Raitiovideoita

Vs: Tram cars in Pyongyang City


Synkkää asiaa aiheen vierestä:

Sattumoisin luin juuri Barbara Demickin kirjan Nothing to Envy, joka on muutamien pohjoiskorealaisten tarina loikkarien kertomusten perusteella rekonstruoituna. Demick on Los Angeles Timesin Kiinan-kirjeenvaihtaja, joka on kyllä käynyt Pohjois-Koreassa useasti, mutta vierailijoille ei anneta mahdollisuutta keskustella asujaimiston kanssa, joten tarinat perustuvat loikkarien haastatteluihin. Ratikat eivät ilmeisesti ole kulkeneet muualla maassa kuin Pyongyangissa sähkön puutteen vuoksi kuin satunnaisesti sitten 90-luvun puolivälin, ja Pyongyangissakin sähkön saannissa on pahoja vaikeuksia tänäkin päivänä. Demick kertoo kirjan epilogissa olleensa kaupungissa vuonna 2008 suurehkon länsimaisen delegaation mukana, johon kuului kokonainen sinfoniaorkesteri. Sähköjä pidettiin päällä suorastaan jouluvalotyyppistä showta varten vierailun ajan ja länsimaisen tasoista ruokaakin oli riittämiin, mutta Demickin tuntema avustustyöntekijä kertoi jälkikäteen, että sähköt katkesivat välittömästi vieraiden lähdettyä.

Kirjassa on myös villin kuuloisia tarinoita junamatkoista. Aikataulut ovat ilmeisesti jääneet historiaan kokonaan. Junat kulkevat silloin kun pystyvät, ja saattavat juuttua matkan varrella paikoilleen päiväksi tai kahdeksi. Talvella tämä tarkoittaa vaaraa jäätyä kuoliaaksi.

En tiedä, onko kirjaa käännetty, mutta ainakin englantia osaaville suosittelen. Juttu ei ole mitään ihan helppoa luettavaa. Loikkareista yksi on entinen lastentarhanopettaja, jonka lapsiryhmästä valtaosa nääntyi nälkään vuosien 95 ja 96 nälänhädän aikana. Muiden tarinat eivät ole juuri tämän mieltäylentävämpiä. Ruokatilanne on osittain helpottanut, koska pimeät markkinat oli pakko laillistaa sen jälkeen, kun Pohjois-Korean talouselämä käytännössä pysähtyi kokonaan vuonna 95. Tämä ei tarkoita sitä, että kaikilla olisi varaa ostaa ruokaa markkinoilta. Ihmisiä kuolee nälkään edelleen ja minimaalisia markkinavapauksia on ilmeisesti viime aikoina oltu rajoittamassa uudelleen.
 
Vs: YouTube-raitiovideoita

Enpä minäkään tuota linkkiä laittanut siksi, että "ylistäisin" järjestelmää.
Kyllä se mitä on lehdistä saanut lukea saa kylmät väreet kulkemaan.
Mutta vielä, että YouTubessa on muutama muukin ratikkavideo tuolta. Tosin ovat todella lyhyitä. Salaa ne kai on pitänyt kuvata.
 
Vs: YouTube-raitiovideoita

Tarjotaanpa vielä toinen video Tukholmasta. Spårväg Cityn vaunu lähtee Nybroplanin pysäkiltä.

Milläköhän tekniikalla Tukholman keskustaratikan "varova-valot ja -kellot" toimivat? Tvärbananilla kilkutus lakkaa särmästi heti vaunun ohitettua suojatie, mutta keskustassa tekniikka lienee toinen ja toleranssi on vähän väljempi. En kuvannut videolle koko sitä aikaa, jonka kellot vielä suojatiellä soivat, mutta aikaa meni vielä kymmeniä sekunteja. Sinä aikana ei myöskään lähistöllä liikkunut muita vaunuja tai busseja.
 
Vs: YouTube-raitiovideoita

Milläköhän tekniikalla Tukholman keskustaratikan "varova-valot ja -kellot" toimivat?

Tekniikasta en tiedä, mutta ääni ainakin on huomattavasti kauniimpi kuin helsinkiläinen ämyritekniikalla tehty. Mutta silti eroaa selvästi rautateiden kilkatuksesta (tämä on kuulemma ollut kuulovammaisten vaatimus äänelle) ja on riittävän napakka muttei häiritsevää mökää.
 
Vs: YouTube-raitiovideoita

Toivottavasti jossain vaiheessa tuota ylimääräistä varoitusta saadaan lyhennettyä, koska se on Helsingin VAROVA-kokemustenkin perusteella perusehto jalankulkijoiden kuuliaisuudelle.
 
Vs: Tram cars in Pyongyang City

Vastakkaisista huhuista huolimatta maailmassa on siis olemassa ainakin yksi raitiotiejärjestelmä, joka on Helsinkiä vanhanaikaisempi! :p

Tuon em. kirjan jäljiltä edelleen jonkin verran järkyttyneenä täytyy nyt lainata tähän Dame Ednaa: That is not a laughing matter!

Helsinkiä voisi vertailla vaikka Tallinnaan.

Tlajusen linkkaamalla sivustolla on saksalaisen diplomaatin kertomus Pyongyangin raitiotien rakentamisesta 1990-luvun alussa. Rataa, kuten metroa ja muita pääkaupungin monumenttityyppisiä hankkeita, tehtiin sotilasvoimin suunnilleen paljain käsin, deadlinena tietysti Rakkaan Johtajan syntymäpäiväjuhlallisuudet. Meinasin käyttää sanaa orjatyövoima, mutta asevelvolliset ja sotilaat eivät tainneet siinä suhteessa juuri erota muusta porukasta. Käsityötä olivat mm. asvaltin nakutteleminen irti ja sen nostaminen kärryille, kiskojen nostaminen paikalleen ja hitsaussaumojen hiominen (siis viiloilla yms.). Tämä siis ennen talousjärjestelmän lopullista romahdusta, jossa mahdollisesti 10-15 % kansasta kuoli nälkään.

Jonkun arvion mukaan Kim Jong-il:llä on neljä miljardia taalaa tileillään Eurooppalaisissa, pääasiassa Luxemburgilaisissa pankeissa.
 
YouTube-raitiotievideoita

Tanskalaiset ratikkaystävämme liikennöivät vuoden 1957 Düwagilla ynnä muilla normaaliraiteisilla sekä myös metrisillä sporilla Skjoldenæsholmin museoradalla, filmissä tämän vuoden joulukuusimarkkinoitten aikaan.

Perämetsässä raitiotielinjan perillä sijaitsevasta "Kuusitien silmukasta" hankitut oikeat tanskalaiset joulukuuset kuljetetaan ratikan perä(tavara)vaunussa P+R-pysäkille autoon lastattavaksi ja edelleen kotiin vietäväksi.

http://www.youtube.com/watch?v=Ocx1Oi8CR2Y&feature=player_embedded#!

Ajossa nähtävä düsseldorfilainen kaunokainen kävi 1958 koeajossa Köbiksessä ja ihastutti heti paikallisia sadan vaunun tilauksen verran. Suomalaiset pääsivät vasta vuonna 2004 tutustumaan tämän kaunottaren nuorempaan polveen. Hienoa että Suomessa ja Tanskassa voi nähdä düsseldorfilaisia ajossa!
 
Vs: YouTube-raitiotievideoita

Tanskalaiset ratikkaystävämme liikennöivät vuoden 1957 Düwagilla ynnä muilla normaaliraiteisilla sekä myös metrisillä sporilla Skjoldenæsholmin museoradalla, filmissä tämän vuoden joulukuusimarkkinoitten aikaan.
Jos olisi taipumusta kateellisuuteen, niin tässä olisi sellaisen paikka
sad3.gif
sad3.gif
.
Tarkoita videota, vaan sitä että, mitä kaikkea meilläkin olisi voinut olla.

---------- Viesti lisätty kello 18:30 ---------- Edellinen viesti oli kirjoitettu kello 18:04 ----------

Christmas tram in Budapest
http://www.youtube.com/watch?v=Fbq-6Oyt1B0
 
Vs: YouTube-raitiotievideoita

Christmas tram in Budapest

Ja samaan aikaan Suomessa, Helsingissä, kun on vielä nämä pohjoiset erityisolosuhteet päällänsä, niin on vaunuun 162 vedetty yönmustat tarrat seinään. Ja sponsori on yllättäen Helsingin Energia, ja mustalla vaunulla vuoden pimeimpään aikaan halutaan siis mainostaa joitain valojuhlia!

On niin tyypillistä "erityisolosuhde" hommaa kuin voi vain olla. Kaikki käännetään just niin väärinpäin kuin voidaan. Mistä näitä neropatteja meille oikein siunaantuu?
 
Takaisin
Ylös