Näytetään tulokset 1-4/4

Viestiketju: Poikkeusreittien ja -linjojen tunnukset

 1. #1
  Tunnistettu jäsen Rattivaunu avatar
  Liittynyt
  24.06.2005
  Viestejä
  4660

  oletus Poikkeusreittien ja -linjojen tunnukset

  Toisessa viestiketjussa hämmästeltiin tunnusta 10B, jota loppujen lopuksi ei sitten pystyttykään käyttämään. Yleisin poikkeuslinjatunnus lienee päälinjan numero + X-kirjain, esim. 10X. Tässä 10B-jutussa taisi olla takana sellainen asia, että haluttiin (siis alunperin) tehdä selvä ero toistuvasti käytössä olevaan poikkeusreittiin 10X Kirurgi - Töölön halli. 10A:ta taas ei ehkä sen takia haluttu ottaa käyttöön, että tiettävästi sitä tunnusta on eräässä vaiheessa kaavailtu kympin apulinjalle, joka kulkisi jonnekin Kuusitien korkeudelle saakka. Joku voisi tähän väliin kysäistä, oliko sitten linja 10 jollain tapaa tuon 18.8. ajetun erikoislinjan päälinja. Mutta mikä muu sitten? Eiran ja Töölön hallin väliselle reitille ei oikein "parempaakaan" päälinjaa taida löytyä?
  Tämä kaikki on omaa pähkäilyäni. Yritin simuloida itseni linjanumerosuunnittelijaksi ja näin itse olisin hommassa edennyt.

 2. #2

  Liittynyt
  31.08.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  697

  oletus Vs: Poikkeusreittien ja -linjojen tunnukset

  Varmaan oikea valinta on ollut!
  Mietityttää vaan se, että miksi otettaisiin käyttöön keinotekoinen linjanumero 10A, vaikka päälinjaa myötäileekin. Onhan vapaana linjan oikea numerokin 12, joka viime vuosisadalla kulki samaa reittiä; oikealta Erottajalta - Kuusitielle.
  Onhan myös vapaana linjatunnus 5 jota voisi tarvittaessa hyödyyntää Terminaalin ruuhkassa nelosen apulinjana, vaikka onkin oikea numero tulevalle Munkkivuoren haaralle. Kakkonenkin.

 3. #3
  Tunnistettu jäsen Waltsu avatar
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Turku
  Viestejä
  714

  oletus Vs: Poikkeusreittien ja -linjojen tunnukset

  Tulipa mieleen, että nykyään elektronisten kilpien aikakaudella systeemiä voisi uudistaa hiukan:

  Poikkeusreittiä ajava linja olisi esim. "10X Kirurgi" tarkoittaen, että ajetaan esim. Runeberginkadun kautta (ehkä sen Ruuneperin voisi kilpeenkin kirjoittaa) tai Kirurgin ollessa tukossa "10X Kauppatori". Kyseessä on siis normaali kymppi, joka ei ihan omia kiskojaan pääse ajamaan. Normaalireitillä olevaa kymppiä ei kannata odotella. Näin kilvitettäisiin myös raitiovaunuja korvaavat bussit.

  Toinen kilvitystapa olisi "X10 Eira". (X olisi normaalin linjanumeron korkuinen, 10 hieman pienempi "apumerkintä".) Kyseessä on ylimääräinen vaunu, joka myötäilee 10:n reittiä päätyen kuitenkin jonnekin muualle (tai normaalipäättärilleen, mutta eri tiet&#228. Normaalireitin varrelle pyrkiville kilvitys kertoo, että ihan tavallisiakin kymppejä on liikkeellä. Jos mitään peruslinjaa ei myötäillä, kilvitettäisiin esim. "X Kauppatori".

  X:n paikka siis kertoo onko kyseessä poikkeusreitti vai lisälinja. Ja kaikkia X-tunnuksia käytettäisiin surutta uudestaan eri tilanteissa. Oppivatpahan asiakkaat lukemaan kilpien tekstejäkin!

 4. #4
  Tunnistettu jäsen Rattivaunu avatar
  Liittynyt
  24.06.2005
  Viestejä
  4660

  oletus Vs: Poikkeusreittien ja -linjojen tunnukset

  X-linjoja muuten ajetaan jälleen Taiteiden yönä eli 24. -25.8 välisenä yönä. Tuolloin ovat kulussa 6X Senaatintori - Paavalin kirkko ja 10X Yrjönkatu (Erottaja) - Kuusitie. 10X:lle on todellakin raitiovaunumuodossa vakiintunut kaksi liki säännöllisesti toistuvaa reittiä, joista eteläisempää (Kirurgi - Töölön halli) liikennöidään Kaivopuiston massatapahtumien aikaan ja pohjoisempaa juuri Taiteiden yönä. X-merkityt raitiovaunua korvaavat bussit sitä vastoin voivat liikuskella hyvinkin erilaisilla reitinosuuksilla korvaten vastaavia ratikkalinjoja milloin milläkin reitin osalla. Sekin muuten on hyvä muistaa, että varsin usein ajetaan poikkeusreittejä ihan normaaleilla kilvilläkin ihan jo jonkin ratayhteyden ollessa tilapäisesti (esim. jonkin viikonvaihteen ajan) poikki. Hyvin usein X-linjat raitiovaunulla ajettuna ovat "lisäliikennettä" (X = X-tra), mutteivät kuitenkaan aina.

  EDIT: Typo korjattu
  Viimeisin muokkaaja Rattivaunu; 23.08.2006 kello 20:07.

Vastaavia viestiketjuja

 1. U-linjojen lukulaite
  kirjoittanut Skurubisin foorumissa HSL-alueen paikallisliikenne
  Vastauksia: 26
  Viimeisin viesti: 28.01.2013, 19:37
 2. Linjojen 28, 32, 42... kilpailutus
  kirjoittanut Waltsu foorumissa Turun paikallisliikenne
  Vastauksia: 70
  Viimeisin viesti: 19.02.2011, 18:07
 3. Linjojen 3 ja 99 reittimuutokset
  kirjoittanut KjaO-K foorumissa Turun paikallisliikenne
  Vastauksia: 30
  Viimeisin viesti: 14.12.2010, 13:45
 4. Suljetut tunnukset
  kirjoittanut JSL foorumissa Foorumista itsestään
  Vastauksia: 3
  Viimeisin viesti: 09.01.2009, 14:29
 5. Linjojen 58 ja 58B omituisuudet
  kirjoittanut kemkim foorumissa HSL-alueen paikallisliikenne
  Vastauksia: 4
  Viimeisin viesti: 24.01.2008, 13:00

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •