Vaimon aloitteesta (!) ajettiin lauantaina kaikki ajossa olleet raitiovaunuradat läpi. Vaunussa istumista laskeskelin olevan noin 4 1/2 tuntia, aikaa kului vaihtojen, päättäreillä odottelun ja ruokapaussin kanssa noin 8 tuntia. Toiveissa oli, että olisimme osuneet edes kerran Artic-vaunuun, mutta http://live.mattersoft.fi/hsl/ mukaan niitä ei ollut ajossa, vaikka sellainen tuli linjalla 2/3 vastaan.

Matka alkoi Hakaniemestä kolmosella pohjoiseen. Hakaniemen uudet näytöt eivät taida näyttää tildejä ollenkaan, sillä vaunu, jolla meidän piti matka aloittaa, ei koskaan saapunut, vaikka se näytön mukaan pysäkkiä lähestyi. Lauantaina oli kulussa kulkue Senaatintorilta Hakaniemeen. Riippuen sijainnistamme ja matkustajien äänekkyydestä saatoimme kuulla osia Lokin poikkeusreittitiedotteista kuljettajalle. Olisin toivonut, että poikkeusreitti-infot olisi kuulutettu myös matkustamoon, vaikkei kyseisellä linjalla poikkeusreittiä olisi ollutkaan, jotta vaihtoa suunnitteleva voisi valita vaihtopysäkin uudelleen.

Alkumatkasta kohdalle sattui vain välipalavaunuja. Jotenkin tuntui siltä, että vaunujen jarrujen säädöt ovat nykyään paremmin kohdallaan kuin 30 vuotta sitten; jarrutonta hetkeä sähköjarrun ja jousilevyjarrun välissä ei tuntunut.

Bombardiereissa mainosnäyttöjen viallisuus kiinnitti huomiota. Muutamassa vaunussa näkyi vain n. 8 vuotta jäljessä ollut kello ja päiväys. Linjalla 7 oli Bombardier, jonka ulkonäytöissä ei näkynyt linjan numeroa lainkaan, vain tekstit. Kuljettaja kertoi, että näitä vikoja on muissakin.

Vallilan varikon pysäkillä linjan 6 kuljettaja kuulutti, ettei vaunu aja Arabiaan vaan kääntyy Paavalinkirkolla. Kaikki nousimme vaunusta, ja me menimme toiselle puolelle odottamaan linjan 8 vaunua. Näin sitten, että kuljettaja käänsi raudalla vaihteen kohti Arabiaa, ja hyökkäsimme takaisin vaunuun. Arabiassa vaunu kilvitettiin linjalle 6X, ja sille linjalle numerot tulivat ulkonäyttöihinkin.

Ajamatta meillä jäi seiskan linjalta pohjoiseen Uintikeskuksen jälkeiset pari pysäkinväliä, muuten tulimme matkustaneeksi mielestäni kaikki viikonloppuna liikenteessä olleet rataosat ainakin kertaalleen päästä päähän.

Alkuperäinen suunnitelma (alla) sisälsi myös linjan 1, mutta lauantainahan sitä ei ajettu, joten aloitimme linjalla 3 Hakaniemestä.
_____________________________________________
Linja Alkaa S Päättyy Aika
1 Pohjolanaukio E Urheilutalo 15 min
3 Urheilutalo P (Eläintarha) 5 min
2 (Eläintarha) L (Olympialaituri) 28 min
3 (Olympialaituri) L Ylioppilastalo 6 min
4 Ylioppilastalo E (Merisotilaantori) 10 min
4 (Merisotilaantori) L (Saunalahdentie) 33 min
4 (Saunalahdentie) I Töölön tulli 8 min
10 Töölön tulli P (Korppaanmäki) 8 min
10 (Korppaanmäki) E (Kirurgi) 27 min
10 (Kirurgi) P Ylioppilastalo 5 min
6 Ylioppilastalo E (Hietalahti) 8 min
6 (Hietalahti) I Arabianranta 27 min
8 Arabianranta E Saukonpasaasi 34 min
-- Saukonpasaasi E Länsiterminaali 14 min kävelyä
9 Länsiterminaali P Pasilan asema 33 min
7B Pasilan asema E Pasilan asema 20 min
__________________________________________________
Yhteensä 4h 41min

Suluissa olevat pysäkit oli sellaisia, joissa ei vaihdeta vaunua.

Mikä lienee tehokkain reitti kulkea kaikki radat läpi viikonloppuna tai arkena?

pekka