Ykkönen ei kolistele enää (osa 2)
(artikkeli on julkaistu jossain aikakauslehdessä ykkösen lopettaessa 11.3.1967)
Vuosikymmeniä myöhemminkään eivät hevonen ja raitiovaunu vielä olleet ystäviä, sillä seuraavasti muisteli 71-vuotias Vihtori Salonen tapahtuneeksi sotien jälkeen:
Se tapahtui Linnan- ja Puistokadun kulmauksessa. Ajoin silloin kolmosta ja tulin yli Martinsillan. Vaihto oli siihen aikaan tässä kulmauksessa, jossa otettiin jälkivaunu. Vaunuja oli sikinsokin ja oli täysi työ seurata vaunujen välistä juoksevia ihmisiä, ettei heille tapahtuisi vahinkoa. Juuri kun olin Linnankadun ylittänyt, niin kuulin rysäyksen ja samassa huudettiin: 'Hevonen tuli sisälle!' Ylempänä Linnankadulla oli oltu parhaillaan lastaamassa rattaita maalipurkeilla ja hevonen siellä pillastunut lähtien laukkaamaan satamaa kohti. Koska tämä etuvaunu oli poikittain hevosen tiellä, oli seurauksena, että se joutui hyppäämään takaovesta sisälle. Ovet menivät kappaleiksi, samoin välissä ollut välipuu taipui, samoin rikkoontuivat hevospelit ja loukkaantui siinä hevonenkin tietysti jonkun verran. Vaunussa oli matkustajia, mutta he selvisivät pelkällä säikähdyksellä. Maalipurkit taas kierivät pitkin katua sinne ja tänne, mutta eivät kuitenkaan auenneet, siksi lujaan olivat kiinni sidottuja. Hevosmies oli tietysti kauhean hermostunut ja lupasi kaikki vahingot korvata.
Ennen eläkkeelle siirtymistään 1957 ehti kuljettaja Salonen olla Turun liikennelaitoksen palveluksessa 36 vuotta eli vuodesta 1921 lähtien. Hän muistaa vielä, miten vanhemman kuljettajan kanssa piti opetella ajamaan kymmenen päivää ja sitten tuli suoriutua yksin. Ajo satamasta Puistokadulle, noin puolitoista kilometriä, kesti siihen aikaan 12 minuuttia, Puistokadulta Tuomiokirkolle selvisi puolessa tunnissa, eli koko reitin kiertämiseen meni 42 minuuttia. Maksu oli aikuiselta päivällä 75 penniä eli hämmästyttävän samansuuruinen kuin nykyään. Aamulla työhön meneviltä perittiin kuitenkin vain 50 penniä. Maksu suoritettiin rahakkeina tai rahassa. Maksusuorituksen helpottamiseksi oli kuljettajalla valmiiksi käärittyinä markan 'paltureita', jotka sisälsivät yhden 50-pennisen ja kaksi 25-pennistä. Matkustajan piti vain nykäistä 25-penninen palturista ja työntää loput rahat kuljettajan vieressä olevaan kasettiin.
Alkuaikojen vaunut eivät olleet mitään kevyitä ohjattavia, kertoo Vihtori Salonen. Syksyisin puista kiskoille putoilevat lehdet muodostivat myös kiusallisen harmin. Kun lehtiä kertyi kiskoille paljon, tulivat kiskot niin liukkaiksi, että pyörät pyörivät paikoillaan. Syyskautta ja talvea varten kuljettajan jaloissa olikin niin sanottu santaknappi, johon polkaisemalla
(Kokoelmastani puuttuu tekstiä tästä välistä.)
… vain puutaloja, kunnon kivitaloja kohosi vasta torin vaiheilla. Vanhasta kuvasta näkee, miten raitiotietä Kanavaniemelle rakennettaessa koko sataman seutu nykyiseltä ’Tukholman paatim plossilt’ vanhaan linnaan saakka oli vielä melkoisen autiota. Tsaarin vallan aikana oli Turun linnan kohdalla kuitenkin muutama hirsinen pitkä rakennus venäläisen ratsuväen talleina. Samat rakennukset tänään toimittavat vielä tavaramakasiinien virkaa. ’Varvintorim’ viertä kulkeva ’köysitehdas' kasvoi puurötiskästä nykyiseen pituuteensa, yhdeksi pohjoismaiden pisimmistä rakennuksista, jonka pituudelle mahtui jo kaksi raitiovaunupysäkkiäkin. ’Kauppatorim’ ympäristön kasvot ovat lähes kokonaan muuttuneet: poissa on Lindblomin kaunis kivitalo, uhkea Phoenix-Yliopisto, ja pankki on kiilannut tieltään vanhan postitalon. Samoin ovat toisennäköisiä Puutorin seutu ja Linja-autoasema. Ja tietäähän turkulainen, ettei muutama vuosikymmen sitten ollut vieraalla iltasella asiaa Raunistulaan...
Painavat syyt puoltavat raitiovaunujen poistamista bussien tieltä. Seitsemän kukkulan kaupunki on notkelmistaan suuri savimatto. Routiva perusta saa kiskot myötäämään ja vaunut alkavat huojahdella, kiskokorjaukset kasvattavat kustannuksia. Toisaalta ei eletä enää matkustajamäärien kulta aikaa, sillä ihmiset ajavat omilla autoilla. 1945—46 merkittiin 28 miljoonaa matkustajaa vuodessa eli 10 matkustajaa vaunukilometriä kohden, mikä merkitsi maailmantilastollisestikin huippulukemia. Toissa vuonna kulki enää vähän yli kymmenen miljoonaa matkustajaa ja esimerkiksi välillä Satama - Pohjola 3,9 matkustajaa kilometriä kohti. Bussiliikenteessä tällainen 'ohjelukema' vielä menettelee etenkin kun busseissa rahastuksen suorittaa kuljettaja. Vähitellen, vuoteen 1975 mennessä, lopettavat myös muut raitiotielinjat, n:o 2 (Nummenpakalle) ja n:o 3 (Itäsell’karull'). Silloin jäävät Turun katukuvaan ainoastaan, 'keltaiset vaarat', bussit, joiden myötä on tullut uusi tekniikka liikennelaitoksen palvelukseen: radiopuhelimet, televisiovalvonta, jne. Nyt satamasta Pohjolaan Iiikennöimään lähtevissä busseissa valvoo sähkösilmä ovien avautumista ja sulkeutumista, samoin ovisyrjien 'tuntohermo' estää matkustajien loukkaantumiset. Nykyaikana varmuuden ja kitkattoman sujumisen pitää kaikessa olla huipussaan, mikäli asiakas mielitään säilyttää.
Henkilökunnan eläkkeelle lähtöön porrastettuna jäävät myös 'ratikat' pois raiteiltaan siirtyäkseen museoon, lasten leikkikentille tai romutettaviksi. Raitiovaunujen häviäminen katukuvasta on yleismaailmallinen ilmiö. Esimerkiksi Saksassa on sodan jälkeen yli neljäkymmentä kaupunkia luopunut raitiovaunuistaan ja myös Tukholmassa kulkevat raitiovaunut viimeistä vuottaan.
Sähköraitioteiden aloittaessa kirjoitti tuntematon runoilija:
"Turkuu on vihdoinki saatu spoorvaunu juur' parhaint laatu.
Issikat kulmiss' ne vannoo ja faanaa, nyt on slut koko issikan baana . . "
Viimeinen pika-ajuri lopetti pari vuotta sitten, nyt on ensimmäisen raitiovaunun vuoro. — Kyll se vaa surkkialt tuntuu, haikailee useampikin vanha kunnon turkulainen ykkösen kolistellessa viimeistä matkaansa. Toki hän tietää sen kehitykseksi, mutta ne muistot...