Varkauden paikallisliikenne

Liittynyt
19 Syyskuu 2007
Viestit
841
Varkaudessa paikallisliikenteen talviaikataulu tuli voimaan viikko sitten. Liikennettä hoitava Kuopion Liikenne kertoo nettisivullaan, että liikennöinnin kannattavuuden heikentymisen takia vuoroja vähennetään. Linjoilta 2 ja 3 vähennetään aamu- ja iltaliikennettä ja linjan 3 lauantailiikenne lopetetaan. Linja 5 lakkautetaan kokonaan. Linjaa 1 vähennykset eivät ilmeisesti nyt koske.

Nyt linjoja 1 ja 3 ajetaan M-P ja linjaa 2 M-L sekä linjaa 4 koulupäivinä. Jokaisella linjalla on yksi auto. "Iltaliikenne" loppuu nyt M-P klo 18.50 ja L 16.55. Varkaus kuuluu siihen kasvavaan joukkoon suomalaiskaupunkeja, joissa ei paikallisbusseja kulje sunnuntaisin.
 
Muutamia vuosia sitten kun Varkaudessa kävin aktiivisesti, jäi siitä paikallisliikenteestä sellainen mielikuva, että se on pientä suhteessa kaupungin kokoon. Käytännössä ilman autoa ei oikein pärjää. Paikallisliikennettä "avustaa" muutama vakiovuoro Varkaus-Kuopio, jotka ajavat ainakin Savonmäen kautta, mutta sekään ei oikein riitä. Lisäksi lippujen hinnat ovat mielestäni aika pilvissä..
 
Kuopion Liikenne Oy on siirtänyt ainakin pari matalalattiamersua (9 ja 47, alunperin LOY 124 ja LOY 125) Kuopiosta Varkauteen. Muu liikenne hoituu korkealattiaisilla KABUS-autoilla kylkinumerosarjasta 76-80 (alunperin LOY 131-135).
 
Pohjois-Savon ELY-keskus on alkanut kilpailuttaa Varkauden paikallisliikennettä. Sopimuskausi on 11.8.2015 - 3.6.2017 + 1 vuoden optio. Tarjouspyyntö löytyy ELY-keskusten joukkoliikenteen hankintojen sivulta (alueeksi oikean yläkulman vihreästä napista on valittava Pohjois-Savo).

Kaikki linjat 1 - 4 (joilla kuillakin on yksi auto) kilpailutetaan yhtenä kohteena. Kilpailuttamistapa on reittipohjainen käyttöoikeussopimus eli liikennöitsijä saa pitää lipputulot. Kilpailun ratkaisuperusteena on ainoastaan hinta.

Kalustovaatimuksena on vähintään Euro4-päästötason matalalattiaiset kaupunkibussit, joissa on istumapaikkoja niin paljon, että matkustajamäärä ei säännöllisesti ylitä istumapaikkojen määrää. Päästötason saavuttamiseksi voidaan käyttää myös jälkiasennettavia laitteita. Kalustolla ei ole ikävaatimusta.
 
Viimeksi muokattu:
Tuo, että vaaditaan päästötasolta jotain mutta iältä ei, kuulostaa äkkiseltään varsin fiksulta ratkaisulta. Ainakin teoriassa tuolloin ajoon kelpaa vanhempikin kalusto, jolla vielä käypää käyttöaikaa jäljellä. Tosin vanhusten Euro 4 -tasolle retrofittaaminen ei taida olla ihan ilmaista lystiä? Halvempaa toki, kuin uusien osto - muutaman vuoden ilkäisten käytettyjen tarjonta on sekin kovin vähäistä.
 
Sopimuskauden 4.6.2018 - 31.5.2020 Varkauden paikallisliikennettä ajaa Savonlinja. Palveluliikenteen hoitaa Soisalon Liikenne. Jälki-ilmoitus
 
Linjalla 1 Kuoppakangas - Luttila - Kuntoranta #911
Linjalla 2 Kuoppakangas - Käpykangas - Kaura-aho - Kommila #333
Linjalla 3 Kuoppakangas - Könönpelto #325

Tuo kakkoslinja onkin tätä nykyä varsinainen saitsari: näe melkein koko kaupunki tunnissa!
 
Oliko tuossa varkauden kilpailutuksessa ikärajavaatimusta ?
Mitäs muita autoja SL siellä pyörittää ?
 
Linjalla 1 Kuoppakangas - Luttila - Kuntoranta #911
Linjalla 2 Kuoppakangas - Käpykangas - Kaura-aho - Kommila #333
Linjalla 3 Kuoppakangas - Könönpelto #325

Tuo kakkoslinja onkin tätä nykyä varsinainen saitsari: näe melkein koko kaupunki tunnissa!
Näyttää olevan kaikki ylläolevat autot Varkaudessa entisiä Lappeenrannassa olleita. Mitenköhän #911 on toiminut Varkaudessa. Entäs # 325 telivolvo.
 
Takaisin
Ylös