Tässä hiljattain oli taas yksi Tampereen Raitiotien vaunun suistuminen, sopivasti vielä kuntatyöntekijöiden lakon aikaan, joten korvaavaa bussiliikennettä ei ollut. Asia tuli jälleen ajankohtaiseksi, kun Aamulehti teki uutisen Miksi ratikka suistui raiteiltaan Tampereen Kaupissa?
Jutussa pisti silmään, että suistumista ei pitäisikään kutsua suistumiseksi, mutta ilmeisesti parempaakaan ilmaisua ei sitten mainittu
Jos tuo on liian _raju_ termi kuvaamaan tapahtunutta, niin mitä oikeasti pitäisi käyttää? Pomppasi/hyppäsi pois kiskoilta? Toivottavasti ei, tai muuten menee se viimeinenkin uskottavuus medioihin.Alunperin kirjoittanut Aamulehti
Irtoaa raiteilta. Näissä tapauksissa jossa vaunu ei hirveän kauas raiteilta päädy eikä välttämättä edes ole törmännyt mihinkään.
Joskus lehdissä näkee, miten ratikka "putosi" kiskoilta, ja siinähän on suunta pääsääntöisesti väärin. Juna kaiketi voi pudota kiskoilta, ja miksei Tampereen ratikkakin sepeliradalla. Mutta katuratikka kyllä lähinnä nousee kiskoilta. Niin tavataan sanoakin, vaikkapa että "takateli nousi kiskoilta".
Suistuminen tuo mieleen luisumisen, syöksymisen, kovassa nopeudessa tapahtuvan vaaratilanteen, jossa vaunun kulkua ei voi hallita. Sellainenkin on toki mahdollista, mutta nämä arkisemmat kiskoiltanousut, vaikka ovat poikkeustilanteita, eivät yleensä muodosta mitään todellista vaaraa.
"Puolet asunnosta on oltava kylpyhuonetta siltä varalta, että sinne tulee joskus joku invalidi suihkuun."
– Minna Lindgren: Kuolema Ehtoolehdossa
Tuossa muutamia vuosia sitten tapahtui suistuminen Mannerheimintiellä Aleksin kulmassa. Ratikka jyräsi sivullisen motoristin Stockmannin seinään. Syynä taisi olla "lämpöhalvaus" kuumassa ohjaamossa ja vajavaiset tauot?
Muutenhan nuo kiskoilta nousut usein tapahtuvat vaihteissa, kun vaihde "päättää" itse kääntyä.
21.7.2003 tuo oli, eli kohta 19 vuotta sitten. Vanhalla linjalla 2 Katajanokan terminaaliin matkalla olevan vaunun kuljettaja pyörtyi kuumuuden vuoksi eikä hiljentänyt mutkaan.
Näin YLE 24.7.2003: https://yle.fi/uutiset/3-5146606
Tämän jälkeenhän otettiin käyttöön "helleaikataulut" ja asennettiin pari koeilmastointilaitetta nivelvaunujen ohjaamoihin. Loputkin ohjaamot ilmastoitiin ajan mittaan.