Sivu 5 / 67 EnsimmäinenEnsimmäinen 12345678915254565 ... ViimeisinViimeisin
Näytetään tulokset 61-75/1001

Viestiketju: Jätkäsaaren raitiotie

 1. #61

  Liittynyt
  29.06.2005
  Viestejä
  71

  oletus Vs: Jätkäsaaren raitiotie

  Lainaus Alunperin kirjoittanut late- Näytä viesti
  Aion nyt vielä keskustella asiasta tulevalla viikolla talon sisällä. Vasta sitten nostan tätä foorumia laajemman metelin, jos lukuja ei korjata ennen lautakunnan kokousta. Olen jo nyt pettynyt, että nimellisesti laatutyöhön sitoutunut organisaatio on valmis viemään päättäjien eteen roskaa ilman mitään asiallista ennakkotarkastusta.
  Hienoa. Onkin tärkeää, että tarvittaessa nousisi kunnollinen julkinen keskustelu. HKL:lla on nyt mahdollisuus tuhota valmiiksi kokonaisen kaupunginosan sujuva julkinen liikenne liityntäliikennepäähänpinttymänsä takia. Toivottavasti KSV pitää puolensa.
  Heka

 2. #62
  Moderaattori
  Liittynyt
  24.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  6074

  oletus Vs: Jätkäsaaren raitiotie

  Lainaus Alunperin kirjoittanut heka Näytä viesti
  HKL:lla on nyt mahdollisuus tuhota valmiiksi kokonaisen kaupunginosan sujuva julkinen liikenne liityntäliikennepäähänpinttymänsä takia.
  Kuten tässä ketjussa jo kerrottiin, niin H/K-suhteiden laskeminen LVM:n ohjeiden mukaan ei muuttaisi eri vaihtoehtojen järjestystä, joten siinä mielessä laskutavasta keskustelu on aivan erillinen kysymys. Periaatteellisesti se on toki tärkeä, koska eihän siitä tule mitään, että hankkeita perustellaan aivan huuhaata olevilla tiedoilla. Huuhaa kuitenkin todennäköisesti uppoaa poliitikkoihin, koska heillä ei maallikkoina ole kompetenssia puuttua asiaan. Minä vielä veikkaisin, että tämä H/K-juttukin johtuu ihan vain laskelmien tekijän puutteellisesta osaamisesta eikä ole mitenkään tahallista.

  Toki esille voi ottaa myös sen seikan, miksi HKL:llä ja KSV:llä on niin erilaiset näkemykset samasta asiasta. Yksi keskeinen tekijä on valittavan ratkaisun vaikutus joukkoliikenteen käyttäjämääriin (ja siten lipputuloihin), mitä HKL ei ota huomioon lainkaan. Toisaalta KSV:n käyttämä mallikin perustuu jo aiemmin arvosteltuihin EMME-laskelmiin, joten niihinkään ei voi täysin luottaa (tosin niin päin, että todennäköisesti joukkoliikenteen parantaminen kasvattaa joukkoliikenteen käyttöä arvioitua enemmän).

 3. #63

  Liittynyt
  23.08.2005
  Viestejä
  3332

  oletus Vs: Jätkäsaaren raitiotie

  Lainaus Alunperin kirjoittanut kuukanko Näytä viesti
  Yksi keskeinen tekijä on valittavan ratkaisun vaikutus joukkoliikenteen käyttäjämääriin (ja siten lipputuloihin), mitä HKL ei ota huomioon lainkaan.
  Lipputulot eivät kuitenkaan ole yhteiskuntataloudellista hyötyä, vaan yhteiskunnan sisällä pyörivää rahaa, samoin kuin verotkin. Siksi lipputuloja ei tulekaan huomioida H/K-laskelmissa. Toki niitä kannattaa erikseen arvioida liikennöitsijän oman talouden kannalta, mutta yhteiskuntataloudellista ja liiketaloudellista hyötyä ei saa sotkea. Samoin esimerksi edellisessä ovat mukana aikasäästöt, mutta niitä ei voi laskea mukaan jälkimmäiseen.

 4. #64
  Moderaattori
  Liittynyt
  24.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  6074

  oletus Vs: Jätkäsaaren raitiotie

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Elmo Allen Näytä viesti
  Siksi lipputuloja ei tulekaan huomioida H/K-laskelmissa.
  Ilmaisin itseäni ehkä vähän epäselvästi, tuo lipputulokommentti oli tarkoitettu viittaamaan ylipäätään siihen, valitaanko busseihin vai raitiovaunuihin perustuva ratkaisu.

 5. #65
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  7549

  oletus Vs: Jätkäsaaren raitiotie

  Lainaus Alunperin kirjoittanut kuukanko Näytä viesti
  Toisaalta KSV:n käyttämä mallikin perustuu jo aiemmin arvosteltuihin EMME-laskelmiin, joten niihinkään ei voi täysin luottaa (tosin niin päin, että todennäköisesti joukkoliikenteen parantaminen kasvattaa joukkoliikenteen käyttöä arvioitua enemmän).
  Myös HKL käyttää EMME-ohjelmaa, mutta eri tavalla. KSV:ssä tehdään matkamääräennuste neliporrasmenetelmällä, jolloin suunnitellun liikenneverkon ominaisuudet vaikuttavat joukkoliikenteen matkojen määriin. HKL:ssä toimitaan saamani tiedon mukaan ilman neliporrasmallia siten, että joukkoliikenteen matkamäärät ovat aina samat, EMMEllä ainoastaan lasketaan, miten matkat jakautuvat suunnitellussa joukkoliikenneverkossa.

  HKL:n tapa merkitsee sitä, ettei edes yritetä arvioida joukkoliikenteen houkuttelevuutta. Silloin ei tietenkään ole mitään merkitystä sillä, minkälaista joukkoliikenteen palvelutasoa pyritään tarjoamaan. Toisin sanoen se, että yritetään hoitaa joukkoliikenne mahdollisimman halvalla ja siten huonolla palvelutasolla ei "ennusteen" mukaan merkitse yhtään mitään.

  Tämä selittää sen, miksi HKL saa "hyviä tuloksia" järjestämällä Jätkäsaaren joukkoliikenteen bussiliityntänä Ruoholahden metroasemalle. Kun oletetaan, että metrossa on niin suuri ylikapasiteetti, että Jätkäsaaren joukkoliikenteen matkatuotto mahtuu metroon, saadaan mahdollisesti joukkoliikenteen liikennöintikustannusten minimi nimenomaan kilometreissä lyhyillä liityntäbusseilla. Samalla jätetään huomiotta bussien vaatima katutila ja sen kustannukset (bussikaistat) ja oletetaan, etteivät bussit seiso ruuhkatuneissa risteyksissä.

  Joukkoliikenteen palvelutaso on tietenkin halvimmassa vaihtoehdossa (bussivaihtoehto 0) huono. Senhän näkee HKL:n omasta taulukostakin. Taulukon mukaan matka-aikasumma on vaihtoehdossa 2 pienin (1,5 Me pienempi kuin bussivaihtoehdossa 0), eli palvelutaso on paras. Vaihtoehto 2 perustuu suoraan ratikkalinjaan Kamppiin.

  Mutta tällä seikalla ei ole merkitystä HKL:n laskelman matkamäärään toisin kuin KSV:n laskelmassa. Jokaisen järki kuitenkin sanoo, että mikäli matka-aika on lyhyempi ja matka vaihdottomana mukavampi, niin matkustajia saadaan enemmän. Tämän luulisi kiinnostavan HKL:ää, mutta nyt se kiinnostaa vain KSV:tä - joka pyrkii suunnittelemaan kaupunkia, jossa olisi enemmän joukkoliikenteen ja vähemmän autojen käyttäjiä.

  Antero

  PS: Niille, jotka eivät lautakunnan esityslistan taulukkoa näe, tässä siinä esiintyvät tiedot:

  Luvut milj. euroa, suhteessa bussivaihtoehtoon 0.

  Koodi:
  Ve Liikennöinti Rv-päivät Investointi Ajan arvo
  1  -0,57    0,24     10,2     -0,9
  2  -0,35    1,03     19,7     -1,5
  3  0,87    1,39     22,1     -1
  PS2: En keksi, miten taulukon saa pysymään ruodussaan, sori.

  MODEDIT/vko: Vaikkapa näin, eli ottamalla ylimääräiset välilyönnit pois.
  Viimeisin muokkaaja vko; 11.06.2007 kello 10:50.

 6. #66
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  7549

  oletus Vs: Jätkäsaaren raitiotie

  Lainaus Alunperin kirjoittanut kuukanko Näytä viesti
  Ilmaisin itseäni ehkä vähän epäselvästi, tuo lipputulokommentti oli tarkoitettu viittaamaan ylipäätään siihen, valitaanko busseihin vai raitiovaunuihin perustuva ratkaisu.
  Olit aivan oikeassa. Lipputuloja ei pidä huomioida HK-laskelmassa, mutta matkamäärät kylläkin. Lipputulojen muutos on sama asia kuin matkamäärien muutos, niillä on vain eri yksikkö. Jos matkamäärien muutoksia ei lasketa lainkaan, niitä ei tietenkään voi huomioida HK-laskelmassa ja liikennöitsijän kassatalouteen ei myöskään synny muutosta.

  Matkamäärien muutoksen arviointi on kuitenkin keskeinen yhteiskuntataloudessa. Sillä jokainen automatka on oleellisesti kalliimpi kuin joukkoliikennematka, sekä liikennöintikustannuksiltaa että ympäristövaikutuksiltaan (niitäkään ei HKL:n vertailussa ole mukana). Siksi kulkutapaosuuksia pitää arvioida. Yksi joukkoliikenteen tavoitehan on parantaa yhteiskuntataloutta.

  Antero

 7. #67
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  1459

  oletus Vs: Jätkäsaaren raitiotie

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Elmo Allen Näytä viesti
  Lipputulot eivät kuitenkaan ole yhteiskuntataloudellista hyötyä, vaan yhteiskunnan sisällä pyörivää rahaa, samoin kuin verotkin. Siksi lipputuloja ei tulekaan huomioida H/K-laskelmissa.
  Totta ja tältä osin kuukanko jo mainitsikin, että tarkoitti vain yleisesti lipputulojen huomiointia.

  Joukkoliikenteen ennustettu matkamäärä vaikuttaisi kuitenkin LVM:n ohjeiden mukaan tehtyyn H/K-laskelmaan autoilijoiden aikahyötyjen ja ympäristöhyötyjen kautta. Näitä kahta erää ei ole HKL:n laskelmassa mukana koska niitä ei voi laskea ilman ennustetta joukkoliikenteen käytöstä. Tältä osin Anteron antamat laskelmat ovat oikea approksimaatio LVM:n laskelmista annetuilla lähtötiedoilla, mutta eivät vastaa LVM:n ohjeiden mukaista laskelmaa. Sellaiseen laskelmaan pitäisi saada myös katujen ja kiskojen ylläpitokulut mukaan.

  Vaikka vaihtoehtojen järjestys ei oikealla kaavalla muutu, kakkosvaihtoehdon kannattavuus kuitenkin muuttuu olennaisesti. 30 vuoden kuoletuksella ja 25% jäännösarvolla 3% korolla vaihtoehdon 2 H/K on lähestulkoon 1. Ilman jännösarvoa tai kovemmalla korolla jäädään vähän huonompaan tulokseen. Kuitenkin ollaan selvästi paremmassa tilanteessa kuin arvolla 0,6 jolla vaihtoehto näyttää selkästi kannattamattomalta. Vaikka vaihtoehdon H/K ei näin nouse korkeimmaksi, se on kuitenkin lähes kannattava eli sikäli hyväksyttävä vaihtoehto.

  Jos otetaan avuksi toinen kriteeri eli hyötyjen nykyarvo saattaa vaihtoehto olla parempi kuin vaihtoehto 1. Alempi H/K suuremmilla investoinneilla voi nimittäin tuottaa suuremmat nettohyödyt kuin korkeampi H/K pienemmällä investoinnilla (vaikkapa 3% tuotto 100 000 investoinnista on enemmän kuin 5% tuotto 10 000 investoinnista). Yhteiskunnan kannalta eri vaihtoehtojen kannattavuuden ylittäessä kynnysarvon voi olla järkevää valita suurimmat nettohyödyt. Suurempi prosentuaalinen kannattavuus kun ei välttämättä realisoidu missään. Tällä perustein Tampereellekin on suositeltu pikaraitiotietä. Bussivaihtoehdon H/K oli kyllä suurempi, mutta vaatimattomilla investoinneilla saataisiin vaatimattomat hyödyt.

 8. #68
  Moderaattori
  Liittynyt
  24.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  6074

  oletus Vs: Jätkäsaaren raitiotie

  Lainaus Alunperin kirjoittanut late- Näytä viesti
  Ratikoille vastaava luku on 91 (Nr) tai 101 (Vario) eli käytännössä aina 91. En tiedä onko välipalavaunuille vielä määritelty omaa lukua. Sellainen olisi relevantti, jos jokin linja hoidettaisiin vain niillä.
  Kyllä on, 50 istumapaikkaa ja 69 seisomapaikkaa eli yhteensä 119 paikkaa.

  Koko suunnitteluohjekin on nyt netissä: http://www.hel2.fi/helakanslia/Kaupu.../071480184.doc

 9. #69
  Tunnistettu jäsen 339-DF avatar
  Liittynyt
  08.08.2005
  Viestejä
  6830

  oletus Vs: Jätkäsaaren raitiotie

  Asia jäi jlk:ssa pöydälle. Käsittely siirtyy siis elokuulle.

 10. #70
  Haltia avatar
  Liittynyt
  14.09.2006
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  66

  oletus Vs: Jätkäsaaren raitiotie

  Lainaus Alunperin kirjoittanut 339-DF Näytä viesti
  Asia jäi jlk:ssa pöydälle. Käsittely siirtyy siis elokuulle.
  Ei siirry (luultavasti). Asian käsittelyä jatketaan ylimääräisessä kokouksessa 20.6. eli ensi keskiviikkona ja sitten vielä 25.6. on ylimääräinen kokous.

  Kuulumiset taas blogissa.

 11. #71
  Tunnistettu jäsen 339-DF avatar
  Liittynyt
  08.08.2005
  Viestejä
  6830

  oletus Vs: Jätkäsaaren raitiotie

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Haltia Näytä viesti
  Ei siirry (luultavasti). Asian käsittelyä jatketaan ylimääräisessä kokouksessa 20.6. eli ensi keskiviikkona ja sitten vielä 25.6. on ylimääräinen kokous.

  Kuulumiset taas blogissa.
  Hyvä ettei siirry syksyyn! Luulin tätä kokousta kevään viimeiseksi...

  Kommenttisi blogissa ilahduttivat. Toivottavasti asia saadaan hyvään pakettiin ja pian!

 12. #72
  Suljettu tunnus
  Liittynyt
  29.06.2005
  Sijainti
  Itä-Helsinki
  Viestejä
  2224

  oletus Vs: Jätkäsaaren raitiotie

  Joukkoliikennelautakunnan kokous 20.6. esityslistasta:
  Jätkäsaaren joukkoliikenneratkaisu. Uutta:
  Lisäksi lautakunta päättänee, että rata tulee suunnitella niin, että siinä
  voidaan liikennöidä rajoituksetta myös ns. moninivelisellä raitiovaunulla
  (esim. Helsinkiin hankitut Variotram-raitiovaunut). Käytännössä tämä
  tarkoittaa riittävän laajoja aluevarauksia, jotta kaarteisiin voidaan rakentaa
  oikeaoppiset muuttuvasäteiset tasoituskaarteet. Tämä edellyttää
  kaupunkisuunnitteluviraston yhteistyötä liikennelaitoksen ratasuunnittelijoiden
  kanssa.

  Joko vihdoinkin? Toivottavasti!

 13. #73
  Tunnistettu jäsen 339-DF avatar
  Liittynyt
  08.08.2005
  Viestejä
  6830

  oletus Vs: Jätkäsaaren raitiotie

  Tuohan kuulostaa hyvältä! Mistähän lie tuollainen lisäys peräisin? Epäilen, että raitioliikenneyksikkö on sen sinne vaatinut. Siellähän kyllä ollaan perillä siitä, millaisia ratoja pitaisi rakentaa.

  Mutta ollaankohan tässä myöhässä, kun ensimmäiset asemakaavatkin ovat lähes valmiina? Onko vielä mahdollista saada riittävästi tilaa siirtymäkaarteille?
  Viimeisin muokkaaja kuukanko; 19.06.2007 kello 08:10. Syy: lisätty skandit

 14. #74
  Moderaattori
  Liittynyt
  24.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  6074

  oletus Vs: Jätkäsaaren raitiotie

  Lainaus Alunperin kirjoittanut HKL
  Joukkoliikennelautakunta päätti, että Jätkäsaaren tavoitelinjaston valmistelua jatketaan vaihtoehtojen 2-S ja 2 mukaan. Mirva Haltian esitys Riitta Snällin kannattamana voitti esittelijän esityksen 5 / 3. Vastaesitys koski vaihtoehto 1-S:n poistamista valmisteluvaihtoehdoista. Siten suunnittelua jatketaan raitioliikenteen pohjalta.

 15. #75
  Suljettu tunnus
  Liittynyt
  29.06.2005
  Sijainti
  Itä-Helsinki
  Viestejä
  2224

  oletus Vs: Jätkäsaaren raitiotie

  Lainaus Alunperin kirjoittanut 339-DF Näytä viesti
  Tuohan kuulostaa hyvältä! Mistähän lie tuollainen lisäys peräisin? Epäilen, että raitioliikenneyksikkö on sen sinne vaatinut. Siellähän kyllä ollaan perillä siitä, millaisia ratoja pitaisi rakentaa.

  Mutta ollaankohan tässä myöhässä, kun ensimmäiset asemakaavatkin ovat lähes valmiina? Onko vielä mahdollista saada riittävästi tilaa siirtymäkaarteille?
  Haltia blogissaan kertoo, että "esityksen mukaan" tästä asiasta päätettiin.

Vastaavia viestiketjuja

 1. Kuvia Jätkäsaaren raitioyhteyden työmailta
  kirjoittanut Rattivaunu foorumissa Kuvat
  Vastauksia: 56
  Viimeisin viesti: 17.07.2012, 23:17
 2. Anna nimet Jätkäsaaren raitiovaunupysäkeille!
  kirjoittanut 339-DF foorumissa Raitiovaunut
  Vastauksia: 43
  Viimeisin viesti: 12.09.2011, 22:33
 3. Vastauksia: 54
  Viimeisin viesti: 26.08.2010, 06:01
 4. Mikonkadun raitiotie
  kirjoittanut kuukanko foorumissa Raitiovaunut
  Vastauksia: 125
  Viimeisin viesti: 02.06.2009, 13:55
 5. Jätkäsaaren joukkoliikennevaihtoehto tulevaisuudessa
  kirjoittanut vristo foorumissa Raitiovaunut
  Vastauksia: 2
  Viimeisin viesti: 28.05.2007, 08:41

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •