä vuoroja kulkee arkisin Pyynikin ammattioppilaitoksen Savilinnan toimipisteen läheisyydestä kotio. Tässä aikataululla on todella suuri merkitys, sillä ohitse kulkevat 27 ja 50 käyttävät eri pysäkkejä ja jotta matkan ei tarvitsisi kulkea Tuulensuun tai Keskustorin kautta jossa kaikilla Lielahden linjoilla olisi yhteiset pysäkit, on parempi katsoa vuoro valmiiksi ja valita sen perusteella, kummalle pysäkille kannattaa kulkea.
 
Viimeksi muokattu:
Tampereen joukkoliikenne on perustanut uuden aikataulusivun osoitteeseen http://aikataulut.tampere.fi. Sivulta saa näppärästi sekä päätepysäkkiaikataulut että pysäkkikohtaiset aikataulut. Pysäkkiaikataulusovellus osaa nyt myös generoida pysäkkikohtaisen linjakaavion ehtaan metrokarttatyyliin näyttäen joka pysäkin ja matka-ajan erikseen.

Aivan loistavaa!
 
Aivan loistavaa!
Voisi ollakin, mikäli sen kautta näkyisi myös kaikki yhteistariffiliikenne, mikä on joillakin suunnilla aivan olennainen osa liikennettä. Vaan ehkäpä jonakin päivänä tulevaisuudessa näin onkin asian laita...
 
Tampereen joukkoliikenne on perustanut uuden aikataulusivun osoitteeseen http://aikataulut.tampere.fi. Sivulta saa näppärästi sekä päätepysäkkiaikataulut että pysäkkikohtaiset aikataulut. Pysäkkiaikataulusovellus osaa nyt myös generoida pysäkkikohtaisen linjakaavion ehtaan metrokarttatyyliin näyttäen joka pysäkin ja matka-ajan erikseen.

Aivan loistavaa!

Anteeksi ylisanat mutta... tämähän on fantastista!!!!!!! :D

Lopultakin merkittävä askel siihen suuntaan, mitä olen toivonut vuosikausia. Tuo pysäkkikohtainen linjakartta helpottaa aivan radikaalilla tavalla matkustamista, jos ei tunne linjoja. Lopputulos on erittäin onnistunut, sanoisinko maailmanluokkaa onnistunut. Tampereen joukkoliikenteen tiedottamista ja markkinointia koskevana uudistuksena tämä lienee suurin vuosikymmeniin, jos koskaan.

Tuleehan tällainen sitten myös oikeasti pysäkeille eikä vain nettiin? Vielä ei ole näkynyt, tosin en ole paljon ehtinyt matkustaa bussilla aikataulukauden vaihduttua.

Jos vielä ison linjakartan saisi viivadiagrammiksi, niin sitten olisi täydellistä. Tosin kieltämättä se on iso haaste ja vaatinee pysäkkien nimeämisessä yksinkertaistuksia (sama nimi kumpaankin suuntaan). Mutta tästä näkee että suunta on oikea.

Kiitos!
 
Myös Repa Reittiopas on uudistunut ja saanut lyhyturlin. Moottori vaikuttaisi olevan sama kuin Kevyen liikenteen reittioppasassa ja Matkahuollon reittioppaissa, mutta reittiopas ei ainakaan nyt toiminut kunnolla. Osoitteessa atlas.tripplanner.fi näkyy olevan vielä vanha reittiopas, mikä on hyvä jos uusi prakaa.

Kaupungin tiedote sähköisten palvelujen uudistuksesta: http://www.tampere.fi/tampereinfo/tiedotus/tiedotteet/2009/5hZa5gK74.html
 
Takaisin
Ylös