Stadin Ratikat tiedottaa

Olisiko sellainen kartta mahdollista tehdä, josta näkisi, mihin suuntiin voi risteyksissä kääntyä? Se varmaan auttaisi paljon sellaista ihmistä joka ei tunne Helsingin ratikkaverkkoa ulkoa.

---------- Viesti lisätty kello 16:50 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 16:49 ----------

SRS:n sivuillahan tällainen kartta jo on
 
Kyllä tällaiselle olisi tarvetta ja se onkin itse asiassa työn alla. Todennäköisesti kääntymissuunnat saadaan kotisivulle syksyn aikana ja jos kaikki menee tämänhetkisten suunnitelmien mukaan, tulee vuodenvaihteen tienoilla sivustolle kokonaan uudenlainen reittisuunnittelutyökalu tilausajoasiakkaita varten.
 
Museoliikenne palaa ensi lauantaina vakioreitilleen. Kotisivu on tältä osin päivitetty.

Lisäksi sivulle on lisätty tilausajojen uudet hinnat vuoden 2012 alusta alkaen.
 
Näin loppukesästä onkin hyvä aika miettiä jo tulevaa joulua, kohtahan se on täällä. :)

Liitekuvassa on tämänvuotinen joulukortti. HKL 2122JOULU_2_2.jpg

Kuva on Jukka Tölkön mainio otos viime vuoden lumitalvelta ja aiheena on ASEA:n alunperin vuonna 1928 valmistama raitiovaunu, joka vuonna 1963 muutettiin harjavaunuksi. Samalla kortti on ensimmäinen työvaunusta julkaistu postikortti. Kuvaa ei ole käsitelty, eli tuo pöllyävä lumi on aivan aitoa.

Jotta kortin painosmäärä saadaan mitoitettua oikein, toivoisin ennakkotilauksia jo tässä syksyn mittaan. Ennakkotilauksen voi tehdä vielä 15.10.2011, ja kaikille ennakkotilauksen tehneille taataan tilausmäärän mukainen korttisatsi viimeistään 10.11.2011 toimitettuna. Kortit toimitetaan postin mukana ja ne maksetaan aikanaan lähetyksen mukana tulevalla tilisiirtolapulla. Ennakkotilauksen voi tehdä sähköpostitse osoitteeseen 339[ät]stadinratikat.fi. Korvaa tietysti tuo [ät] sillä tutummalla @-merkillä!

Korttien hinta on 0,80 € / kpl tai alennuksella koko 50 kpl nippu hintaan 30 €. Alle 15 €:n tilauksissa tulee lisäksi postituskuluja 0,90 €. Jos tilauksen arvo on 15 €, postituskulut sisältyvät hintaan.
 
Tämän vuoden uudet postikortit ovat ilmestyneet ja löytyvät nyt sivulta http://www.stadinratikat.fi/kauppa.html. Tilausohjeet ovat samalla sivulla.

49: Joulukortissa on helsinkiläinen harjavaunu 2122 vuodelta 1928 (muutostyöt 1960-luvulla). Kortti on kuvattu Runeberginkadulla joulukuussa 2010. Kortin hinta on 0,80 € / kpl tai 50 kpl nippu 30 €.

50: Helsinki: ASEA:n kaksiakselinen moottorivaunu 157 vuodelta 1930 sekä Hietalahden telakan kesävaunu 233 vuodelta 1919 (entisöity 2009) Kauppatorilla. Kuvattu 8/11.

51: Helsinki: NrI-nivelvaunu 33 vuodelta 1973 Bulevardilla linjalla 3T. Kuvattu 5/08.

52: Helsinki: Variotram 202 vuodelta 1999 Tennispalatsin edessä Fredrikinkadulla linjalla 3T, 5/09.

Kortit 50-52 maksavat 1 € / kpl.
 
Joulun alla myyntiin on tullut muutama uusi tuote, joululahjaksikin sopiva.

Helsingin uusista Transtech-raitiovaunuista on tehty pinssi, jonka hinta on 4 €. Pinssin pituus on noin 45 mm ja siinä on kaksi perhoskiinnikettä.

Samoin uudesta vaunusta on tehty myös solmioneula, jonka hinta on 12 €. Hintaan sisältyy myös kotelo. Erinomainen ja ajankohtainen joululahjaidea!

Nettisivun kuvan valotus ei ole kovin onnistunut, keltainen pistää silmään aika pahasti. Oikeasti pinssin keltainen sävy ei ole tuollainen räikeän neonmainen. Täytyy yrittää kuvata uudelleen paremmassa valossa ja säätää paremmin todellisuutta vastaavaksi jossain vaiheessa.

Lisäksi on julkaistu ratikka-aiheinen tarra-arkki. Tarra-arkissa on neljä valokuvatarraa: variotram 217 Kampissa linjalla 3T, nivelraitiovaunu 46 (Nr I) Pohjolankadulla linjalla 1, VTS-vaunu 339 Eduskuntatalon edessä kilvitettynä linjalle 4 sekä museoratikkajuna 157+233 Snellmaninkadulla. Yhden ympyränmuotoisen, kiiltäväpintaisen tarran halkaisija on 37 mm. Tarrat toimitetaan arkeittain (2 €) tai säästöpakkauksessa, jossa on 26 arkkia (39 €).

Kaikki tuotteet ovat nähtävissä ja tilattavissa sivulla http://www.stadinratikat.fi/kauppa.html.
 
Moi

Tuskin pahastutte, jos laitan myös tähän ketjuun vinkin viime kesän museoraitiovaunuvideostani.

Materiaalia oli enemmänkin, mutta supistin sen tuohon vajaaseen yhdeksään minuuttiin, jotta "ei niin raitiovaunusta kiinnostuneetkin" jaksaisivat katsoa sen.
Tämähän toimii myös helsinkiläisten katunäkymien jonkunmoisena esittelynä.

http://www.youtube.com/watch?v=3Sh5UJtyRA8

Tervetuloa mukaan!
 
Aivan upea video! Myös viitosen ratikka on tullut kivasti ikuistettua. Bonusta siitä, että kaupunkinäkymät ovat korostetusti esillä – tuon jaksaa Helsingin ja kesän ystävä katsoa, vaikkei ratikasta piittaisikaan. Alun toiminta Kauppatorilla käy oivaksi opetusvideoksi rahastajakoulutukseen, tosin ensi kesänä ei (onneksi) tarvitse peruutella torilla!
 
Tuskin pahastutte, jos laitan myös tähän ketjuun vinkin viime kesän museoraitiovaunuvideostani.
No ei todellakaan! Sulla on selvästi silmää ja otetta. Jos teet pidemmän version, jossa on rauhallisemmat leikkaukset ja pidemmät kohtaukset, tilaan jo ennakolta DVD/BlueRay/MPEG-version. Siis HD-resona yleisesti käytettävissä olevassa tiedostoformaatissa.

Minusta tässä olisi ainesta ihan matkamuistotuotteeksi. Otsikolla ”Helsinkiä museoraitiovaunun näkökulmasta”. Ideaa kehitellen voisi olla jopa sellainen versio, jossa olisi selostus. Vähän samaan tapaan kuin turistikolmosella oli. Mutta myytävässä videossa tietty se etu, että kiintoisaan kohteeseen voi ”pysähtyä” tarvittavaksi ajaksi. Reittihän on nyt kuvattu, maisemia, rakennuksia, patsaita yms. voi kuvata jälkikäteen lisää.

Erityiskiitos vielä siitä, että ilmeiseti käytät jalustaa. Tai ainakin jonkinlaista steady-cam-tukea. Muoti-ilmiöhän on nykyään ollut tehdä taitamattomuudesta hyve ja on ryhdytty heiluttamaan videokameraa oikein tarkoituksella silloinkin, kun se pysyisi paikalla vaikka käsin.

Antero
 
Postikorttien poistomyynti

Poistan valikoimasta muutaman postikortin, joita on nyt mahdollisuus ostaa huippuedullisesti 50 kpl:n nippuina.

Kortit 10, 13, 15, 19, 20, 22, 25 ja 33 jäävät pois valikoimasta. Katso kuvat ko. korteista (ja muistakin) osoitteesta http://www.stadinratikat.fi/kauppa.html Kortit voi tilata kotisivun kautta.

Nuo yllä mainitut kortit myyn nyt poistohintaan
50 kpl:n nippu = 15 euroa

Poistohinta koskee vain kokonaisia nippuja.

Lisäksi tulevat postikulut painon mukaan (yksi nippu 1,20 euroa, kaksi nippua 2,40 euroa, 3-4 nippua 3,60 euroa).

Saat tästä nyt mainiot ratikkakortit edullisemmin kuin koskaan! Toimi nopeasti, sillä osaa korteista on vain 1-2 nippua jäljellä.

Entä miksi tällainen poistomyynti? Koska minulla on tällä hetkellä varastossa hiukan yli 10 000 postikorttia, ja osasta on päästävä eroon, jotta on tilaa uusille aiheille.
 
Museoliikenne alkaa jälleen. Tämän vuoden ensimmäinen liikennöintipäivä on la 19.5. ja tuttuun tapaan lähdöt ovat Kauppatorilta la-su klo 10-17. Reitti on tuttu Kruununhaan ja aseman kautta kulkeva ympyrä ja kalusto sekä lipun hinta (5 €) ovat myös pysyneet muuttumattomina. Lisätiedot täältä: http://www.stadinratikat.fi/museoliikenne/index.html

Uutta on SRS:n jäsenten päivittynyt jäsenetu: aamulähdöillä klo 10:00, 10:30 ja 11:00 voi matkustaa kummassa tahansa vaunussa kaksi henkeä yhdellä lipulla. Etu on siis voimassa vain näillä aamulähdöillä. Kustakin neljän hengen seurueesta ainakin yhdellä on oltava voimassa oleva SRS:n jäsenkortti mukana.

Tavoitteena olisi saada pikkuruotsalainen Helsinkiin ensi kuussa ja matkustajaliikenteeseen loppukesäksi. Tästä tiedotan lisää heti, kun tiedotettavaa on.
 
Kuten havaintoketjusta on saatu lukea, saapui SR 50 (ASEA/AEG 1909) Helsinkiin tällä viikolla. Vaunun kuljetuksesta huolehti virolainen kuljetusliike JTH Eesti OÜ, jonka lavettiauton korkeus oli vain 40 cm. Näin koko kuljetus oli vain hiukan yli 4 metriä. Kuljetus saapui m/s Translandialla Vuosaareen torstai-iltana 5.7. klo 22. Kuljetus yöpyi Vuosaaressa ja saapui Vallilaan heti perjantai-aamuna 6.7. ennen klo 7. Vallilassa vaunu saatiin kiskoille klo 7.47.

Kiskotöiden vuoksi korikorjaamon halli on irti rataverkosta seuraavien kolmen viikon ajan. Tuona aikana on tarkoitus tehdä kaikki ne viimeistelytyöt, jotka vielä on suoritettava, ennen kuin koeajot voivat alkaa.

On edelleen mahdollista, että vaunu ehtisi museoliikenteeseen elokuun loppupuolella, mutta kyllä se suoraan sanoen aika epävarmaa on. Koeajoihin kun on varattava turvallisuuden vuoksi reilusti aikaa sekä perävaunun kanssa että ilman.
 
Tilannepäivitystä vaunusta SR50. Kun vaunu saatiin Helsinkiin, kartoitin kaikki tekemättä olevat työt. Listaan kertyi 27 kohtaa. Myöhemmin tuli vielä 4 kohtaa lisää. Nyt työt ovat edenneet Vallilassa siten, että jäljellä on 20 kohtaa eli yli kolmasosa on tehty.

Vallilassa tehtävien kiskotöiden vuoksi vaunua ei voi koeajaa ennen 30.7. Sen jälkeen saataneen työlistaa taas huomattavasti lyhyemmäksi. Koeajot alkavat näillä näkymin siis elokuun alussa. Vaunu ei kuitenkaan tule tänä kesänä museolinjalle.

Sen sijaan SRS:n jäsenille järjestetään loppukesästä tutustuminen vaunuun varikkoalueella ja katsastuksen jälkeen vielä jäsenajelu.

Kannattaa seurata myös SRS-uutisia täältä: http://www.raitio.org/news/uutis12/uutis121.htm
 
Postikorttien poistomyynti

Poistan jälleen valikoimasta muutaman postikortin, joita on nyt mahdollisuus ostaa huippuedullisesti 50 kpl:n nippuina. Tavoitteena olisi saada kaapista vähän tyhjää tilaa syksyllä ilmestyviä uusia kortteja varten.

Kortit 10, 13, 19, 20, 25, 26 ja 33 jäävät pois valikoimasta. Katso kuvat ko. korteista (ja muistakin) osoitteesta http://www.stadinratikat.fi/kauppa.html Kortit voi tilata kotisivun kautta.

Nuo yllä mainitut kortit myyn nyt poistohintaan
50 kpl:n nippu = 15 euroa

Poistohinta koskee vain kokonaisia nippuja.

Lisäksi tulevat postikulut painon mukaan (yksi nippu 1,20 euroa, kaksi nippua 2,40 euroa, 3-4 nippua 3,60 euroa).

Saat tästä nyt mainiot ratikkakortit edullisemmin kuin koskaan! Toimi nopeasti! Korttia 26 on vain yksi nippu jäljellä, korttia 25 on kaksi nippua ja 33 kolme nippua.
 
Joko SR 50:stä alettiin ulkoiluttamaan? Mitäs sille on Liisankadulla käynyt, jos raivausauto siellä on? :eek:

SR 50:lle tehtiin 15.8. aamulla katsastus ja vaunu on hyväksytty nyt liikenteeseen siten, että sillä voidaan tehdä koeajoja rataverkolla. Katsastuksen yhteydessä tehtiin muun muassa jarrukokeet, joista vaunu selvisi oikein hyvin. Lisäksi kirjattiin "vikalistaa", johon tuli pääasiassa erilaisia suositusluonteisia toimenpiteitä, joita talven aikana toteutetaan. Suurin katsastuksessa paljastunut korjattava asia oli virroittimen säätö, se on nyt korjattu n. 6 kg puristusvoimaan.

Lähdimme 16.8. noin klo 0.20 kaupungille koeajolle. Aluksi tehdään koeajoja muutamana yönä, jotta ollaan pois linjaliikenteen jaloista. Ja hyvä, että oltiin. Siltasaarenkadulla juuri ennen Liisankadulle kääntyvää vaihdetta alkoi oikean puolen etummaisen akselin laakeripesästä kuulua aikamoista vinkunaa. Ajettiin sitten risteyksen yli ja jäätiin Liisankadulle odottelemaan. Asiaa selviteltiin HE 125:n avustuksella, havaittiin, että laakeri kuumenee liikaa (nopeammin kuin muut) ja että laakerin voitelusta huolehtiva huopa oli pois paikoiltaan. Ensiapuna laakeripesään lisättiin öljyä runsaasti, jolloin koeajoja voitiin jatkaa suunnitellusti. Huopa pannaan paikoilleen ja/tai vaihdetaan uuteen ennen seuraavaa koeajoa. Tässä yhteydessä myös kiitos HE 125:n henkilökunnalle nopeasta ja tehokkaasta toiminnasta!

Tätä yhtä insidenttiä lukuunottamatta kaikki sujui hyvin. Reitti oli KH-SÖ-HT-KT-museolinjan lenkki-nollaraide-SNT-KT-OLY-EIR-FR-YT-LP-Arkadiankatu-RUN-OP-UT-SÖ-KH. Reitin aikana mittailtiin tasaisin väliajoin kaikkien laakereiden lämpötilaa ja muutamassa paikassa pysähdyttiin vähän valokuvaamaankin.

Mikä tärkeintä, moottorit toimivat moitteettomasti ja jarrujärjestelmä samoin. Vaunu tuntuu kestävän sähköjarrutuksen hyvin.

Koskelaan palattiin noin 3.45.

SRS:n jäsenille järjestetään tutustuminen vaunuun Koskelan hallipihalla ensi viikon keskiviikkona. Lisätietoa on SRS-uutisissa. Tutustuminen ei sisällä ajoa, mutta vaunua ovat kaikki jäsenet tervetulleita katsomaan ja kuvaamaan sisältä ja ulkoa.
 
Takaisin
Ylös