Näytetään tulokset 1-8/8

Viestiketju: Linjojen ratikkaliikenne

 1. #1
  kemkim avatar
  Liittynyt
  24.09.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  2703

  oletus Vs: Varsinainen Jokeri-linja aloitti 13.8.2006

  Lainaus Alunperin kirjoittanut 339-DF Näytä viesti
  Jokerin suosio on yllättänyt minut. Kun vielä ajatellaan raidelinjaa, jonka varrelle ihan oikeasti uskalletaan keskittää koti, asuinpaikka, koulu yms. (raide ei yhdessä yössä siirry kulkemaan jonnekin aivan muualle, joten sen varrelle ihmiset todellakin suunnittelevat em. seikkoja), niin matkustajamäärä sen kun kasvaa raiteille siirryttäessä.
  Onhan niitä raiteita suljettukin. Esimerkiksi Linjojen lenkki. Eli aivan riskitöntä sekään ei ole. Tietääkö kukaan, miksi lenkki suljettiin? Nykyään tuolla osuudella menee vain bussi, ratikkaa harvemmin.
  Yöbussissa on tunnelmaa

 2. #2
  Tunnistettu jäsen 339-DF avatar
  Liittynyt
  08.08.2005
  Viestejä
  7968

  oletus Vs: Linjojen ratikkaliikenne

  Se kuitenkin oli käytössä vuodesta 1925 alkaen, eli ei nyt ihan tilapäinen reitti kuitenkaan.

  Se suljettiin, koska itsekannattava linja 2 haluttiin lakkauttaa osin säästösyistä (kai ne arvioi, että kakkosen matkustajat siirtyisi muille linjoille, jolloin kustannukset pienenisivät mutta tulot eivät) ja osin vaunupulan vuoksi.

  Erilaisissa linjastovisioissa, siis ihan virallisissakin, on väläytelty raitioliikenteen palauttamista Toiselle linjalle siten, että rakennetaan yhdysrata joko Castréninkatua Hesarille taikka Wallininkatua Sturenkadulle. Tämä lie erityisen ajankohtaista bussilinjan 23 lopetuksen yhteydessä (kun linja 9 jatkuu Ilmalaan).

  Huomattakoon vielä asukkaiden näkökulmasta, ettei se vakiintunut joukkoliikenneyhteys sinänsä kadonnut, bussi 23 kuitenkin on ihan varteenotettava vaihtoehto linjalle 2 sen pääpalvelualueella (Hakaniemi ja keskusta).

 3. #3
  Tunnistettu jäsen Rattivaunu avatar
  Liittynyt
  24.06.2005
  Viestejä
  5106

  oletus Vs: Linjojen raitioliikenne

  Lainaus Alunperin kirjoittanut kemkim Näytä viesti
  Onhan niitä raiteita suljettukin. Esimerkiksi Linjojen lenkki. Eli aivan riskitöntä sekään ei ole. Tietääkö kukaan, miksi lenkki suljettiin?
  Asiasta on tainnut olla juttua jossain muussa ketjussa joskus aikaisemmin. Joka tapauksessa Helsingin kaupunki oli pakotettu hakemaan säästöjä liki kaikilla toimialoilla heikentyneen talouden takia muutama vuosi sitten. Myös joukkoliikenteen puolella "juustohöylä" höyläsi. Raitioliikenteen säästöiksi esitettiin linjojen 1 ja 2 lakkauttamista (kuitenkin niin että ruuhkalinja 1A Eira - Kauppatori - Käpylä olisi säästynyt).

  Aivan noin rajuina supistukset eivät ensimmäisessä vaiheessa mennyt läpi. 1.1.2004 alkaen linjalta 1 nipistetiin kokonaan ilta- ja lauantailiikenne (samoin osa keskipäivän vuoroista) ja puheenaoleva linja 2 typistettiin kulkemaan vain Terminaalin ja keskustan välille. Linjojen raitioliikenne poistui tässä vaiheessa kokonaan kaupungin heikon taloudellisen tilanteen vaatimien säästöjen takia. Säästöt haettiin kahdelta vähiten kannattavalta linjalta. Supistusten ei katsottu aiheuttavan matkustajille kohtuutonta haittaa, sillä sekä Linjoille että Käpylään oli olemassa muitakin yhteyksiä. Sittemmin kakkosen toisen pään (Terminaali) liikenne on korvattu linjalla 4T.
  Lainaus Alunperin kirjoittanut kemkim
  Nykyään tuolla osuudella menee vain bussi, ratikkaa harvemmin.
  Näin siinä kävi, valitettavasti. Tilanne voisi korjaantua sitä kautta, että Linjojen kautta vedettäisiin jokin uusi linja menemään paljon kauemmaksi niin, että matkustajia saataisiin kertymään määrä, joka tekisi liikennöinnin myös taloudellisesti mielekkääksi. Hakaniemestä vain Diakonissalaitokselle ulottuva pätkä ei tätä ehtoa oikein täytä. Hakaniemen ja keskustan välillä kakkosen arvioitiin olevan täysin päällekkäinen muiden linjojen kanssa eikä sen katsottu olevan tarpeellinen silläkään osuudella.

  Omasta puolestani toivoisin, että raitioliikenteen uudellenjärjestelyjen yhteydessä Toisen Linjan kautta kulkevia kiskoja voitaisiin jälleen hyödyntää. Jos vaikka kolmonen voitaisiin ohjata kulkemaan sitä kautta, koska ykkönen ja ysi tulisivat jatkossa hoitamaan osuuden Porthaninkatu - Viides Linja - Kaarlenkatu. Ei sinnekään ylitarjontaa kai ole tarpeen järjestää?
  Viimeisin muokkaaja Rattivaunu; 28.01.2007 kello 04:26.

 4. #4
  otto s avatar
  Liittynyt
  22.09.2006
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  613

  oletus Vs: Linjojen raitioliikenne

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Rattivaunu Näytä viesti
  Näin siinä kävi, valitettavasti. Tilanne voisi korjaantua sitä kautta, että Linjojen kautta vedettäisiin jokin uusi linja menemään paljon kauemmaksi niin, että matkustajia saataisiin kertymään määrä, joka tekisi liikennöinnin myös taloudellisesti mielekkääksi.
  Esimerkkilinja: Linjat - Ylioppilastalo - Töölö - Ooppera - Linnanmäki (Eteläinen puoli) - Sörnäinen - Hämeentie - Hakaniemi - Snellmanninkatu - Viking terminaali.

  Takaisin : Viking Terminaali - Snellmanninkatu - Hakaniemi - Ensilinja (väli-aikapiste) - Hakaniemi - Kaisaniemi - Rautatientori - Ylioppilastalo - Linjat.

  Vaikka 8 minuutin vuoroväli ruuhka-aikaan ja muulloin 10 minuutin.Ensimmäisen suunnan matka-aika olisi noin 35 min (tarkalleen 34min) ja takaisin päin 15 minuuttia väliaikapisteelle Ensilinjalle.Ensilinja-Linjat:n 15 min (tarkka aika 14min)

  Kaluston tarve: Ruuhka-aikana 10 vaunua ja muulloin (10min) muulloin 8 vaunua.
  Viimeisin muokkaaja vko; 28.01.2007 kello 12:17. Syy: lainaus korjattu; välilyöntejä lisätty

 5. #5
  Tunnistettu jäsen
  Liittynyt
  28.06.2005
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  7552

  oletus Vs: Linjojen raitioliikenne

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Rattivaunu Näytä viesti
  ...Hakaniemen ja keskustan välillä kakkosen arvioitiin olevan täysin päällekkäinen muiden linjojen kanssa eikä sen katsottu olevan tarpeellinen silläkään osuudella...
  Tämä "päällekkäisyys" on huvittava peruste, jota voidaan halutessa käyttää aivan mihin vain.

  Perimmältään voisi sanoa, että jokainen jollain väylällä (rata tai katu) kulkeva joukkoliikenteen vuoro on päällekkäinen muiden samalla väylällä kulkevien vuorojen kanssa. Kun jätetään jokin vuoro pois, sitä käyttäneet matkustajat voivat aina siirtyä muihin vuoroihin. Päällekkäisyyttä voidaan poistaa niin kauan kunnes jäljellä olevat vuorot ovat tupaten täynnä.

  Vaan sitten kun halutaan suosia jotain, päällekkäisyydellä ei ole mitään merkitystä. Vaan silloin puhutaa tiheästä vuorovälistä ja hyvästä palvelusta. Sitä saavutetaan päällekkäisillä linjoilla - esimerkiksi.

  Tosiasiassa linja 2 lisäsi raitioliikenteen palvelutasoa erityisesti Hakaniemen ja keskustan välillä. Tätä palvelutason lisäystä voi pitää myös perusteltuna, koska kerran matkustajia oli enemmän kuin kakkosen vuoroista oli kuluja.

  Tässä tapauksessa HKL ja lautakunta ovat täysin epäloogisia. Metron ennästään tiehän vuorovälin lisäämisen "päällekkäisillä" lisävuoroilla sanotaan lisäävän metron matkustajia. Mutta raitioliikenteen vuorovälin harventamisen ei sanota vähentävän raitioliikenteen matkustajamääriä. Oisko se sen vuoksi, että ratikka on luonnostaan niin paljon metroa parempi, että sillä matkustetaan vaikka palvelu olisi muuten huonoa.

  Antero

 6. #6
  Tunnistettu jäsen Rattivaunu avatar
  Liittynyt
  24.06.2005
  Viestejä
  5106

  oletus Vs: Linjojen raitioliikenne

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Antero Alku Näytä viesti
  Tosiasiassa linja 2 lisäsi raitioliikenteen palvelutasoa erityisesti Hakaniemen ja keskustan välillä.
  Ilman muuta lisäsi. Se lisäsi sitä myös Katajanokan päässä.

  Koska säästöjä oli haettava kaikilta mahdollisilta momenteilta, raitioliikenteessä ne haettiin sieltä, missä leikkaukset aiheuttivat vähiten vahinkoa (ykkösellä ja kakkosella oli kuitenkin vähiten matkustajia ja niiden vaikutusalueella kulkuyhteyksiä oli ja on muunkinlaisia). Samaan aikaan ongelmia oli myös kaluston suhteen, ja ne kalusto-ongelmat piinaavat tänäkin päivänä HKL-Raitioliikennettä.

  Selvyyden vuoksi todettakoon, että itse olen koko ajan ollut sillä kannalla, että sekä Linjojen että Käpylän raitioliikennettä tulisi kehittää.

 7. #7

  Liittynyt
  26.09.2006
  Sijainti
  Helsinki, Punavuori
  Viestejä
  3826

  oletus Vs: Linjojen raitioliikenne

  Lainaus Alunperin kirjoittanut Antero Alku Näytä viesti
  Tosiasiassa linja 2 lisäsi raitioliikenteen palvelutasoa erityisesti Hakaniemen ja keskustan välillä. Tätä palvelutason lisäystä voi pitää myös perusteltuna, koska kerran matkustajia oli enemmän kuin kakkosen vuoroista oli kuluja.
  Onko tuolla mitään merkitystä nimenomaan Hakaniemen ja keskustan välillä? Vuoroväli Hakaniemestä keskustaan on jo nyt ruuhka-aikaan hyvin tiheä Metro 4 min, Ratikka 3T/6 3-4 min, ratikka 7A 7 min,ratikka 1A 8 min. Jos kapasiteetti riittää, ei minusta tuota tiheämpää vuoroväliä tarvita.

  Katajanokan päässä kakkosen lopettaminen kyllä heikensi palvelutasoa ja se ei tietenkään ole hyvä juttu. Linjojen päässä käyttäjämäärä oli pieni.

 8. #8
  otto s avatar
  Liittynyt
  22.09.2006
  Sijainti
  Helsinki
  Viestejä
  613

  oletus Vs: Linjojen ratikkaliikenne

  Jos 2:nen aloittaisi uudestaan liikennöimään minun ehdottamaani tai jotain muuta reittiä tulisi Hakaniemeen vielä lisää vuorotarjontaa keskustaan päin: 8 minuutin välein Ensilinja-Hakaniemi-Rautatieasema-Linjat ja 8 minuutin välein myös Hämeentieltä päin-Hakaniemi-Snellmanninkatu-Senaatintori-Viking terminaali. Silloin Katajanokan liikenne parantuisi, kun 4 mensisi omalle päättärilleen 4 minuutin välein ja uusin 2:nen 8 minuutin välein. Rautatieaseman vurot lisääntyvät tuosta vielä lisää vaikka se nyt ei olisikaan välttämätöntä.
  Viimeisin muokkaaja kuukanko; 31.01.2007 kello 11:20. Syy: poistettu pitkä lainaus

Vastaavia viestiketjuja

 1. Linjojen 58 ja 58B omituisuudet
  kirjoittanut kemkim foorumissa HSL-alueen paikallisliikenne
  Vastauksia: 4
  Viimeisin viesti: 24.01.2008, 13:00
 2. HKL:n linjojen matkustajamäärät
  kirjoittanut kemkim foorumissa HSL-alueen paikallisliikenne
  Vastauksia: 8
  Viimeisin viesti: 14.09.2006, 18:10
 3. Linjojen kilpailutus
  kirjoittanut Aleksi.K foorumissa HSL-alueen paikallisliikenne
  Vastauksia: 2
  Viimeisin viesti: 04.05.2006, 05:59
 4. Linjojen ratikkaliikenne
  kirjoittanut Kotkalainen foorumissa Raitiovaunut
  Vastauksia: 5
  Viimeisin viesti: 07.01.2006, 14:22
 5. Mäkelänkadun ratikkaliikenne
  kirjoittanut kuukanko foorumissa Raitiovaunut
  Vastauksia: 26
  Viimeisin viesti: 06.09.2005, 21:03

Lähettämissäännöt

 • Et voi aloittaa uusia viestiketjuja
 • Et voi vastata viesteihin
 • Et voi lähettää liitetiedostoja
 • Et voi muokata viestejäsi
 •